Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Vervolg opleiding MBO naar HBO ICT Security

02-12-2013, 13:12 door depend, 55 reacties
Laatst bijgewerkt: 02-12-2013, 13:51
Hallo allemaal,

Zelf ben ik na dit schooljaar klaar met mijn ICT beheer MBO niveau 4 opleiding. Hierna wil ik HBO gaan studeren. Ik heb zelf al rond gekeken op het internet en kom uit op de opleiding: HBO-ICT, major Network & Security Engineering. Deze opleiding wordt gegeven in Heerlen.
Mijn probleem is dat Heerlen zo'n anderhalve uur reizen is voor mij (dus 3 uur in totaal). Zelf woon ik in Nijmegen en probeer een opleiding te zoeken die wat dichter bij huis is. Network & Security Engineering spreekt mij heel erg aan, omdat het mij altijd heeft geïnteresseerd om met hackers bezig te zijn en hoe die te werk gaan.

Weten jullie misschien een soort gelijke opleiding of misschien dezelfde opleiding die dichter bij huis gegeven wordt?

Alvast heel erg bedankt.
Reacties (55)
02-12-2013, 14:12 door Anoniem
Je zult wellicht wat moeten overhebben. 1.5 uur reizen vind ik nou niet echt veel.
Ik heb destijds ook dik 3 uur per dag moeten reizen om in Heerlen te komen. Maar aangezien het eigenlijk 4 volle dagen waren was dit geen probleem.
Tevens kun je een groot deel van de zelfstudie tijdens het reizen doen, geen weggegooide tijd dus.
02-12-2013, 14:21 door Anoniem
Hey,

Ik heb even vluchtig rond gekeken. Ik kan momenteel alleen hogeschool leiden vinden (http://www.hsleiden.nl/informatica/forensisch-ict) maar dan zit je nog met het reizen.

Ik zelf doe de oude opleiding NID met als major Netwerk Forensisch Research in Heerlen. Ik kom zelf uit een klein dorpje bij denbosch, ik heb zelf op kamers gezeten in heerlen (niet heel duur) maar ik ken ook mensen die het elke dag op en neer deden met reizen.

Ik weet dat de opleiding er nu totaal anders uitziet.:
1e jaar ICT brugjaar
2e jaar Infrastructure Design of information Management of Information Technology
3e jaar stage en specialistatie (in geval van infrastructure design is het of Design of de Netwerk Forensisch Research kant)
4e jaar specialisatie en afstuderen
02-12-2013, 15:55 door Killjoy
Kan iemand ook een zelfstudie aanraden voor degenen (zoals ik) die al een baan hebben in de IT, maar met een HBO door willen gaan?
02-12-2013, 17:23 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 02-12-2013, 17:24
[Verwijderd]
02-12-2013, 18:39 door Anoniem
Google eens op de opleiding ISM (Information security management). Deze opleiding wordt in zoetermeer aangeboden. Wellicht is dit iets voor je?
03-12-2013, 04:01 door Anoniem
Als je twijfelt tussen Information security management(ISM) aan de Haagse Hogeschool in Zoetermeer en Forensisch ICT aan hsleiden dan zou ik voor ISM gaan. Deze opleiding van de Haagse Hogeschool staat veel beter aangeschreven dan die van hsleiden en daarbij zal je bij hsleiden weinig over security leren.

Aangezien Heerlen dichtbij ligt zou ik daar heen gaan :)
03-12-2013, 06:19 door Anoniem
hogeschool utrecht HBO systeembeheer. -> meer gericht op netwerk beheer ccna, een deel van ccnp en nog een paar extra zaken waaronder BGP en VoIP. voor de rest komt er aardig wat linux aanbod en standaard natuurlijk windows.
03-12-2013, 08:17 door Anoniem
Of probeer ICT & Management and Security in Eindhoven, is een stuk dichter bij voor je. Maar zoals eerder gezegd 1 1/2 uur reizen is af en toe juist heerlijk om zaken, bijvoorbeeld in de trein, af te ronden!
03-12-2013, 09:59 door Anoniem
De reistijden zijn best lang inderdaad, zelf wil ik de Forensisch ICT opleiding (na brugjaar) volgen bij Hogeschool Leiden, maar het is voor mij 1.48 reizen. Stel voor als je in de wintertijden vertragingen zou hebben en de tentamens niet kan halen, wat dan ? Het is gewoon simpelweg risico nemen als je ver woont . Ik kan gewoon NS niet vertrouwen. Ze kunnen niet eens fatsoenlijk van Utrecht naar Zwolle rijden zonder vertraging, laat staan andere trajecten

Nog een andere vraag Depend. Wil je in Februari starten of na de zomervakantie ? Feb start is volgens mij niet mogelijk bij voltijd opleidingen.
03-12-2013, 11:10 door depend
Door Anoniem: De reistijden zijn best lang inderdaad, zelf wil ik de Forensisch ICT opleiding (na brugjaar) volgen bij Hogeschool Leiden, maar het is voor mij 1.48 reizen. Stel voor als je in de wintertijden vertragingen zou hebben en de tentamens niet kan halen, wat dan ? Het is gewoon simpelweg risico nemen als je ver woont . Ik kan gewoon NS niet vertrouwen. Ze kunnen niet eens fatsoenlijk van Utrecht naar Zwolle rijden zonder vertraging, laat staan andere trajecten

Nog een andere vraag Depend. Wil je in Februari starten of na de zomervakantie ? Feb start is volgens mij niet mogelijk bij voltijd opleidingen.

Ik wil na de zomervakantie starten met mijn opleiding.
03-12-2013, 11:12 door depend
Bedankt allemaal voor de reacties. Ik heb ze allemaal doorgenomen en nu ga ik me oriënteren in de verschillende opleidingen. Zoals jullie genoemd hebben zal er vrij weinig opzitten dat ik toch zal moeten gaan reizen, maar daarvan was ik enigszins al bewust.

Ik sprak een vriend van mij die ook in Heerlen gestudeerd heeft. Het kost 4 uur ipv 3 uur reizen per dag en het was slim als ik een kamer neem in Heerlen.
03-12-2013, 11:49 door fvandillen
Kom lekker bij ISM studeren. Hogeschool Leiden is dramatisch en ik spreek uit ervaring, zowel voor ISM als HSLeiden. HSLeiden is Java programmeren en wat UML modelling en die lessen zijn vrij chaotisch waarbij voldoende begeleiding ontbrak.

ISM biedt alles van software security tot human factors en van social engineering tot audit en compliance. Ook is er een uitstekende studievereniging (SV SIM) die veel leuke en leerzame activiteiten organiseert en bovendien je boekenpakket met een flinke korting kan verzorgen (hint: de korting is meer dan je contributie!;) ).

De docenten zijn zeer goed toegankelijk en de klassen relatief klein, uitgezonderd de colleges met je gehele leerjaar. Als het je leuk lijkt om eens mee te lopen dan kun je gerust contact met mij opnemen.

info AT florianvandillen PUNT nl, public key ID is: 479FCF0B.
03-12-2013, 13:02 door Anoniem
ISM is meer gericht op de manager kant, de genoemde opleiding in Heerlen is zeer technisch. Het is maar net welke kant je op wil.
03-12-2013, 17:12 door Anoniem
Ik zou helemaal niet zo'n specifieke studie adviseren. Je kunt het beste op school een zo breed mogelijk fundament opbouwen, waarna je NA je schooltijd een specialisatie gaat aanbrengen. Hierdoor kun je in een latere fase veel meer kanten op. Stel dat je drie jaar aan het werk bent, en security bevalt je toch niet?

Ik gebruik zelf altijd de vergelijking met een huis. Als het huis staat kun je moelijk nog (vastzittend) fundament toevoegen. En je kunt wel allemaal kamers toevoegen zonder fundament toe te voegen, maar dat stort vroeg of laat in elkaar...

Ik ben nu 15 jaar van school, en profiteer nog altijd van mijn zeer brede commercieel/technische opleiding.
03-12-2013, 17:40 door Anoniem
Ik zit in het zelfde schuitje, gelukkig ben ik een jaar geleden begonnen met zoeken. Persoonlijk ga ik voor de opleiding SNE aan de hva. Dit is een opleiding vergelijkbaar met systeembeheer. Alleen is security de rode lijdraad door deze opleiding. Verder heb je de opleiding IDS aan het windesheim college te zwolle.
03-12-2013, 21:15 door Anoniem
ISM is juist erg breed. Je kunt zoals vermeld alle kanten op. Er wordt niet alleen ingegaan op de management kant van informatiebeveiliging. Ligt je hart meer bij ethical hacking en pentesting, dan kun je je lol niet op. Vergeet niet dat je door middel van minors je looptijd binnen een hogeschool naar jouw eigen wensen kunt indelen.
04-12-2013, 09:15 door Anoniem
Om de managementkant van ISM te kunnen begrijpen heb je wel de technische achtergrond nodig. Die wordt je dan ook geboden. Daarnaast heb je in de opleiding 3 blokken voor minors die je naar eigen voorkeur kunt invullen. Dit kun je ook met je stages doen. Dan heb je al 7 blokken die je zelf technisch kunt inschieten.

Daarnaast heb je met ISM het voordeel dat je meer groeimogelijkheden hebt. Als je eenmaal weet hoe je moet pentesten of secure networks in moet richten zul je al snel in dat soort functies blijven zitten. Een information security manager (ISO) kan doorgroeien naar verschillende lagen in de organisatie. Grote banken hebben bijvoorbeeld meerdere security managers op verschillende lagen zitten. Je kunt dus kiezen om door te groeien.

ISM heeft ook een facebookpagina waar je informatie terug kunt vinden wat er in de opleiding gebeurt. Er is de mogelijkheid om een dag proef te studeren en je kunt zelf een vraag inschieten die door studenten beantwoord worden. Je moet alleen even googlen op: "information security management facebook".

Een vriend van mij studeert ook in Leiden en dat is heel technisch maar het securityniveau is niet zo hoog als dat ik zou hopen. Laatst een scan over zijn externe IP gedraaid (met toestemming) en ik had gehoopt dat iemand met een security achtergrond het beter had ingericht ;).
04-12-2013, 10:27 door hx0r3z - Bijgewerkt: 04-12-2013, 11:30
Forensisch lijkt me ook wel leuk maar moet eens kijken of het wel echt is wat ik zou willen.
04-12-2013, 16:35 door fvandillen
In aanvulling op de Anoniem van 09.15 uur: De link naar de ISM Facebook-pagina: https://www.facebook.com/pages/Information-Security-Management/442383229177847
07-12-2013, 12:37 door depend
Allemaal erg bedankt voor de reacties.

Ik ben nu rond de 4 opleidingen tegen gekomen:

Forensisch ICT
ICT & Management and security
Major Network & security engineering
Information security management

Ik ben zojuist aan het google geweest en probeer de grootste verschillen uit de opleiding te halen. Welke opleiding raden jullie mij aan? Major Network & Security engineering spreekt mij tot nu toe nog het meeste aan.

Ik zou graag de voordelen en de nadelen van de opleidingen willen weten en wat de opleidingen precies inhoudt.
Alvast bedankt.
07-12-2013, 14:09 door Anoniem
@ 04-12-2013, 09:15 door Anoniem, je haalt twee dingen door elkaar, een ISO is een Information Security Officer, en een ISM is een Information Security Manager ;)

Ik zou persoonlijk voor Information Security Management kiezen, maar dit komt doordat ik zelf de opleiding heb gedaan. De beste vraag die je jezelf dient te vragen, is wat wil je uiteindelijk gaan doen? Wil je meer de pentesting kant op, of meer de management kant van IB op?
08-12-2013, 23:58 door depend
Door Anoniem: @ 04-12-2013, 09:15 door Anoniem, je haalt twee dingen door elkaar, een ISO is een Information Security Officer, en een ISM is een Information Security Manager ;)

Ik zou persoonlijk voor Information Security Management kiezen, maar dit komt doordat ik zelf de opleiding heb gedaan. De beste vraag die je jezelf dient te vragen, is wat wil je uiteindelijk gaan doen? Wil je meer de pentesting kant op, of meer de management kant van IB op?

Zou je mij kunnen uitleggen welke verschillen er bij pentesting en management zitten?
09-12-2013, 13:37 door Anoniem
Door depend:
Door Anoniem: @ 04-12-2013, 09:15 door Anoniem, je haalt twee dingen door elkaar, een ISO is een Information Security Officer, en een ISM is een Information Security Manager ;)

Ik zou persoonlijk voor Information Security Management kiezen, maar dit komt doordat ik zelf de opleiding heb gedaan. De beste vraag die je jezelf dient te vragen, is wat wil je uiteindelijk gaan doen? Wil je meer de pentesting kant op, of meer de management kant van IB op?

Zou je mij kunnen uitleggen welke verschillen er bij pentesting en management zitten?

Ik ben niet degene die voorgaande reactie plaatste maar ben wel in staat het je uit te leggen.

Bij pentesting ben je zelf bezig met het zoeken van kwetsbaarheden in software, websites, mobiele apps etcetera. Op dit moment is daar veel werk voor. De management kant zit daar boven. Een Information Security Manager (ISM-er) kan naar het grotere plaatje kijken. Zie het als: oke we voeren pentesten uit, maar wat zijn daar de resultaten van? We hebben kwetsbaarheden, wie gaat dat oplossen? Moeten we het wel oplossen of moeten we het risico accepteren?"

Wat ik persoonlijk mooier vind aan ISM is dat je een breder toekomstperspectief hebt. Je kunt er zo in groeien dat je over 20 jaar hogerop bent dan je nu al zit. Als je kijkt naar pentesten .. tja .. je bent een goede pentester of niet. Je kan senior pentester worden maar leidinggevende of verantwoordelijke functies zitten er niet snel in.

Overigens kun je na de opleiding ISM ook prima een Information Security Officer worden, het is maar net hoe je het beestje bij de naam noemt maar allebij de functies zijn vooral gericht op de tactische en soms strategische laag binnen een organisatie. Een pentester is echt operationeel (uitvoerend) werk.
09-12-2013, 15:49 door johanw
Zoals jij het beschrijft is een ISM in elk geval iemand die voldoende ervaring nodig heeft om dit allemaal te kunnen overzien en inschatten wat bepaalde risico's voor de organisatie betekenen. Dat kan een schoolverlater nog niet. Beter lijkt me om je eerst wat met het uitvoerende werk bezig te houden, als je daarna interesse hebt om manager te worden weet je in elk geval wat af van de zaken waar je over beslist.
09-12-2013, 17:35 door Airsecure
Kijk eens naar Hoge School Avans in breda. Die geven een minor Informatiebeveiliging op basis van CISSP (ISACA) naast hun voltijd opleiding Integrale Veiligheid.
16-12-2013, 14:10 door depend - Bijgewerkt: 16-12-2013, 15:42
Forensisch ICT
ICT & Management and security
Major Network & security engineering
Information security management

Wat zijn de grootste verschillen tussen de opleidingen? Ik krijg nog steeds geen duidelijk beeld over de opleidingen.

Alvast bedankt.

De docent zei dat ik ook eens naar: Infrastructure & Security Management moest kijken. Ik heb gekeken wat dit voor een opleiding is, maar dit gaat niet zo diep op de security van de ICT in voor zover ik gelezen heb?
17-12-2013, 15:02 door student
Ook hoge school Windesheim in Zwolle heeft een soortgelijke opleiding.

Daarbij volg je tijdens het eerste jaar de opleiding 'Informatica' en kan je daarna kiezen voor een meer gespecificeerde richting binnen de informatica waarbij je in jou geval dus zou kunnen kiezen voor de richting 'technische informatica - Infrastructure, Design en Security'.

Je zal dan nog steeds een tijdje met de trein of wat dan ook moeten reizen maar dan weet je in ieder geval van deze optie.

Succes met je zoektocht
03-01-2014, 00:45 door depend
Voor informatica had ik ook al gekeken, maar dat was totaal niet wat ik wou. Ik zou graag gelijk in de security willen van de ICT. Toch erg bedankt.
06-01-2014, 14:17 door depend
Klopt het dat ICT forensisch en Information Security management bijna hetzelfde zijn?

Zoja, wat zijn de grootste verschillen?
06-01-2014, 16:36 door Anoniem
Ben zelf student Forensische ICT bij Hs Leiden.

Het grote verschil tussen Forensisch en ISM is dat Forensisch echt op opsporing/recherche gericht is en niet zo zeer op beveiliging.
07-01-2014, 17:00 door depend
Door Anoniem: Ben zelf student Forensische ICT bij Hs Leiden.

Het grote verschil tussen Forensisch en ISM is dat Forensisch echt op opsporing/recherche gericht is en niet zo zeer op beveiliging.

Dankjewel! Dat wou ik even weten ;)
07-01-2014, 21:29 door Anoniem
Information Security Management is breed georiënteerd maar je kan door middel van minoren, stages en afstuderen jouw interessegebied verder ontwikkelen.
07-01-2014, 23:30 door Anoniem
1,5 uur reistijd is niet zo veel. Ik reis 2 uur naar hogeschool zuyd (ook NID). En anders ga je op kamers :)
08-01-2014, 19:44 door Anoniem
In de praktijk maakt het niet uit wat je aan opleiding hebt. zie het als een brevet van vermogen.
in de praktijk heb je meer dan voldoende gelegenheid om je te gaan specialiseren.
maak je niet druk.
ISM is breed en goed om mee te starten. Als je in je loopbaan Pentest of Forensic wilt gaan doen dan is
ISM een prima basis. Persoonlijk heb ik de volgende switch achter de rug. Chemisch laborant, microbiologie, levensmiddelen technologie (15 jaar) en inmiddels ruim 13 jaar in de ICT met accent op ISM. ( Cissp, Cism, Itil, Prince2 certified )
gewoon doen wat je leuk lijkt en jezelf blijven ontwikkelen in je vakgebied of wat anders als je daar een uitdaging hebt.
21-01-2014, 16:37 door depend
Door Anoniem: In de praktijk maakt het niet uit wat je aan opleiding hebt. zie het als een brevet van vermogen.
in de praktijk heb je meer dan voldoende gelegenheid om je te gaan specialiseren.
maak je niet druk.
ISM is breed en goed om mee te starten. Als je in je loopbaan Pentest of Forensic wilt gaan doen dan is
ISM een prima basis. Persoonlijk heb ik de volgende switch achter de rug. Chemisch laborant, microbiologie, levensmiddelen technologie (15 jaar) en inmiddels ruim 13 jaar in de ICT met accent op ISM. ( Cissp, Cism, Itil, Prince2 certified )
gewoon doen wat je leuk lijkt en jezelf blijven ontwikkelen in je vakgebied of wat anders als je daar een uitdaging hebt.

Bedankt voor je reactie ;)!
31-01-2014, 12:59 door depend
Ik ben eruit. Ik ga morgen naar de open dag in Zoetermeer voor de opleiding Information Security Management.

Mensen nog enige tips voor de opleiding of dergelijke? :)
03-02-2014, 18:26 door Anoniem
Heb je een goed beeld gekregen van wat Information Security Management jouw kan bieden?
03-02-2014, 20:39 door depend
Door Anoniem: Heb je een goed beeld gekregen van wat Information Security Management jouw kan bieden?

Jazeker. Het is zeer duidelijk overgekomen.
05-02-2014, 10:59 door Anoniem
Door depend:
Door Anoniem: Heb je een goed beeld gekregen van wat Information Security Management jouw kan bieden?

Jazeker. Het is zeer duidelijk overgekomen.

Als je op 1 Feb bij de presentatie aanwezig was van ISM, moet ik je gezien hebben :). Heb je al een definitieve beslissing kunnen maken of twijfel je nog ? Ik neem ook aan dat reistijd geen probleem is.
05-02-2014, 19:58 door depend - Bijgewerkt: 05-02-2014, 20:00
Door Anoniem:
Door depend:
Door Anoniem: Heb je een goed beeld gekregen van wat Information Security Management jouw kan bieden?

Jazeker. Het is zeer duidelijk overgekomen.

Als je op 1 Feb bij de presentatie aanwezig was van ISM, moet ik je gezien hebben :). Heb je al een definitieve beslissing kunnen maken of twijfel je nog ? Ik neem ook aan dat reistijd geen probleem is.

Ja ben ik geweest en heb met een aantal mensen gesproken die in het 3e jaar zitten en ook met een docent. Ik heb een definitieve beslissing kunnen maken, ISM wordt het. Reistijd zal geen probleem meer zijn aangezien ik daar op kamers ga.
Ik kan me nog 2/3 namen herinneren van de mensen die ik gesproken heb.

Was jij diegene die aan het presenteren was (in het witte blousje)? Of een mede student die opzoek was/is?
05-02-2014, 23:09 door fvandillen
Welkom op ISM dan alvast! Als je vragen hebt dat kun je altijd mailen (mailadres staat ergens hierboven, had geloof ik nog niets gehoord over meelopen of anders is dat langs mij heen geschoten).

We hebben een actieve studievereniging die veel extra activiteiten organiseert en via de boekenservice van SIM kun je met korting je boekenpakket aanschaffen! Neem gerust eens een kijkje op www . svsim . nl

Florian
06-02-2014, 18:35 door depend - Bijgewerkt: 06-02-2014, 18:50
Door fvandillen: Welkom op ISM dan alvast! Als je vragen hebt dat kun je altijd mailen (mailadres staat ergens hierboven, had geloof ik nog niets gehoord over meelopen of anders is dat langs mij heen geschoten).

We hebben een actieve studievereniging die veel extra activiteiten organiseert en via de boekenservice van SIM kun je met korting je boekenpakket aanschaffen! Neem gerust eens een kijkje op www . svsim . nl

Florian

Thanks for de informatie! Iemand (Weet de naam zo niet meer) kwam een presentatie geven voor die studievereniging.
Ik zal eens rondkijken.
07-02-2014, 10:42 door fvandillen
Door depend:
Door fvandillen: Welkom op ISM dan alvast! Als je vragen hebt dat kun je altijd mailen (mailadres staat ergens hierboven, had geloof ik nog niets gehoord over meelopen of anders is dat langs mij heen geschoten).

We hebben een actieve studievereniging die veel extra activiteiten organiseert en via de boekenservice van SIM kun je met korting je boekenpakket aanschaffen! Neem gerust eens een kijkje op www . svsim . nl

Florian

Thanks for de informatie! Iemand (Weet de naam zo niet meer) kwam een presentatie geven voor die studievereniging.
Ik zal eens rondkijken.
Dat is Ivar geweest:-) Als je nog meer vragen hebt dan sta ik je graag te woord, ook over eventueel een dagje meelopen voordat je daadwerkelijk begint!
16-03-2014, 21:14 door depend
Door fvandillen:
Door depend:
Door fvandillen: Welkom op ISM dan alvast! Als je vragen hebt dat kun je altijd mailen (mailadres staat ergens hierboven, had geloof ik nog niets gehoord over meelopen of anders is dat langs mij heen geschoten).

We hebben een actieve studievereniging die veel extra activiteiten organiseert en via de boekenservice van SIM kun je met korting je boekenpakket aanschaffen! Neem gerust eens een kijkje op www . svsim . nl

Florian

Thanks for de informatie! Iemand (Weet de naam zo niet meer) kwam een presentatie geven voor die studievereniging.
Ik zal eens rondkijken.
Dat is Ivar geweest:-) Als je nog meer vragen hebt dan sta ik je graag te woord, ook over eventueel een dagje meelopen voordat je daadwerkelijk begint!

Ik heb je al een aantal keer een mail gestuurd, maar nog niks terug gekregen.

Volgend schooljaar begin ik dus met de opleiding ISM. Zou ik hiervoor alvast wat voorbereidend werk op kunnen doen? Bijvoorbeeld het lezen van bepaalde boeken of het uitproberen van bepaalde pentesting of noem maar op? Hier ben ik erg in geïnteresseerd.

Mijn achtergrond qua opleiding is ICT Beheerder.
17-03-2014, 16:25 door Anoniem
Door depend: Ik heb je al een aantal keer een mail gestuurd, maar nog niks terug gekregen.

Volgend schooljaar begin ik dus met de opleiding ISM. Zou ik hiervoor alvast wat voorbereidend werk op kunnen doen? Bijvoorbeeld het lezen van bepaalde boeken of het uitproberen van bepaalde pentesting of noem maar op? Hier ben ik erg in geïnteresseerd.

Mijn achtergrond qua opleiding is ICT Beheerder.

Ik zit momenteel in het afstudeertraject van de ISM opleiding aan de HHS in Zoetermeer. Ook ik had als vooropleiding ICT Beheerder.

De opleiding sluit goed aan op hedendaagse beveiligingsaspecten in het bedrijfsleven. Er wordt uitgebreid ingegaan op de verschillende facetten van informatiebeveiliging (dus niet alleen technisch maar ook menselijke en organisatorische factoren worden meegenomen).

Als je nog interessante stof zoekt om je in te lezen ter voorbereiding van je ISM kickoff, dan kan ik je verwijzen naar "Prince 2" (Projectmanagement), De ISO 27001 - 27005 standaarden (dé standaarden en best practices voor het inrichten van informatiebeveiliging binnen organisaties). Om een idee te geven van "Social engineering" kan ik "The art of deception" van Kevin Mitnick adviseren(!).

Indien je al wil gaan experimenteren met bepaalde pentesting en/of forensisch research tools dan kan ik je adviseren met OWASP, Nessus, Metasploit, Acunetix en Nmap aan de slag te gaan.

Alvast veel succes en plezier met je voorbereidingen!

Jeroen
17-03-2014, 20:24 door depend - Bijgewerkt: 17-03-2014, 20:25
Door Anoniem:
Door depend: Ik heb je al een aantal keer een mail gestuurd, maar nog niks terug gekregen.

Volgend schooljaar begin ik dus met de opleiding ISM. Zou ik hiervoor alvast wat voorbereidend werk op kunnen doen? Bijvoorbeeld het lezen van bepaalde boeken of het uitproberen van bepaalde pentesting of noem maar op? Hier ben ik erg in geïnteresseerd.

Mijn achtergrond qua opleiding is ICT Beheerder.

Ik zit momenteel in het afstudeertraject van de ISM opleiding aan de HHS in Zoetermeer. Ook ik had als vooropleiding ICT Beheerder.

De opleiding sluit goed aan op hedendaagse beveiligingsaspecten in het bedrijfsleven. Er wordt uitgebreid ingegaan op de verschillende facetten van informatiebeveiliging (dus niet alleen technisch maar ook menselijke en organisatorische factoren worden meegenomen).

Als je nog interessante stof zoekt om je in te lezen ter voorbereiding van je ISM kickoff, dan kan ik je verwijzen naar "Prince 2" (Projectmanagement), De ISO 27001 - 27005 standaarden (dé standaarden en best practices voor het inrichten van informatiebeveiliging binnen organisaties). Om een idee te geven van "Social engineering" kan ik "The art of deception" van Kevin Mitnick adviseren(!).

Indien je al wil gaan experimenteren met bepaalde pentesting en/of forensisch research tools dan kan ik je adviseren met OWASP, Nessus, Metasploit, Acunetix en Nmap aan de slag te gaan.

Alvast veel succes en plezier met je voorbereidingen!

Jeroen

Heel erg bedankt voor je volledige antwoord!! Ik ga dit zeker doorspitten.
17-03-2014, 23:37 door D0rus - Bijgewerkt: 17-03-2014, 23:37
Verbaast mijn dat niemand de HAN ICA heeft genoemd. https://www.han.nl/gebied/informatica-media-communicatie/

De Informatica opleiding is meer gericht op software ontwikkeling, maar ze hebben ook een security minor meen ik te herinneren.

Je kunt tegenwoordig zowel in Arnhem als Nijmegen deze studies volgen.
02-03-2015, 23:09 door Anoniem
Erg blij dat ik dit draadje gevonden heb. Kan een student van ISM mij vertellen of er veel studenten die op kamers gaan ervoor kiezen om in Den Haag te gaan wonen in plaats van in Zoetermeer? Wat voor effect heeft buiten Zoetermeer wonen op het participeren in buitenschoolse activiteiten?
03-03-2015, 13:27 door Anoniem
Door Anoniem: Erg blij dat ik dit draadje gevonden heb. Kan een student van ISM mij vertellen of er veel studenten die op kamers gaan ervoor kiezen om in Den Haag te gaan wonen in plaats van in Zoetermeer? Wat voor effect heeft buiten Zoetermeer wonen op het participeren in buitenschoolse activiteiten?

HHS Zoetermeer biedt (zelfstandige) woningen aan in Zoetermeer voor een uitermate zacht prijsje. Een aantal studenten maken hier gebruik van. Binnen zoetermeer wonen heeft eerder een negatief aspect, omdat je nooit kan gaan stappen want je komt niet meer thuis. (OV stopt om 00:00 m.u.v vrijdag/zaterdag).


maar... ISM stopt, en gaat over naar de opleiding HBO-ICT per sept. 2015

HBO-ict is voortgekomen omdat veel werkgevers door de vele opleidingen gericht op ICT door de bomen het bos niet meer zagen. Er komt een meer algemene propedeuse fase en biedt nog wel de specialisatie van ISM aan. Orienteer je dus even goed op HBO-ICT.
03-03-2015, 14:12 door Anoniem
Bedankt voor je reactie. Ik ben naar de open dagen geweest in Den Haag zelf, waar mij inderdaad het differentiatieroute verhaal werd uitgelegd. In plaats van vanaf dag 1 bezig te zijn met ISM, zul je eerst een paar maanden ICT breed bezig zijn, waarna je wel weer 100% met ISM bezig kan zijn, weliswaar onder de overkoepelende naam HBO-ICT. Volgens mij is er naast die algemene eerste maanden dus niet heel veel verschil met het traject zoals het nu staat.

Echter werd mij wel uitgelegd dat ISM alleen in Zoetermeer gegeven word, en dus niet in Den Haag zelf. In Zoetermeer wonen lijkt mij niet fijn precies door te situatie die jij net schetste. Echter is het ook niet fijn als jij als enige in Den Haag woont en de rest van je studiegenoten in Zoetermeer, want dan krijg je precies hetzelfde verhaal met stappen maar dan de andere kant op als er feestjes, een pokeravondje of iets anders in die trend is. Daarom ben ik benieuwd hoe de verhoudingen liggen.

Kun je wat meer informatie schetsen over deze kant van het ISM studeren? Een stuk minder belangrijk dan de opleiding inhoudelijk uiteraard, maar toch iets waar ik graag wat meer informatie over wil krijgen.

Als ik het verhaal met de differentiatieroutes verkeerd heb begrepen, of de opleiding verhuist naar HHS Den Haag, dan hoor ik dat uiteraard ook erg graag. Bij voorbaat dank.
18-03-2015, 10:04 door Anoniem
Ik ben benieuwd, als ISM onder HBO-ICT als Major word ondergebracht, gaan de eisen voor de vakken Wiskunde dan omhoog vergeleken met hoe ze nu zijn? Of is dit afhankelijk van je major?
18-03-2015, 10:28 door Anoniem
Ooit gedacht aan 1 jaar HBO voor je P en daarna in Nijmegen zelf de uni?
18-03-2015, 11:24 door Anoniem
Zeker. Ben ook naar Nijmegen geweest, dat was mijn orginele plan zelfs! Daar werd mij echter afgeraden om die route te volgen omdat het risico groot is en de opleiding zeer wiskundig ingericht is.

Ook gaven ze aan dat bij van het handjevol studenten dat ervoor kiest om MBO -> P -> BSc te gaan doen de resultaten erg negatief waren.

Bij de HBO scholen waar ik langs ben geweest (stuk of 6, ben ook voor TI gaan kijken) zag ik wel dat het niveau wiskunde erg varieert. Zo geven zij op de Hogeschool Rotterdam bijvoorbeeld drie vakken wiskunde meer dan bij Avans in Breda of Fontys in Eindhoven.

Fontys is de tweede, en afaik de enige andere keus. Echter toen ik daar naar de open dagen ben geweest kreeg ik van zowel studenten en docenten de indruk dat de kennis miniem was. Ze zetten een IDS op en monitoren die, openen een keer metasploit en voeren een nmap scan uit en daar blijft het mij. Ook is security daar geen major, en bij de HHS wel.
09-04-2015, 08:59 door Anoniem
Nog tips, tricks en advies over bovenstaande draad voor iemand die tevens aan het kijken is om deze richting op te gaan?
09-04-2015, 12:30 door Anoniem
15 april aanstaande is er een inhoudelijke proefstudeerdag voor HBO-ICT op De Haagse Hogeschool. Op elke locatie van De Haagse Hogeschool worden de differentiates aangeboden. Het advies is om de locatie te kiezen waar jouw voorkeur van differentiates naar uit gaat. Bijvoorbeeld de differentiate Information Security Management kan alleen gevolgd worden bij de locatie Zoetermeer van De Haagse Hogeschool.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.