image

"Cyberoorlog gevaarlijkste term van internettijdperk"

maandag 18 november 2013, 14:14 door Redactie, 7 reacties

Cyberoorlog is mogelijk de gevaarlijkste term van het internettijdperk vanwege de manier hoe het wordt gebruikt om de organisatie, het beheer en de structuur van het internet aan te passen, aldus de bekende cryptograaf en beveiligingsexpert Bruce Schneier in zijn recensie van "Cyber War Will Not Take Place".

Auteur Thomas Rid maakt volgens Schneier op overtuigende wijze duidelijk dat cyberoorlog geen concrete dreiging is. Volgens Rid is de rol van cyberspace in oorlog veel kleiner dan veel doemprofeten ons willen laten geloven. Veel van de aanvallen zijn daarnaast niet als oorlogsdaad te omschrijven en bij toekomstige oorlogen zullen veel van dit soort aanvallen niet worden gebruikt.

Dat wil niet zeggen dat cyberspace veilig is, gaat Schneier verder. Er zijn allerlei dreigingen actief in cyberspace, maar een oorlogsdreiging is hier geen onderdeel van. "Hoewel hackers en criminele dreigingen alle aandacht krijgen, is de dreiging van overheden die hun macht willen consolideren zorgwekkender."

Hype

Schneier merkt opdat een groot deel van het probleem in de omschrijving ligt. Er is geen breed gedragen begrip van wat cyberoorlog precies inhoudt. "En deze verwarring helpt degenen die de dreiging ervan proberen te hypen." Als alles van Chinese cyberspionage tot afpersing door Russische criminelen en verstoringen door activisten onder de noemer cyberoorlog vallen, dan zou het zinvol zijn om de overheid, en dus het leger, meer controle over het internet te geven. "Het boek van Rid is een aantrekkelijk tegenargument voor deze aanpak", concludeert Schneier.

Reacties (7)
18-11-2013, 14:31 door Anoniem
De USA heeft zelf vorig jaar met een schijnheilige aftrap de term "cyberoorlog" geïntroduceerd. Toen was nog niet duidelijk dat Uncle Sam het hele internet in haar greep wilde hebben. Nu Snowden de werkelijke intenties van de USA heeft geopenbaard zijn hopelijk de andere internetbelanghebbenden gewaarschuwd.
18-11-2013, 14:40 door Anoniem
Zeg maar hetzelfde principe hoe pubertjes en marketeers en wat er verder nog bij de beveiligingsindustrie rondhobbelt, en vervolgend de mediaas en de polletiek, de termen "hacken" en "hacker" vakkundig omgebouwd hebben tot iets wat vage dreiging uitstraalt tot op het punt dat je met hoedkleur en "maar ik ben ethisch hoor" moet zwaaien, wat dan weer oeverloze discussies oplevert over wie nu wat is en wie er gelijk heeft en zo verder.

En dat terwijl heel de "cyberwereld" nog lang niet "af" is, en er dus nog veel werk verzet moet worden, waar veel innovatie en inventiviteit voor nodig is, iets wat tot uitdrukking kwam in de betekenis van "creatief met techniek" -- zonder gerichte "er moet beveiliging kapotgemaakt"-bijsmaak, zeg maar zonder dat daar gelijk vragen over of wat er gebeurt wel kosher is over gesteld moeten worden. Wrang ook want de meesten die zich "hacker", ethisch of niet, noemen, zijn maar matig creatief. Variaties op bekende themas, ja, echt wat nieuws verzinnen, dat toch minder.

En door dit systematisch ondersneeuwen van nieuwe inzichten en creativiteit met, nuja, broodkruimels aan variaties op de bekende weg, kun je mooi geld blijven verdienen met paniekzaaien en je diensten als dweiler-bij-open-kraan aanbieden. Dat is dan ook de essentie van waar bovenstaande aan refereert.

Voor wie Koning van Katoren gelezen heeft: "Neem paars."
18-11-2013, 14:51 door Anoniem
De link word geblokt hier door avast JS:HideMe-J(Trj)
18-11-2013, 14:52 door pErSoNaLiTy
Infection detected!

http://thomasrid.org/no-cyber-war/

The requested URL contains malicious code that can damage your computer. If you want to access the URL anyway, turn off the avast! web shield and try it again.

Infection type: JS:HideMe-J [Trj]
18-11-2013, 16:53 door Anoniem
Sinds we weten hoe de NSA, samen met Google en Facebook, iedere beweging van iedere internetter opslaat en naar eigen goeddunken interpreteert, is het internet geen veilige ruimte meer. Over straat kun je nog wel zonder hoodie, maar over het internet feitelijk niet meer.
18-11-2013, 19:11 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 19-11-2013, 00:47
[Verwijderd]
19-11-2013, 04:15 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 04-12-2013, 06:41
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.