image

Oplichters verdienen 11 miljoen met loterij-scam

dinsdag 24 september 2013, 13:26 door Redactie, 2 reacties

Een bekende scam die sinds 2009 actief was en waar consumenten werd verteld dat ze een grote geldprijs hadden gewonnen, heeft de oplichters achter de zwendel 11 miljoen euro opgeleverd. Het bedrijf achter de scams is nu gesommeerd om hier tijdelijk mee te stoppen, zo laat de Amerikaanse FTC weten.

Liam O. Moran en zijn bedrijven verstuurden miljoenen brieven waarin ontvangers werd verteld dat ze miljoenen dollars in een loterij hadden gewonnen. Om de geldprijs te claimen moest de ontvanger een bedrag van tussen de 20 en 30 dollar betalen. De brief liet verder weten dat de ontvanger het geld echt zou ontvangen, maar er wel snel gehandeld moest worden.

Op de achterkant van de brief stond vaak in onbegrijpelijke taal uitgelegd dat het bedrijf geen loterijen steunde, maar consumenten alleen een lijst van beschikbare loterijen en wedstrijden bood. Consumenten die betaalden bleven echter met lege handen achter.

Slachtoffers

De oplichters zouden de afgelopen twee jaar meer dan 3,7 miljoen brieven hebben verstuurd, waaronder bijna 800.000 brieven naar mensen in 156 landen. In totaal leverde de scam meer dan 11 miljoen dollar op sinds die in 2009 werd gestart. De meeste slachtoffers zijn boven de 65 jaar.

De FTC wil de scam nu permanent stoppen. Daarnaast zijn de tegoeden van O. Moran en zijn bedrijven bevroren en wordt er gekeken of het geld aan de slachtoffers kan worden teruggegeven.

Reacties (2)
24-09-2013, 14:00 door mvh69
Toch mooi dat die FTC zo snel reageert op dit soort scams. We zijn nu pas 2 jaar en 11 miljoen dollar verder en nu al willen ze die scam permanent stoppen en kijken of ze de slachtoffers geld terug kunnen geven.
Nu maar hopen dat de NSA dat "goede" voorbeeld gaat volgen , of zouden die wel sneller reageren ? :-)
24-09-2013, 16:15 door Anoniem
Ach ja beter laat dan nooit...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.