image

Schneier: VS zal NSA-spionage uiteindelijk inperken

zondag 24 november 2013, 15:16 door Redactie, 2 reacties
Laatst bijgewerkt: 24-11-2013, 17:08

De Amerikaanse machthebbers zullen uiteindelijk de surveillance en spionage door inlichtingendienst NSA inperken, maar het kan nog wel even duren voordat het zover is, aldus beveiligingsexpert en cryptograaf Bruce Schneier. Schneier gaf een "Ask me Anything" sessie op Reddit.

Daar had hij het uitgebreid over de documenten van Snowden, waarvan hij er een aantal zelf heeft onderzocht, alsmede zaken als luchthavenbeveiliging, het niet gebruiken van Linux, het gebruik van encryptie door de massa, de betrouwbaarheid van TrueCrypt en of het gebruik van verdachte of alarmerende woorden in e-mails en andere berichten de filters van de NSA in de war kan brengen. Wat dat laatste betreft denkt Schneier niet dat het gebruik van verdachte woorden enig effect zal hebben. "Het kan geen kwaad om het te proberen. Het frustreren van surveillance is nog geen misdrijf."

Toekomst

Uiteindelijk zal de Amerikaanse regering echter de NSA-surveillance inperken stelt de cryptograaf. "Ik denk dat we een keuze moeten maken: een internet dat voor alle aanvallers kwetsbaar is, of een internet dat voor alle gebruikers veilig is. Uiteindelijk zullen we de laatste optie krijgen, maar dat zal niet op korte termijn zijn", laat Schneier weten. Voor die korte termijn hoopt hij dat de Amerikaanse overheid openheid van zaken geeft en zal vertellen wat het allemaal precies doet.

Ook verwacht Schneier dat het nog wel even zal duren voordat er een betekenisvolle privacywetgeving komt, aangezien surveillance het businessmodel van het internet is. Daarnaast maakt overheidssurveillance grotendeels gebruik van de netwerken, diensten en infrastructuren die door bedrijven zijn aangelegd, zodat ze toch kunnen blijven afluisteren.

Het is dan ook vooral deze grootschalige surveillance die moet worden aangepakt merkt de cryptograaf op. "Ik wil dat gerichte surveillance goedkoper wordt dan grootschalige surveillance." Iets waar hij onlangs ook al voor pleitte.

Reacties (2)
24-11-2013, 20:20 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 24-11-2013, 20:21
[Verwijderd]
25-11-2013, 16:49 door Anoniem
Het is dan ook vooral deze grootschalige surveillance die moet worden aangepakt merkt de cryptograaf op. "Ik wil dat gerichte surveillance goedkoper wordt dan grootschalige surveillance."

Of het goedkoper of duurder is, is voor een inlichtingendienst niet van belang. Dacht je nu echt dat er iemand heeft overwogen om de miljarden voor hun hooiberg (=datacentrum) niet aan de NSA te geven?

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.