image

Ransomware-bende verdacht van 5 miljoen besmette pc's

woensdag 23 oktober 2013, 13:48 door Redactie, 1 reacties

Een criminele bende die ransomware verspreidt wordt ervan verdacht wereldwijd 5 miljoen computers te hebben besmet. Dat melden de Finse autoriteiten. Het gaat om de Reveton-ransomware die computers vergrendelt en slachtoffers een bericht toont dat ze een misdrijf hebben begaan.

Het slachtoffer krijgt vervolgens te zien dat hij of zij een boete moet betalen om zo weer toegang tot de computer te krijgen. Uit onderzoek van de Finse politie en het Finse Computer Security Incident Response Team (CERT-FI) blijkt dat Reveton meer dan 30.000 Finse computers heeft geïnfecteerd.

Schade

Wereldwijd zou de bende zelfs 5 miljoen computers hebben besmet, maar harde cijfers hiervoor ontbreken. De ransomware vraagt slachtoffers in Europa om een bedrag van 100 euro, terwijl in Amerika 300 dollar wordt gevraagd. Het Finse F-Secure stelt dat de ransomware voor meer dan 800 miljoen dollar aan schade en verliezen verantwoordelijk kan zijn. Het gaat hier om een theoretisch schadebedrag, aangezien het totale infecties niet vaststaat. Daarnaast wordt het gevraagde boetebedrag niet door alle slachtoffers betaald.

Inmiddels hebben CERT-FI, F-Secure en de Finse politie een speciale informatiewebsite over ransomware geopend. Daar krijgen gebruikers advies over hoe ze ransomware kunnen verwijderen en als dat niet lukt ze een computerexpert moeten inschakelen.

Reacties (1)
24-10-2013, 02:48 door Anoniem
Een verkapt F-Secure marketing bericht? Noem een mooi hoog infectie nummer en bereken daarmee een astronomisch schade bedrag en je bent weer even in het nieuws. Misschien zijn er in werkelijkheid wel een stuk minder infecties of betalingen maar ja, dan wordt je product overbodig he? Dit speelt weer mooi in op de angst van mensen, FUD.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.