image

Journalist heeft NSA-geheimen bijna altijd bij zich

zondag 29 september 2013, 10:27 door Redactie, 13 reacties

Journalist Glenn Greenwald van de Britse krant de Guardian die de afgelopen maanden verschillende documenten over de spionageprogramma's van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA publiceerde, heeft de documenten die hij van klokkenluider Edward Snowden ontving vrijwel altijd bij zich.

Ook als hij boodschappen doet. In een zwarte rugzak zeult hij de geheime documenten mee die door Snowden van het NSA-netwerk werden gekopieerd. De gegevens zijn versleuteld en niet zomaar toegankelijk, zo laat hij in een interview tegenover NRC weten. Tijdens het interview met de Nederlandse krant had hij zijn rugtas echter thuis bij zijn vriend gelaten.

"Soms kan ik niet anders dan heel hard lachen om de absurditeit van de situatie: al die niets vermoedende winkelaars, terwijl ik tienduizenden uiterst geheime documenten van de machtigste overheden ter wereld meedraag", aldus Greenwald.

Reacties (13)
29-09-2013, 11:04 door Anoniem
Wat een geweldige uitnodiging om hem op te pakken en vervolgens leeg te schudden. In het VK bestaat er namelijk wel een decryptieplicht, plus andere vergaande "antiterrorisme"maatregelen.

Niet dat'ie dat bij zich heeft, maar dat'ie het zo aankondigt. Net als dat gedoe met zijn Braziliaanse vrindje met wachtwoorden op papiertjes, is dit schokkend slechte operational security.
29-09-2013, 12:27 door Anoniem
Ik ben benieuwd hoe lang het duurt totdat Greenwald wordt aangehouden, en men zijn rugzak in beslag neemt.
29-09-2013, 12:34 door schele
Hoor hem nou. Volgens mij begint ie er iets teveel van te genieten, een half jaar geleden moest ie overtuigd worden door een collega om toch maar eens met die Snowden te praten, liep Snowden alsnog bijna bij m weg omdat ie nog niet wist hoe PGP werkte en hij niet snapte waarom mails geencrypteerd moesten worden. En nu lacht hij om de onschuldige winkelaars die niet weten bij wat voor halfgod ze rondlopen. Ik begin te begrijpen waarom Snowden bijna niet meer met hem werkt en zich steeds vaker tot Der Spiegel keert.

Laten we hopen dat ie niet net zoals z'n vriend met een papiertje met de wachtwoorden rondloopt. Ja dat was echt zo.
http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/crime/10276460/David-Miranda-was-carrying-password-for-secret-files-on-piece-of-paper.html
29-09-2013, 13:43 door Anoniem
@ Vandaag, 11:04 door Anoniem

Misschien is dat ook zijn intentie om dat aan te tonen. Loopt hij rond met een harde schijf met ruis en ligt de echte harde schijf ergens op een geheime locatie in een kluis.
29-09-2013, 14:05 door johanw
Je mag toch hopen dat hij ook wel ergens wat copieen heeft staan. En meezeulen in een rugzak? Vol met usb sticks of harde schijven of zo? Hoeveel documenten staan daar dan wel niet op?
29-09-2013, 14:54 door maboc
Dit bericht komt mij wat onwaarschijnlijk voor.

Om hoeveel data gaat het dan eigenlijk? Als hij daar een (let wel : zwarte) rugzak voor nodig heeft, moet het wel gruwlijk veel zijn. Ik denk namelijk niet dat hij 4 labtops met zich mee zeult. Je zou denken dat hij eea. op USB dingetjes heeft staan. Een ruzak vol met usb-sticks.....pffffff.....nu snap ik waarom men zo graag even met hem en z'n data wil koffie drinken.

Waarom die data eigenlijk mee nemen? Als de zoekende instanties hem willen oppakken dan doen ze dat gewoon. Dan hebben ze meteen de beschikking over die mysterieuze rugzak. Als hij 'm thuislaat, lopen de bevoegde instanties nog een blokje om, en plunderen ze zijn flat/huis/appartement. Een totaal anonieme plek lijkt me een beter idee. Rest natuurlijk wel de vraag wie je in die zin nog kan vertrouwen : nouja in ieder geval jezelf natuurlijk.

Daarnaast krijg ik uit dit bericht het gevoel dat Greenwald zichzelf als een soort halfgod begint te bezien. Een halfgod die zich tussen de paupers in de supermarkt begeeft, om daar een beetje neer te kijken op het naïeve en onvermoedende publiek.

Ahumm.....het lijkt mij eigenlijk een beetje een broodje aap allemaal.
29-09-2013, 15:11 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-09-2013, 17:25 door vimes
Denk je nu echt dat als je hem vraagt waar hij zijn spullen bewaart dat hij geen flauwekul verhaal vertelt?
29-09-2013, 20:15 door Anoniem
Slimme zet van hem om dat te 'openbaren'. Natuurlijk heeft hij dat spul niet bij zich, hij heeft mogelijk wel een encrypted HDD/USB bij zich die vergelijkbaar encryped is als de echte data. Als hij nu opgepakt wordt is het natuurlijk afwachten hoelang het duurt voordat ze om zijn sleutel komen vragen. :) Weet je meteen dat ze hem nog niet gekraakt hebben.
29-09-2013, 20:41 door Anoniem
Ik weet het niet hoor. Het menselijk tekort is groot en zo vaak vermoeden mensen een diepzinnig overdacht plan waar pure onbenul aan het werk blijkt te zijn. We hopen met zijn allen dat die journalist en zijn vriendje een ragfijn spel spelen omdat we vinden dat het offer van Snowden dat verdient. Maar net als bij de heer Bommel hangt ook bij deze knakkers alles misschien wel van zelfverwatenheid en domheid aan elkaar. En geen Tom Poes te bekennen want dit is helaas geen boek...
29-09-2013, 20:43 door Anoniem
Door schele: Hoor hem nou. Volgens mij begint ie er iets teveel van te genieten]

Ze hebben een willekeurige zin uit een uitgebreid en zeer interessant interview getrokken waardoor je inderdaad die indruk kan krijgen.
30-09-2013, 14:21 door Anoniem
Gelukkig zijn de tegenstanders niet perse slimmer dan Steenbreek en moeten we maar hopen dat wij, als Doddeltjes, niet in ons vertrouwen beschaamd worden...

Het is eigenlijk niet te doen om in dit media-propaganda spel duidelijk zicht te krijgen op de waarheid, Dan maar terugvallen op de generieke waarheden: dat echte kwaadaardige geniussen niet veel voorkomen en maar zelden in dienst van de overheid werken (hooguit als dekmantel om hun eigen drijfveren te verhullen) en dat mensen meestal gewoon mensen zijn en dus zowel heel slimme als heel domme dingen kunnen doen.
30-09-2013, 21:02 door Anoniem
[q] Je mag toch hopen dat hij ook wel ergens wat copieen heeft staan. [/q]

Yep, hier staan ze: https://www.facebook.com/wikileaks/posts/562838400417943 :

Guardian Snowden hard drive shred makes it clear why it is necessary for WikiLeaks to distribute insurance files. Please mirror: WikiLeaks insurance 20130815

A: 3.6Gb http://wlstorage.net/torrent/wlinsurance-20130815-A.aes256.torrent
B: 49Gb http://wlstorage.net/torrent/wlinsurance-20130815-B.aes256.torrent
C: 349GB http://wlstorage.net/torrent/wlinsurance-20130815-C.aes256.torrent
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.