image

Plasterk gaat activiteiten AMS-IX in VS niet tegenhouden

donderdag 17 oktober 2013, 17:36 door Redactie, 7 reacties

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ziet geen reden om eventuele activiteiten van de Amsterdam Information Exchange (AMS-IX) in de Verenigde Staten tegen te houden, zo laat hij in een brief aan de Tweede Kamer weten.

De AMS-IX is één van de grootste internetknooppunten ter wereld en wil volgens verschillende media ook in de VS actief worden. Plasterk reageerde op vragen van SP-Kamerlid Van Raak en PvdA-Kamerlid Oosenbrug, die zich zorgen maken dat de AMS-IX straks gegevens aan de Amerikaanse inlichtingendienst NSA moet afstaan.

Wetgeving

Volgens de minister vallen de activiteiten van bedrijven die op Amerikaans grondgebied opereren onder de Amerikaanse wetgeving, waaronder de Patriot Act en de Foreign Intelligence and Surveillance Act. Op basis van deze Amerikaanse wetgeving kan de aanbieder, na tussenkomst van een Amerikaanse rechter, verplicht worden mee te werken aan verzoeken van de Amerikaanse autoriteiten.

"De reikwijdte van de Amerikaanse wetgeving en de mogelijke schendingen van de persoonlijke levenssfeer zijn onderwerp van gesprek van de gezamenlijke EU-VS-expertgroep, die naar aanleiding van de onthullingen van de heer Snowden is ingesteld", aldus Plasterk. De groep bespreekt onder andere de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en elektronische gegevens van burgers.

Van Raak wilde garanties van Plasterk dat de AMS-IX geen activiteiten in de Verenigde Staten gaat ontplooien voordat de Kamer volledige zekerheid heeft dat gegevens van Nederlandse burgers te allen tijde veilig zijn, maar die wilde de minister niet geven. "Het staat Nederlandse bedrijven vrij om zich in het buitenland te vestigen."

Wet bescherming persoonsgegevens

Hij stelt wel dat Nederlandse bedrijven die ook in de Verenigde Staten actief zijn bij de verstrekking van door de Amerikaanse autoriteiten opgevraagde gegevens aan de eisen van de Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) moeten voldoen.

Volgens Plasterk legt de Wbp de verantwoordelijkheid voor het beoordelen van de omstandigheden waaronder gegevens naar een derde land kunnen worden doorgegeven in de eerste plaats bij het bedrijf dat voor de verwerking verantwoordelijk is.

Reacties (7)
17-10-2013, 17:47 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-10-2013, 18:06 door vimes
Plasterk staat duidelijk ook op een buitenlands loonlijstje.
17-10-2013, 18:39 door -ItsMe-
Toch wel bijzonder. Kennelijk denkt hij er OF niks mee te verliezen, maar waarschijnlijker nog, hij denkt er iets mee te winnen. Het is geen goede stap, want de rechten die de VS claimen te hebben gaan ze ook opeisen mbt de data die elders staat.
17-10-2013, 18:53 door Anoniem
Plasterk is een onnozelaar. En Van Raak ook, want hoe kunnen op het grootste bespiedingssysteem aller tijden nu Nederlanders "te alle tijde veilig zijn"? Ze staan nu en in de verre toekomst te allen tijde bij iedere klik onder observatie door een vreemde mogendheid, waar zij als niet-ingezetene geen enkel recht hebben.
17-10-2013, 20:44 door Anoniem
Door pe0mot: Wie denkt Plasterk dat hij is? Pedant?
Alsof hij ook maar enige zeggenschap heeft over Internet.
Iedereen mag elke exchange plaatsen op elke plek met elke peering naar believen.
Behalve in N Korea en een paar andere landen. Of wil Plasterk zich daar onder scharen?

Je snapt het probleem niet, en het antwoord van Plasterk wat geciteerd werd heb je ook niet gelezen ?

Plasterk heeft nu juist gezegd dat hij GEEN zeggenschap heeft om een nederlands (internet) bedrijf te verbieden zich in het buitenland te vestigen.
In het artikel hierboven zegt Plasterk al helemaal niets over zijn zeggenschap over Internet .

Maar wat de AMS-IX wil is wel degelijk behoorlijk onverstandig. Of Plasterk , zou hij willen, er wel iets aan kan doen is een beetje de vraag.

De AMS-IX heeft plannen om , als bedrijf ams-ix , ook in de VS een Internet Exchange te gaan runnen.

En inderdaad leggen de Ameriken hun wetgeving (Patriot Act), National Security Letters ruim uit met betrekking tot bedrijven die actief zijn in de VS.
En zijn verplichtingen tot het meewerken zeker niet beperkt tot bedrijfsonderdelen of activiteiten die zich op Amerikaans grondgebied bevinden.

De zorg van de kamerleden dat het bedrijf ams-ix hierdoor gedwongen zou kunnen zijn mee te werken aan spionage op/van de exchange *In Amsterdam* is zeker niet denkbeeldig.

De zorgen zouden wat minder zijn als een Amerikaans bedrijf de Amerikaanse exchange zou runnen, en kennis van bedrijf Ams-Ix (tools/designs) gewoon in licentie zou nemen, of de ams-ix inhuren tegen uurtarief om de exchange technisch op te zetten en te beheren. Dat is een heel ander juridisch kader dan er als bedrijf, of grootaandeelhouder in een lokaal vehikel (Inc) zelf te zitten.

Dus ja, iedereen mag een exchange op zetten, maar het kan soms best verstandig zijn als je een goede naam hebt, om niet als bedrijf zelf in sommige landen te willen uitbreiden.
18-10-2013, 08:36 door Anoniem
Volgens mij maakt het allemaal geen donder meer uit wie/wat of waar je data is, ze komen er toch wel bij. Weer wat dom gezeik van 2 domme kamerleden.
18-10-2013, 11:36 door Anoniem
AMS-IX kan misschien beter eens in Brazilie gaan kijken. Ze willen het aantal IX's daar fors uitbreiden en ook niet meer via de US aan Europa koppelen. En er zijn meer organisaties die wat minder US-gericht worden. Zie http://www.internetgovernance.org/2013/10/11/the-core-internet-institutions-abandon-the-us-government/.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.