Poll
image

Heb jij je webcam afgeplakt?

maandag 9 december 2013, 15:24 door Redactie, 14 reacties
Ja
33.53%
Nee
40.02%
Ik heb geen webcam
26.44%
Reacties (14)
09-12-2013, 16:12 door Spiff has left the building
Desktop: geen webcam.
Notebook: webcam disabled via BIOS.

En nog een tip:
Sommige computers gebruiken de webcam voor het bepalen van de verlichtingstoestand in de betreffende ruimte en passen aan de hand daarvan de schermhelderheid aan (adaptieve helderheid). Is dat een optie die je wenst, dan heeft afplakken (of loskoppelen) van de webcam het nadeel dat die adaptieve helderheid functie daarmee verloren gaat als er niet een ándere lichtsensor dan de webcam aanwezig is.
Een oplossing die je in dat geval zou kunnen gebruiken dat is het afplakken van de webcam met een gematteerd soort plakband (zoals bijvoorbeeld de 3M Scotch Magic, eventueel een paar laagjes). Er is dan geen goed beeld meer te vormen met de webcam, terwijl een adaptieve helderheid functie op basis van de webcam dan nog wel kan functioneren.
09-12-2013, 16:32 door Anoniem
Ik heb hem niet afgeplakt, wel uitgeschakeld in windows apparaat beheer. Maar misschien is hem via BIOS uitschakelen een beter idee, daar ga ik eens naar kijken
10-12-2013, 08:58 door schele
Afplakken die handel, ook via BIOS vertrouw ik niet meer. Vroeger dacht ik nog "ah doe niet zo overdreven" en hield ik mijn paranoia in toom. Het laatste jaar heeft bewezen dat alles wat ik vreesde en meer gewoon gebeurt. Dus ik hou me niet meer in :)
10-12-2013, 09:44 door Whacko
Ik heb em niet afgeplakt. Maar heb een Mac, daar is de led hardwarematig verbonden aan de Webcam dus als die aanspringt gaat er een heel irritant groen lampje aan :)
10-12-2013, 10:44 door hx0r3z - Bijgewerkt: 10-12-2013, 10:45
Ik heb niet eens een webcam en in mijn laptop heb ik die uit gezet (firmware verwijderd). Gebruik die onzin toch nooit.
10-12-2013, 11:52 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 10-12-2013, 11:52
[Verwijderd]
10-12-2013, 14:08 door Anoniem
Maar wie plakt ook de (front) camera van zijn telefoon af? Dat is net zo'n groot veiligheidslek. Ik in ieder geval wel...
12-12-2013, 10:59 door TalbotEv
Ik heb toentertijd me laptop open geschroeft en alle kabeltjes naar de microfoon en de webcam doorgeknipt en afgeplakt. Zo weet ik 100% zeker dat ze niet meer werken, daarnaast gebruikte ik het toch nooit.
12-12-2013, 20:32 door Anoniem
Door schele: Afplakken die handel, ook via BIOS vertrouw ik niet meer. Vroeger dacht ik nog "ah doe niet zo overdreven" en hield ik mijn paranoia in toom. Het laatste jaar heeft bewezen dat alles wat ik vreesde en meer gewoon gebeurt. Dus ik hou me niet meer in :)
Heel goed! Je hebt groot gelijk,Ik heb mn laptop-webcam ook afgeplakt.En die webcam op mn desktop pc kan ik gewoon hardwarematig loskoppelen.
12-12-2013, 20:42 door Anoniem
Door Anoniem: Maar wie plakt ook de (front) camera van zijn telefoon af? Dat is net zo'n groot veiligheidslek. Ik in ieder geval wel...
Nou ja,dat kun je natuurlijk doen,maar: 1.de telefoon zit meestal in je jas/broekzak of in een speciaal etui/ tasje,en dan ziet men niet veel, daar zo in t donker.En een telefoon ligt meestal i.p.v. dat ie staat,dus in de meeste gevallen zien ze alleen het plafond van je huis.Persoonlijk vindt ik de grootste gevaren bij een mobiele telefoon: het afluisteren van gesprekken zowel tijdens bellen als in huis ( dat laatste met behulp van manipulatie van je telefoon-micro),het meekijken naar/ kapen van je foto's of video's,en natuurlijk bij gebruik wifi/bluetooth/internet de gevaren die je ook op een tablet of laptop hebt. Bij gebruik van een tablet/i-pad ,zeker als die rechtopstaand wordt gebruikt zou ik ook de webcam afplakken.
12-12-2013, 20:44 door Anoniem
Door TalbotEv: Ik heb toentertijd me laptop open geschroeft en alle kabeltjes naar de microfoon en de webcam doorgeknipt en afgeplakt. Zo weet ik 100% zeker dat ze niet meer werken, daarnaast gebruikte ik het toch nooit.
Nou als je de kabeltjes hebt doorgeknipt,dan hoef je dus de webcam niet meer af te plakken,tenzij je eraan twijfelt of je wel alle vebindingen met de webcam onklaar hebt gemaakt.
13-12-2013, 10:38 door Anoniem
Mn Asus laptop heeft een fysiek schuifje dat voor de lens kan worden geschoven en die is altijd gesloten. Nog niet zo gek bedacht! Blijft je cammetje toch bruikbaar als je hem nodig hebt.
13-12-2013, 12:14 door Anoniem
Ik zet mijn webcam altijd tegen iets aan als ik het niet gebruik, zoals tegen wat boeken. Hierdoor ontvangt het geen beeld, alhoewel er wel een mic ingebouwd is en alles in de kamer afgeluisterd kan worden.
13-12-2013, 18:36 door Anoniem
Door Whacko: Ik heb em niet afgeplakt. Maar heb een Mac, daar is de led hardwarematig verbonden aan de Webcam dus als die aanspringt gaat er een heel irritant groen lampje aan :)

Intrigerend antwoord,
dat wilde ik wel eens uitzoeken.

Afplakken - Plakband en stickers op je mac? Je moet er van houden
Het hoeft niet per se, diverse tips op het web te vinden om je MacCam met een programma te disabelen (iSight Disabler) of op suggestie van o.a. asn 'vrienden' bestanden te verwijderen (MacOSX Hardening Tips).
Wat probeerwerk deze middag heeft een simpele methode opgeleverd om de interne of externe webcam per User Hardwareccount te kunnen toestaan of blokkeren (Toverwoord Permissie-Beheer).

Hardwarematige led connectie
Daar kon ik met vele anderen (webzoekers) geen bewijzen voor of tegen van vinden. Onbewezen is of je de led kan uitschakelen terwijl de camera blijft functioneren waarmee het omgekeerde ook niet bewezen is.

Led-licht doet er niet toe
In het geval er foto's worden genomen knippert het led dusdanig kort dat de meeste gebruikers dat niet door hebben (jij waarschijnlijk ook niet als je niet continue heel goed oplet).

Een ander iets is dat bijzonder veel Mac gebruikers er (misschien onbedoeld) een handje van hebben rijen programma's te hebben geactiveerd onder login-items.
Dat betekent dat wanneer de Mac opstart er vele applicaties alvast zijn opgestart en zijn geopend. Met als gevolg dat er ook gebruikers zijn die altijd tegen dat groene lampje aankijken, het lampje is dan verworden tot "mijn-Mac-staat-aan-indicator".

Led-licht-garantie - is een Zwakke garantievorm
Men let niet op, men besteedt er geen aandacht aan, men ziet het niet altijd, men raakt er aan gewend.

OSX is veilig! - Ja en Nee!
Nee ; Men werkt altijd onder het admin account, men haalt de updates niet binnen, men haalt de updates wel binnen maar herstart de Mac nooit, men heeft Java altijd vol geactiveerd, men heeft java niet up to date, men heeft de FlashPlayer niet up to date.
&
Meer Nee ; FlashPlayer op de Mac is een mooie brug tussen het Web en de Cam.
Vandaar dat de iSight / ingebouwde Cam ook wel WebCam wordt genoemd ;-). De update routine voor Flash is ook onder Mac gebruikers niet geweldig te noemen, tel uit het risico resulterend in verlies (van privacy en veiligheid).

Security by Obscurity : de Mac kent weinig virussen - give it a name
Ja ; in ieder geval vrij weinig malware (plm. 50 families en ruim 300 varianten daarbinnen, third party software, fake apps, social engineering tricks, focus op niet up to date software componenten)
Voorzover mij bekend is er nog geen MacWebCamMalware, wat niet betekent dat het er niet is, het is nog niet ontdekt ; als ik het niet zie bestaat het niet ( betreft StruisvogelMac's).

Oppassen of Maatregelen nemen?
Oppassen werkt een beetje, maatregelen nemen een stuk meer, doe het beide : Softwarematig webcambeheer per UserAccount op de Mac? (misschien helemaal geen slecht idee om te proberen).

Bij interesse van Mac Users wil ik gevonden (mogelijke) oplossing via eenvoudig permissiebeheer wijzigingen best stapsgewijs toelichten (niet àlle OSX en gecoverd), doe ik dat dan e.v.t. wel ergens op het forum : NoStickyMacCam ;-) .
De rapperts vinden wellicht snel zelf al een eigen workaround.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.