image

Arts waarschuwt 8900 patiënten na diefstal laptop

maandag 23 december 2013, 12:23 door Redactie, 4 reacties

Een Amerikaanse arts heeft 8900 patiënten gewaarschuwd nadat een laptop met patiëntgegevens eind september uit zijn huis werd gestolen. De laptop was niet versleuteld, maar wel met een wachtwoord beveiligd. Op de machine stonden onder andere allerlei persoonlijke patiëntgegevens.

Het gaat om voornaam en achternaam, telefoonnummer, geboortedata, Social Security Nummer, diagnose, medicatie en uitgevoerde operatie. Met deze informatie is het mogelijk om identiteitsfraude te plegen. Volgens de arts in kwestie zijn er nog geen aanwijzingen dat de gestolen data ook voor frauduleuze doeleinden is gebruikt.

Patiënten krijgen het advies om hun afschriften op fraude te laten monitoren en hun bank en creditcardmaatschappij in te lichten. De arts heeft zelf een dienst ingeschakeld die een jaar lang kosteloos de identiteiten van getroffen patiënten zal beschermen.

Reacties (4)
23-12-2013, 12:32 door sjonniev
"De laptop was niet versleuteld, maar wel met een wachtwoord beveiligd." Dan was-ie dus niet beveiligd. Punt. Uit.
23-12-2013, 14:24 door Anoniem
Misschien is het beter om dit soort aankondigingen naar een andere site of onderdeel van de site te verplaatsen?
Het is hier toch security.NL en dat lijkt me vooral gericht op Nederland. Dwz dingen die hier lokaal spelen plus zaken
wereldwijd waar we hier in NL ook last van hebben.
Wat een arts in Amerika uitspookt of welke Amerikaanse bank nou weer verkeerde creditcards naar de klanten gestuurd
heeft dat interesseert me eerlijk gezegd geen biet. Tenzij er uit het artikel iets blijkt waar we hier ook wat aan hebben.
(zeker omdat in de kopregels nooit vermeld staat dat het om Amerikaans nieuws gaat)
24-12-2013, 10:05 door Cornelius
Tja, hoe relevant is dit nieuws... Op dit moment gebeuren dit soort dingen in Nederland ook, alleen komt 't niet in het nieuws. In Amerika ben je verplicht bij een (mogelijk) datalek de betrokkenen in te lichten. Deze verplichting hebben we hier nog niet, maar die zit er wel aan te komen, gestuurd vanuit de nieuwe Europese wetgeving (meldplicht datalekken). Rond die tijd zullen we hier voor Nederlanders meer relevante berichten lezen.

Ik ben het overigens eens met het bovenstaande mening dat dit bericht voor ons niet echt relevant is. De kop had beter kunnen zijn: "Amerikaanse arts waarschuwt 8900 patiënten na diefstal laptop"
30-12-2013, 15:48 door Patio - Bijgewerkt: 30-12-2013, 15:57
Drie dingen:

[1] Waarom pas na drie maanden en niet na maximaal twee dagen?
[2] "geboortedata"? Zijn er mensen met meer dan 1 geboortedatum?
[3] Het lijkt me niet meer dan fatsoenlijk slachtoffers (klanten!) in te lichten dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen ongeacht of een landelijke e/o internationale wet dat eist.

Voor deze chirurg: Chapeau! Heeft alles gedaan om zijn klanten gerust te stellen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.