image

GroenLinks wil sancties tegen VS als NSA blijft aftappen

maandag 7 oktober 2013, 12:20 door Redactie, 16 reacties

GroenLinks wil dat de Europese Unie sancties tegen de Verenigde Staten treft, waaronder het bevriezen van de vrijhandelsbesprekingen, als de NSA en andere Amerikaanse inlichtingendiensten doorgaan met het op grote schaal verzamelen en opslaan van data van EU-burgers.

Dat laat de partij in het ontwerp-verkiezingsprogramma voor het Europees Parlement weten, wat over een apart hoofdstuk voor privacy en digitale vrijheid beschikt. In het programma pleit GroenLinks er ook voor dat de Europese Commissie juridische stappen neemt tegen EU-landen die, al dan niet in samenspanning met de VS, het internet aftappen.

Bewaarplicht

Verder staat in het programma dat metadata over communicatie dezelfde bescherming verdient als de inhoud ervan. Ook moet de Europese bewaarplicht voor telefoon- en internetgegevens worden afgeschaft. Daarnaast moet de EU de ontwikkeling en het gebruik van sterke encryptie - open source en zonder 'achterdeurtjes' - bevorderen om communicatie te beveiligen. Als het aan GroenLinks komt er geen ontsleutelplicht die verdachten dwingt hun encryptiesleutel af te staan.

Ook vindt de partij dat de EU de verplichting moet schrappen om vingerafdrukken op te nemen in reisdocumenten. Daarnaast komt er geen Europese database met biometrische gegevens (zoals vingerafdrukken en gezichtsscans) van reizigers die de EU bezoeken. De EU stimuleert daarnaast de ontwikkeling van een Europese cloud waar persoonsgegevens en andere gevoelige (overheids)data in veiliger handen zijn dan bij Amerikaanse clouddiensten.

Het programma gaat ook in op de Europese samenwerking op het gebied van cybersecurity, garanties voor netneutraliteit, het beschermen van ethische hackers en klokkenluiders en hervorming van het auteursrecht. De verkiezingen voor het Europees Parlement vinden volgend jaar op 22 mei plaats.

Reacties (16)
07-10-2013, 12:45 door Anoniem
"GroenLinks wil sancties tegen VS als NSA blijft aftappen"

Waarom stelt Groenlinks geen vragen over de eerder onthulde samenwerking tussen de VS en Nederland bij dit soort programma's ? Of pretenderen we, uit politieke correctheid, dat Nederland en andere Europese landen hier zelf geen rol in spelen ?

Overigens zal de NSA, net als soortgelijke Europese diensten, niet stoppen met dit soort activiteiten. Nederland zal bijvoorbeeld de Nationale Sigint Organisatie, NSO, ook niet opheffen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Nationale_SIGINT_Organisatie).
07-10-2013, 12:47 door SimonS
Staat leuk op papier, maar in de praktijk komt daar toch niets van terecht!
De VS zijn veel te belangrijk als handelspartner
07-10-2013, 13:01 door johanw
Als je de USA echt pijn wil doen moet je de duur van de auteursrechten fors gaan inkorten, bijvoorbeeld tot de economisch optimale duur (ooit eens uitgerekend) van 14 jaar na eerste publicatie.
07-10-2013, 13:01 door Anoniem
Door SimonS: Staat leuk op papier, maar in de praktijk komt daar toch niets van terecht!
De VS zijn veel te belangrijk als handelspartner
Lijkt me dan ook tijd om ons veel meer op de rest van de wereld te richten, in plaats van ons dood te staren op het land van gebroken vrijheidsbeloften. We hebben een economisch redelijk succesvolle buur waar we eens mee konden aanpappen, bijvoorbeeld. Nee, niet die aan de linkerkant, nee.
07-10-2013, 13:02 door Anoniem
De NSA hoeft niet te tappen in Nederland omdat de AIVD dit al doet en alles zonder filtering overdraagd aan de NSA.
07-10-2013, 13:06 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 07-10-2013, 13:06
[Verwijderd]
07-10-2013, 13:16 door Anoniem
"Als je de USA echt pijn wil doen moet je de duur van de auteursrechten fors gaan inkorten, bijvoorbeeld tot de economisch optimale duur (ooit eens uitgerekend) van 14 jaar na eerste publicatie."

Zinloos, men klaagt je gewoon aan onder Amerikaanse wetgeving, wanneer je rechten van Amerikaanse auteurs schendt.
07-10-2013, 13:49 door rsterenb
En waarom wel de NSA aanpakken maar niet de GCHQ?

En idd, al zouden ze toezeggem om met die taps te stoppen, in de praktijk zal dat nooit gebeuren.
07-10-2013, 14:28 door J.R. van Wijk
Dit doet mij denken aan de film "The Mouse that roared"
07-10-2013, 14:45 door Anoniem
"Mr. President! Mr. President! We will have to shutdown the NSA!"

"Why?"

"Because the Green-Left Party in the Netherlands is demanding sanctions!"

"Oh, my God, now we're really in trouble! Get me the vice president on the line! Quickly! Tell him we have a crisis on our hands!"
07-10-2013, 15:57 door steve sh1t
Door Anoniem: "Mr. President! Mr. President! We will have to shutdown the NSA!"

"Why?"

"Because the Green-Left Party in the Netherlands is demanding sanctions!"

"Oh, my God, now we're really in trouble! Get me the vice president on the line! Quickly! Tell him we have a crisis on our hands!"

:D

Die Nederlandse politici zouden eens een voorbeeld aan de NSA moeten nemen, want je kunt de NSA van alles verwijten, maar de NSA luistert tenminste wel naar de kiezer.
07-10-2013, 16:07 door 0101
Tja, grote woorden... Maar de VS kunnen ons wel missen. Kunnen wij de VS wel missen?

Ik denk dat sancties vooral de VS treffen, terwijl de overheid van de VS er geen moment wakker van zal liggen.
07-10-2013, 16:17 door Anoniem
Wat een sufneuzen daar bij GroenLinks. Nederland werkt er gewoon zelf aan mee. Ze moeten zich eens achter de oren krabben waarom de linkerhand niet weet wat de rechterhand doet......
07-10-2013, 17:51 door Anoniem
Door Anoniem:Waarom stelt Groenlinks geen vragen over de eerder onthulde samenwerking tussen de VS en Nederland bij dit soort programma's ? Of pretenderen we, uit politieke correctheid, dat Nederland en andere Europese landen hier zelf geen rol in spelen ?
Door Anoniem: Wat een sufneuzen daar bij GroenLinks. Nederland werkt er gewoon zelf aan mee. Ze moeten zich eens achter de oren krabben waarom de linkerhand niet weet wat de rechterhand doet......
Je kan Nederland via de Nederlandse politiek beïnvloeden, maar ook via de Europese politiek. En dan beïnvloedt je meteen ook de andere Eurolanden. Ik denk niet dat GroenLinks hier iets pretendeert of zit te suffen, maar dat ze de "aanval" inzetten daar waar ze het meeste effect denken te scoren. Mogelijk verwachten ze in het Europees parlement meer medestanders aan te treffen dan in het Nederlandse parlement.
07-10-2013, 20:18 door Anoniem
Ze zijn bezig met EU wetgeving voor data bescherming en dat dat noodzakelijk is dat zal onderhand ook wel doorsijpelen in de regering.
Denk alleen maar aan innovaties die wij als Nederland of in samenwerking met andere landen bedenken, en die gewoon illegaal worden gejat door 3e partijen.
In hoeverre Nederland zelf meewerkt aan deze praktijken dat zal de tijd leren (schuldigen vervolgen), maar de tijd is rijp om wakker te worden voor eigen bestwil en bescherming van burgers & bedrijven.

Mochten onze partnerlanden doorgaan hiermee dan kunnen we misschien beter allianties heroverwegen.
08-10-2013, 04:14 door AceHighness
Ik begrijp dat iedereen boos is om de situatie en daarom niet zo helder kan denken, maar ik vind dit voorstel toch in de juiste richting. Als je zelf een politieke partij leider zou zijn, wat had je dan voorgesteld ? Hadden jullie een beter voorstel geweten ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.