image

NSA bevestigt dat personeel partners bespioneerde

vrijdag 27 september 2013, 15:17 door Redactie, 4 reacties

Werknemers van de NSA hebben de surveillanceprogramma's van de Amerikaanse inlichtingendienst gebruikt om "ontrouwe" partners, vrienden en vriendinnen te bespioneren, zo heeft de NSA in een brief aan een Amerikaanse Senator laten weten.

Gisteren publiceerde Senator Chuck Grassley de brief met antwoorden van NSA inspecteur-generaal George Ellard. Grassley had de inlichtingendienst gevraagd om aanvullende informatie over het opzettelijk en bewust misbruiken van de NSA-systemen door medewerkers. De Washington Post kwam eind augustus met een artikel waaruit zou blijken dat NSA-personeel verschillende keren surveillanceprogramma's tegen partners hadden gebruikt.

De keren dat misbruik plaatsvond zijn echter zeer beperkt, aldus de inspecteur-generaal. De afgelopen 10 jaar werden er 12 zaken gedocumenteerd waar een werknemer bewust buiten zijn boekje was gegaan en de systemen van de NSA voor privéredenen had gebruikt.

Nieuwsgierig

Zo was er één werknemer die tussen 1998 en 2003 negen telefoonnummers van een buitenlandse vrouw afluisterde zonder hier toestemming voor te hebben. Een andere werknemer zou uit nieuwsgierigheid zijn eigen telefoonnummer en dat van zijn vriendin hebben opgevraagd. Hoewel hij geen informatie over zijn eigen telefoon wist te achterhalen, aangezien het systeem dit blokkeerde omdat het hier een Amerikaans individu betrof, wist hij wel de metagegevens van de telefoongesprekken van zijn vriendin te krijgen.

"Ik waardeer de transparantie dat de inspecteur-generaal aan het Amerikaanse volk heeft getoond. We zouden geen enkel geval van misbruik van dit programma moeten tolereren", aldus Grassley. "Er moet robuust toezicht op het programma plaatsvinden om ervoor te zorgen dat zowel de nationale veiligheid als de grondwet beschermd zijn."

Reacties (4)
27-09-2013, 15:45 door Anoniem
Als ze al niet weten hoe en wat Snowden weet, terwijl hij alles openbaart, hoe weten ze dan wat hun medewerkers doen. Medewerkers die er op getrained zijn alles stiekum te doen. Deze medewerkers zijn waarschijnlijk betrapt omdat ze hun mond voorbij praatten tegenover hun partners.

Peter
27-09-2013, 15:47 door Anoniem
"De keren dat misbruik plaatsvond zijn echter zeer beperkt, aldus de inspecteur-generaal."

Da's wel een erg gemakkelijke conclusie. Weet de inspecteur-generaal ook hoe vaak er misbruik heeft plaatsgevonden wat nooit is opgemerkt ? Hij doet zijn uitspraken op basis van ''known incidents'', zonder te weten hoeveel ''unknown incidents'' er potentieel nog bij zouden kunnen komen ;)
27-09-2013, 17:25 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 27-09-2013, 17:55
[Verwijderd]
27-09-2013, 23:12 door Anoniem
Sorry hoor, maar het hele probleem is niet dat mensen die data misbruiken, maar veel meer dat ze het nodig vinden om ueberhaupt de data van hun bondgenoten af te luisteren. Als je die data eenmaal hebt, weet je dat het ooit eens misbruikt zal worden.
Met andere woorden... Dit is gewoon een afleidingsmanoevre. Zorg dat je een zwarte piet vindt, en misschien begint men wel méér daar op te letten, dan op het echte probleem.
Weet je nog dat ze toen zo'n conferentie van wereldleiders hebben afgeluisterd? Als je zoiets doet, weet je dat er iets met die data gaat gebeuren. Maar ja, het is wel heel makkelijk om dan een lager geplaatste de schuld van alles te geven, nietwaar...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.