image

Nepwebwinkel Mijngratisbox.nl maakt half miljoen buit

woensdag 25 september 2013, 10:51 door Redactie, 18 reacties
Laatst bijgewerkt: 25-09-2013, 13:26

Een malafide webwinkel die consumenten verschillende pakketten met allerlei "handige spullen en gadgets" aanbood maar nooit leverde, heeft duizenden mensen weten op te lichten. De schade zou ruim 400.000 tot 500.000 euro bedragen, aldus PayPal tegenover BNR.

PayPal gaat consumenten die bij Mijngratisbox.nl een bestelling plaatsten vergoeden als ze via de betaaldienst hebben betaald. De website bood gratis dozen aan met producten die van verschillende sponsoren afkomstig zouden zijn. De pakketten, waarbij alleen de verzendkosten moesten worden betaald, verschilden in prijs van 6,75 tot 20 euro. Duizenden mensen plaatsten een bestelling, maar er werd nooit geleverd. De website adverteerde op Sky Radio en bij de Ster.

Vergoeding

"Allereerst heel vervelend dat zoveel mensen opgelicht zijn door een kwaadwillende webwinkel. We merkten dat er veel onduidelijkheid is over of mensen die met PayPal betaald hebben aan mijngratisbox.nl wel of niet hun geld terug kunnen krijgen. We hebben goed nieuws: De betalingen aan mijngratisbox.nl vallen inderdaad onder onze regeling Aankoopbescherming",aldus PayPal op de eigen Facebookpagina. Tien procent van de betalingen aan de malafide webwinkel zouden via PayPal zijn gedaan.

Image

Reacties (18)
25-09-2013, 11:09 door Anoniem
Dit tekent maar weer aan hoe naïef sommige mensen zijn op internet.
Ik kreeg al meteen argwaan toen ik de commercial hoorde. Klonk ook behoorlijk amateuristisch, of laat ik het zo zeggen... de commercial klonk anders dan anderen. En toen ik de website daarna bekeek wist ik dat dit niet in de haak was.
Maar blijkbaar heeft niet iedereen zo'n ingebouwde radar. Jammer is dit. Wel goed nieuws dat alle kopers die via Paypal betaald hebben hun geld terug krijgen.
25-09-2013, 11:28 door tinuzz - Bijgewerkt: 25-09-2013, 11:29
Hoe kan het dat een "gratis" box tussen de 6,75 en 20 euro kost? Mis ik iets? Ik weet dat er sinds enkele jaren een nieuwe, variabele betekenis van het woord "gratis" van kracht is, maar ik blijf het verwarrend vinden.
25-09-2013, 11:41 door Anoniem
Waarschijnlijk berekenden ze alleen de "verzendkosten" van de pakketten....maarja, als je niks verzend is dat wel kei hard kassa. Nederlanders (en mensen in algemeen) zijn nu eenmaal volop gespits bij gratis dingen. Helemaal in tijden waarin de hand op de knip wordt gehouden en dit soort initiatieven dus ruimschoots omarmd worden.
Er zijn ooit eens keurmerken in het leven geroepen voor webwinkels, maar serieus.... de gemiddelde consument let daar niet op en mischien staat/stond er wel een plaatje van een keurmerk (geldig of niet) op de website.
25-09-2013, 11:51 door Anoniem
Door tinuzz: Hoe kan het dat een "gratis" box tussen de 6,75 en 20 euro kost? Mis ik iets? Ik weet dat er sinds enkele jaren een nieuwe, variabele betekenis van het woord "gratis" van kracht is, maar ik blijf het verwarrend vinden.
Er zijn een heleboel adverteerders waar je alleen verzendkosten betaald. Je krijgt dan een soort "reclame"-box met allemaal goodies. Soms moet je enquêtes o.i.d. invullen.
25-09-2013, 12:19 door Anoniem
Door tinuzz: Hoe kan het dat een "gratis" box tussen de 6,75 en 20 euro kost? Mis ik iets? Ik weet dat er sinds enkele jaren een nieuwe, variabele betekenis van het woord "gratis" van kracht is, maar ik blijf het verwarrend vinden.

De Box zelf was gratis maar je betaalde de verzendkosten. Vandaar het bedrag tussen de 6,75 en 20 euro, wat natuurlijk PostNL tarieven zijn voor pakketjes tussen de 0 en X kilo.

Overigens bizar dat men niet eerst even een grondige check heeft gedaan alvorens zomaar geld over te maken voor een box vol met gadgets.

Gevalletje "If it sounds to good to be true, it prob. is."
25-09-2013, 12:51 door Anoniem
Door tinuzz: Hoe kan het dat een "gratis" box tussen de 6,75 en 20 euro kost? Mis ik iets? Ik weet dat er sinds enkele jaren een nieuwe, variabele betekenis van het woord "gratis" van kracht is, maar ik blijf het verwarrend vinden.

Het staat wat krom in het artikel, maar als ik het me goed kan herinneren, dan zijn die kosten alleen de verzendkosten en is het pakket zelf gratis. Vergelijk het de oude taktiek van vliegmaatschappijen waarbij je voor een paar tientjes (plus enkele honderden euro toeslagen) naar verre bestemmingen kon vliegen.

Peter
25-09-2013, 13:02 door Anoniem
Quote: "Overigens bizar dat men niet eerst even een grondige check heeft gedaan alvorens zomaar geld over te maken voor een box vol met gadgets."

Ik vind het nog veel bizarder dat radiostations zoals Sky en 538 adverteerders toelaten op nabetaling. Ik neem aan dat deze niet op voorhand zijn betaald en dat het hier om veel grotere bedragen gaat. Juist daarom wekte de site vertrouwen, oh ja, dat was ook op de radio.
25-09-2013, 14:07 door Mysterio
Door tinuzz: Hoe kan het dat een "gratis" box tussen de 6,75 en 20 euro kost? Mis ik iets? Ik weet dat er sinds enkele jaren een nieuwe, variabele betekenis van het woord "gratis" van kracht is, maar ik blijf het verwarrend vinden.
Ik vind die posters van Fit For Free ook zo vreemd. Zo gratis is dat allemaal niet.
25-09-2013, 14:37 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 25-09-2013, 15:05
[Verwijderd]
26-09-2013, 09:44 door Anoniem
Is dat nu nog niet doorgedrongen? Niets op het internet is gratis. Je betaalt overal een prijs voor. Soms betekent dit dat je wat persoonlijke gegevens moet vrijgeven, soms betekent dit dat je opgelicht wordt.
26-09-2013, 10:59 door Anoniem
Veel mensen reageren zeer kort door de bocht op dit bericht, dat vind ik jammer. Neem even de volgende feiten in overweging:

1) 'Gratis' boxen met goodies bestaan al sinds jaar en dag. Denk aan de box die je 'gratis' krijgt bij de geboorte van een kind, of die studenten vaak krijgen. Vaak gaat het om slimme marketingstrategieën van bedrijven die investeren in hun toekomstige klanten. Ze geven wat proefverpakkingen weg en hopen dit uiteindelijk dik terug te verdienen als hun product bevalt. Het geld dat je betaalde voor verzendkosten is een heel gebruikelijk fenomeen in de wereld van 'gratis' producten en er zijn honderden aanbieders die op die manier wél op een betrouwbare manier gratis spullen verzenden. (In deze zin bestaat 'gratis' dus wel degelijk). Dit hele concept vindt z'n oorsprong al in het werk van Edward Bernays.

2) Er werd slim gebruik gemaakt van 'betrouwbare' adverteerders, zoals Skyradio en 3FM. De oprichters van Mijngratisbox wisten ook wel dat ze zelf nooit het publiek zouden kunnen overtuigen dat zij écht gratis boxen leverden. Echter, door gebruik te maken van gerenommeerde iconen in de media, lieten ze een partij die het vertrouwen al had gewonnen van het publiek hun boodschap vertellen. Sterk stukje marketing als je het mij vraagt.

3) Voor iedereen die nu nog twijfelde werd op de website benadrukt dat je veilig kon betalen met Paypal en op die manier verzekerd werd tegen mogelijke oplichting. En hé, daarnaast ging het om een bedrag van €6,95, dus via Paypal betalen was een zeer veilige manier van gokje wagen.

4) Uiteindelijk kregen de mensen die via Paypal betaalde hun geld ook terug.

Dit in overweging nemende is het lang zo gek nog niet om een gokje te wagen toch? Ik vraag me ook zeker af of de oplichters hier mee weg komen. Er is al vele malen aangifte gedaan, wat er voor zorgt dat de politie het ook serieus gaat nemen. De rekening wordt dan in de gaten gehouden en het zal slechts een kwestie van tijd zijn voordat de oplichters gepakt zijn.
26-09-2013, 11:17 door Anoniem
Zoals mijn moeder altijd zei: Als het te mooi is om waar te zijn is het waarschijnlijk ook niet waar.
:p
26-09-2013, 19:20 door AceHighness
Follow the money ....
26-09-2013, 21:37 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-09-2013, 21:37 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-09-2013, 13:20 door Anoniem
Follow the money werkt maar tot op zekere hoogte. De rekening zal van een katvanger zijn en als men het slim speelde is het overgrote deel van het geld al lang opgenomen. Is er al beslag gelegd op de rekening? Ik zie alleen dat er aangiftes gedaan zijn maar nog geen actie van de politie.
07-10-2013, 10:51 door Anoniem
Veel mensen reageren hier met de wijsheid achteraf. Op het moment van bestellen was er nog niks slechts over de website te lezen, ook niet via de MioCheck. Dat de webwinkel 500.000 heeft buit gemaakt, getuigt wel dat er veel mensen zijn ingetrapt. Het verhaal was voor veel mensen geloofwaardig net als het adverteren daarbij op landelijke media. Dat verwacht je niet van een oplichter... Kortom, deels eigen schuld, maar wel een erg moeilijk te achterhalen scam.
09-10-2013, 00:21 door Anoniem
Er is ook weer een nieuwe 'box' op de markt. Yourbox.nl weet iemand of dit bedrijf te vertrouwen is? De site ziet er wel goed uit.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.