Privacy - Wat niemand over je mag weten

Nuon aan de deur

24-12-2013, 20:13 door Ler0y JenKins, 25 reacties
Hallo allemaal,

Ik had vorige week een persoon aan de deur, getinte man met een kaartje van Nuon aan zijn nek hangen.
Dit persoon kon zich prima identificeren. Hij sprak niet heel goed Nederlands.
Hij wilde samen met mij een aanbieding van Nuon bespreken over 20% korting.
Hij had alle gegevens, hij vroeg nog wel naar mijn bankrekening e.d. Deze heb ik hem niet gegeven.
Hij had alle benodigde mappen bij zich en dus een identiteitskaart.

Ik moest wel een formulier ondertekenen, hier ben ik niet op ingegaan en heb hem vriendelijk de deur gewezen.

Nu wil ik weten, heb ik een aanbieding weggegooid dat ik volgend jaar minder hoef te betalen, of is dit geen zuivere koffie?
Reacties (25)
24-12-2013, 21:12 door nothing_is_secure
Ik weet het niet hoor , maar zouden ze dat bij de NUON misschien niet weten ? Als er die dag bij jou in de buurt mensen van hun hebben rondgelopen met een aanbieding die het zelfde is als de aanbieding die jij aangeboden heb gekregen dan zal het wel snor zitten.

Dus als ik jou was geweest had ik dat toch eerst even geprobeerd voordat ik die vraag hier op een forum over COMPUTER SECURITY zou stellen.
24-12-2013, 21:16 door Spiff has left the building - Bijgewerkt: 24-12-2013, 21:26
@ Ler0y JenKins,

Het detail 'getinte huid' lijkt me niet relevant.
En het niet heel goed Nederlands spreken is ook maar beperkt relevant, want nogal wat mensen spreken Nederlands met gebreken, nieuwkomers, maar jammer genoeg ook nog steeds de zoveelste generaties nieuwkomers. (Gebrekkige schrijfvaardigheid is overigens nog veel meer voorkomend, zoals onder meer op veel internetfora is te zien. En dit geldt beslist niet alleen voor x-generatie nieuwkomers, maar voor vélen.)

Wat in ieder geval wél ter zake doet, dat is dat diverse energiebedrijven regelmatig de deuren langs gaan met hun aanbiedingen en hun voorstellen om klant te worden van het betreffende bedrijf.
Zelf ben ik al klant bij een groen energiebedrijf van mijn keuze, én ik huldig het principe nooit in te gaan op voorstellen die me op straat of aan de deur gedaan worden, omdat praatjes op straat of aan de deur de normale achtzaamheid verminderen en je tevens de normale tijd om een en ander te overwegen ontnemen. Maar zelfs al zouden die twee punten niet gelden, dan nóg zou ik nooit ingaan op aanbiedingen aan de deur, omdat ik de praatjes dérmate glad vind en de praatjesmakers dermate weinig vertrouwenswaardigs uitstralen, dat alle alarmbellen onwillekeurig gaan rinkelen bij hun geklets, zélfs ook wanneer er helemaal niets mis is met de aanbieding en het praatje.

O, en zelfs ideële clubs blijken langs de deur te gaan, met een voorstel donateur te worden, zo merkte ik. Enige tijd geleden deed Greenpeace dat, wat me zeer verbaasde, want het praatje was tenminste even glad en afstotend als dat van de energiehandelaren en dat deed mijn vertrouwen geen goed. Wat later kwam ik een Greenpeace-team tegen op straat en deed ik navraag. Er werd me verteld dat het langs de deur gaan een keuze was. Ik gaf aan dat het langs de deuren sturen van praatjesmakers naar mijn mening zeer slecht was voor het imago van Greenpeace.

Wat betreft jouw geval, Ler0y JenKins,
ben je al Nuon-klant?
De Nuon-man aan de deur wist daar misschien niets van, maar ging mogelijk élke deur langs, klant en niet-klant.
Ben je al Nuon-klant, dan lijkt het me een optie om Nuon te bellen, en aan te geven dat je geïnteresseerd bent in de betreffende aanbieding met 20% korting en dat je daar graag informatie over wilt ontvangen.
Wordt aangegeven dat dat niet mogelijk is, dan kan het lonen om dan aan te geven dat je in dat geval overweegt een ánder energiebedrijf te kiezen. Nogal eens is een speciale korting dan ineens wél mogelijk :-)

Succes.
24-12-2013, 21:23 door Spiff has left the building - Bijgewerkt: 24-12-2013, 21:26
Door nothing_is_secure:
[...] zouden ze dat bij de NUON misschien niet weten?
[...] als ik jou was geweest had ik dat toch eerst even geprobeerd voordat ik die vraag hier op een forum over COMPUTER SECURITY zou stellen.
De doelgebieden van Security.NL zijn informatiebeveiliging, privacy en gegevensbescherming, en zijn niet gelimiteerd tot computer security.
Los daarvan heb je uiteraard wel gelijk dat even contact opnemen met Nuon wel zo gemakkelijk zou zijn geweest.
26-12-2013, 10:33 door schele
Niet meteen in de discriminatie kramp schieten: dat licht getinte en slecht nederlands is wel degelijk relevant. Iemand die daaraan voldoet is echt niet per definitie een oplichter, absoluut niet. Maar de kop in het zand steken hoeft ook niet: simpel feit is dat de kans meteen een stuk hoger ligt. Je hoeft daarom niet meteen onvriendelijk te gaan doen of een niet getinte huid per definitie te vertrouwen, maar beetje realisme in die dingen kan alleen maar helpen.

Bekendste kenmerk van phishing mail is nu ook eenmaal de layout en de slechte spelling :)

On topic: hebt best kans dat die persoon inderdaad van Nuon was, probleem dat ik altijd had als ze bij mij langs de deur kwamen is dat ze foldertjes en een babbel bij hebben en verder geen garantie dat wat ze me daar laten tekenen ook effectief klopt. Dan doe ik liever even online check van tarieven en vergelijking.
26-12-2013, 10:49 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-12-2013, 10:51 door Anoniem
Door nothing_is_secure: Ik weet het niet hoor , maar zouden ze dat bij de NUON misschien niet weten ? Als er die dag bij jou in de buurt mensen van hun hebben rondgelopen met een aanbieding die het zelfde is als de aanbieding die jij aangeboden heb gekregen dan zal het wel snor zitten.
Nou ik denk niet dat die meneer bij NUON in dienst was hoor.
Zo werkt dat tegenwoordig niet meer. Alles behalve de directie wordt tegenwoordig uitbesteed.
Als er mensen langs de deur komen dan hebben ze een wervingsbureautje ingeschakeld die vervolgens weer bij
een uitzendbureau personeel heeft gehaald en die langs de deuren stuurt met een korte instructie en een beloning die
afhankelijk is van het aantal gescoorde overstappers.
De NUON weet echt niet wie er wanneer in welke wijk heeft rondgelopen! Die geven hooguit een opdracht met wijken
waar ze overstappers proberen te krijgen en dat wordt dan werder wel uitgewerkt door de 2 of meer lagen van uitbesteding
die er weer tussen zitten.

Je ziet ook wel eens dat er ongeoorloofde methoden gebruikt worden en het bedrijf waarvoor gelopen wordt daarop wordt
aangesproken, maar bedenk je dan dat die er zelf helemaal niet bij zijn en dat degenen die daar op straat lopen
waarschijnlijk geldzorgen hebben en alles proberen om zoveel mogelijk premie binnen te halen. De moraal van NUON
daar houde ze zich echt niet mee bezig. NUON (in dit geval) is daar uiteindelijk wel verantwoordelijk voor, maar kennelijk
denken ze er wel mee weg te komen en is deze uitbesteding constructie lucratiever dan zelf mensen op te leiden
en de straat op te sturen. Zo werkt dat tegenwoordig.
26-12-2013, 14:14 door Anoniem
Door schele: Niet meteen in de discriminatie kramp schieten: dat licht getinte en slecht nederlands is wel degelijk relevant. Iemand die daaraan voldoet is echt niet per definitie een oplichter, absoluut niet. Maar de kop in het zand steken hoeft ook niet: simpel feit is dat de kans meteen een stuk hoger ligt. Je hoeft daarom niet meteen onvriendelijk te gaan doen of een niet getinte huid per definitie te vertrouwen, maar beetje realisme in die dingen kan alleen maar helpen.


Eh - wat je nu doet is wel degelijk discrimineren. Bovendien onderbouw je het "de kans op oplichting is veel hoger als iemand lichtgetint is en slecht nederlands spreekt" nergens. Veel van mijn collega? voldoen aan deze beschrijving en zijn toch zeer betrouwbaar (mijn glazenwasser ook trouwens, en toch maakt hij de ramen netjes schoon). Door jouw stelling is het voor mensen die lichtgetint zijn veel lastiger om normaal werk te krijgen, want "het is vast een oplichter". Zo creeer je eerder problemen dan je ze oplost.

Een beetje oplichter ziet er juist heel betrouwbaar uit, heeft een vaste handdruk en een goed kapsel en een knap uiterlijk en een vlotte babbel, want dat verhoogt zijn succeskansen aanzienlijk.
Je aandacht richten op de betrouwbaarheid van het verhaal lijkt me verstandiger dan je "mensenkennis" te hulp roepen want iedereen die bedrogen is zal achteraf zeggen "maar het was zo? sympathieke man" en dat was nou precies waarom ze niet goed genoeg nadachten over het verhaal.

Ik vermoed heel sterk dat de topic starter gewoon een goede aanbieding gemist heeft omdat hij liever een blanke had gezien met een plat accent. Het zij zo.
26-12-2013, 14:58 door Anoniem
Wat is de relevantie van de getinte huidskleur ? Verder raad ik je aan Nuon te bellen, die kunnen je vast wel meer vertellen.
26-12-2013, 20:26 door Anoniem
Door Spiff: @ Ler0y JenKins,

En het niet heel goed Nederlands spreken is ook maar beperkt relevant, want nogal wat mensen spreken Nederlands met gebreken, nieuwkomers, maar jammer genoeg ook nog steeds de zoveelste generaties nieuwkomers. (Gebrekkige schrijfvaardigheid is overigens nog veel meer voorkomend, zoals onder meer op veel internetfora is te zien. En dit geldt beslist niet alleen voor x-generatie nieuwkomers, maar voor vélen.)

Het ontgaat me een beetje waarom er hier ineens 'op z'n deftig Nederlands geschreven' moet worden, bedoeld als het goede voorbeeld?
Omdat het amusant is nog een voorbeeldje.

a) : "Goedendag, met wie heb ik de eer te spreken?"
b) : "Met Gebreken."
a) : "Met wie?!"
b) : "Met Gebreken spreekt U. Jan Gebreken van Nuon".
a) : "U bent zeker niet van hier want ik bespeur een accent en vind eerlijk gezegd uw Nederlands ook niet zo goed."
b) : "Dat klopt, neemt u mij niet kwalijk, ik spreek inderdaad nog een beetje gebrekkig Nederlands.
Maar ik oefen veel hoor, gelukkig spreken nogal wat mensen graag Nederlands met mij, daar leer ik veel van."
27-12-2013, 11:48 door Spiff has left the building
Door Anoniem, do.26-11, 20:26 uur:
Het ontgaat me een beetje waarom er hier ineens 'op z'n deftig Nederlands geschreven' moet worden, bedoeld als het goede voorbeeld?
Nee hoor. Ik schrijf vrijwel altijd 'deftig' Nederlands, beslist niet alleen in deze thread.
Ken je m'n andere bijdragen niet? ;-)
27-12-2013, 12:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Bovendien onderbouw je het "de kans op oplichting is veel hoger als iemand lichtgetint is en slecht nederlands spreekt" nergens. Veel van mijn collega? voldoen aan deze beschrijving en zijn toch zeer betrouwbaar

Dat is statistiek. Als je een willekeurig persoon pakt uit de genoemde populatie dan is de kans veel groter dat het een
crimineel is dan wanneer je aselect een inwoner van Nederland kiest. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat al deze personen
crimineel zijn. De meesten zijn het waarschijnlijk niet. Dus jouw collega's en je glazenwasser hoeven helemaal niet
crimineel te zijn. Maar toch is de statistische kans dat zo iemand je besteelt groter.

Het is net als met de oordelen die er hier over operating systems zijn. Als je van een willekeurig virus kijkt of het voor
Windows, voor Linux of voor MAC OS is dan is de kans het grootst dat het voor Windows is. Maar dat wil niet zeggen
dat alle virussen voor Window zijn of dat ieder stuk software voor Windows een virus is.
27-12-2013, 14:50 door Briolet
Door Anoniem:Nou ik denk niet dat die meneer bij NUON in dienst was hoor......

Volgens mij zijn er de laatste paar jaar er wel een stuk of 5 colporteurs langs geweest op mijn adres. Meestal namens NUON en erg slimme mensen zijn het zelden. Ik heb zonnepanelen op het dak die ongeveer het jaarlijkse gebruik dekken. Dus als er iemand langs komt met de mededeling dat zij een veel lagere stroomprijs hanteren dan ik nu heb, vraag ik altijd wat ik daar nu aan heb. Zij hebben dan niets eens door dat ik dan ook minder voor mijn teruglevering krijg, en dus per saldo niets aan een lagere prijs heb. Aan lagere netwerkkosten heb ik pas wat, maar daar gaat nuon niet over.

Het zijn dus mensen die alleen aan de provisie per overstap denken en niets snappen van het product dat ze verkopen.
27-12-2013, 17:36 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 27-12-2013, 17:46
[Verwijderd]
16-09-2014, 20:39 door Anoniem
Er word gevraagd of een deurverkoper van Nuon legitiem is maar omdat er een getinte jongen het doet word er meer gepraat over discriminatie Hij is zojuist ook bij mij aan de deur geweest en bood mij hetzelfde aan Geef zo'n jongen gewoon het voordeel van de twijfel en vraag zoals bij elke andere deurverkoper op een vriendelijke manier of hij/zij op wil zouten Deze verkopers werken voor minimumloon Ze hebben het dus niet makkelijk Beetje begrip mag wel
16-09-2014, 21:34 door Vandy
Door Ler0y JenKins:
Nu wil ik weten, heb ik een aanbieding weggegooid dat ik volgend jaar minder hoef te betalen, of is dit geen zuivere koffie?
In het algemeen benader ik fysieke en telefonische colporteurs en straatverkopers op de volgende manier: zet het even op papier, dan kan ik er rustig naar kijken en het vergelijken met andere aanbiedingen, en dan kom ik er op terug. Krijg ik te horen "nee meneer, het kan alleen nu en een verdere beslistermijn zit er niet in" dan is het jammer maar helaas. Dit soort figuren kruist altijd je pad op een moment dat je zelf niet bezig bent met uitrekenen of overstappen daadwerkelijk loont; het praatje is ongetwijfeld bijzonder overtuigend, maar even zelf narekenen blijft een must, want voor je het weet zit je met de gebakken peren en ga je meer i.p.v. minder betalen (die colporteur moet tenslotte ook ergens van betaald worden).
17-09-2014, 09:33 door Anoniem
ow kijk, weer een lichtgetinte man aan de deur, dat MOET dezelfde vent zijn geweest. "Hij is zojuist ook bij mij aan de deur geweest en bood mij hetzelfde aan". Die man zal het wel druk hebben, als hij als enige getinte man alle deuren afmoet.
Wellicht hadden zijn donkergetinte en kaaskleurige collega vakantie.

Goed dat iemand een topic van een half jaar geleden weer heeft opgegraven, ik was 'm al kwijt.

En waar is mijn koffie!
17-09-2014, 10:00 door Mysterio
Ik heb een stickertje van de consumentenbond onder de bel met de boodschap: Geen verkoop aan de deur https://www.consumentenbond.nl/test/formulieren/bel-niet-aan/ Als ik een goede deal wil dan zoek ik daar zelf wel naar, ik wil daar niet over gebeld of aangebeld worden.

Ik moet zeggen dat het prima werkt. Een enkele verkoper die het stickertje over het hoofd zag excuseert zich en vertrekt zonder het alsnog te proberen.
17-09-2014, 10:30 door Reinder
[Verwijderd]
17-09-2014, 11:17 door Preddie
Door Reinder:Kan je iets meer toelichten over de identificatie? Je zegt hij had:
-Een kaartje van Nuon om zijn nek hangen. Goed, als het een kaartje is (papier?), dat kan je tamelijk eenvoudig zelf maken.
-Kon zich prima identificeren. Identificeren als een medewerker van Nuon, of met bijv. een paspoort? Eigenlijk wil je beide, dus een paspoort zodat je aan de hand van de foto kan zien dat meneer is wie meneer zegt dat hij is, en een identificatiemiddel van Nuon (toegangspas bijv.) zodat je kan zien dat meneer bij Nuon werkt. Criminelen hebben ook -al dan niet valse- paspoorten, dus een paspoort laten zien bewijst niet dat meneer van Nuon komt.
-en dus een identiteitskaart. Wat voor kaart was dat? Dat klinkt niet als een paspoort, was het een gemeentelijke identiteitskaart of een ander document?

Overigens denk ik dat, zoals door andere al gezegd, het het meest eenvoudig is om Nuon te bellen. Eventuele kortingsacties e.d. zou je ook op die manier moeten kunnen krijgen trouwens.

Voor een normaal mens is het eigenlijk niet mogelijk om de echtheid van een ID-kaart te zien, ze zijn relatief makkelijk na te maken en tegenwoordig zeer makkelijk te kapen bij horeca gelegenheden waar men een apparaat gebruik om zo genaamd de leeftijd te controleren, hier kan vervolgens een scan/foto van het documenten worden genomen, vervolgens het documentnummer en geldigheidsdatum worden uitlezen waarmee vervolgens een kopie van de chip gemaakt kan worden. Het is nu kinderspel om een ID-kaart na te maken met vrijwel alle (zogenaamde) echtheidskenmerken .... als het even kan laat ik de deur lekker gesloten...
17-09-2014, 11:18 door Preddie
Door Anoniem: ow kijk, weer een lichtgetinte man aan de deur, dat MOET dezelfde vent zijn geweest. "Hij is zojuist ook bij mij aan de deur geweest en bood mij hetzelfde aan". Die man zal het wel druk hebben, als hij als enige getinte man alle deuren afmoet.
Wellicht hadden zijn donkergetinte en kaaskleurige collega vakantie.

Goed dat iemand een topic van een half jaar geleden weer heeft opgegraven, ik was 'm al kwijt.

En waar is mijn koffie!

Je zou eens opsporing verzocht moeten kijken dan krijg je misschien een beter beeld van de wereld om je heen ....
17-09-2014, 14:08 door Anoniem
Ik doe niet eens meer open voor licht getinte mannen met een kaartje om hun nek , ook niet voor donker getinte mannen en blanke mannen trouwens .

Er zit een duidelijke sticker onder de bel en een nog duidelijkere op de brievenbus waar ze al hun benodigde informatie uit kunnen halen .
17-09-2014, 15:52 door Above
Wijs gehandeld. Ik zeg altijd dat ik niet aan deurverkoop doe. Voor aanbiedingen kun je ook op de website terecht of bellen. Oprotten met die lui aan je deur.
17-09-2014, 16:07 door Anoniem
"Je zou eens opsporing verzocht moeten kijken dan krijg je misschien een beter beeld van de wereld om je heen ...."

Oja, dat zegt ook erg veel over de 99.99% van de (al dan niet getinte) mensen die je *nooit* in opsporing verzocht zal zien.
17-09-2014, 20:36 door Anoniem
1. Mijn ouders hebben nuon en essent (historisch zo komen). Oo een dag komt er van een van de twee een verkoper aan de deur, u bent bij ons goedkoper. U moet wel nu beslissen. Terwijl mijn moeder vragen stelt zoek ik de tarieven op en zijn bewering klopte niet. hij vond van wel maar had geen weerwoord.

2. Mijn ouders willen over op ziggo digitaal. Er komt een verkoper aande deur, met een aanbieding die niet ergens anders of op internet te vinden is, wel nu beslissen. Twee weken later heeft geheel nederland dezelfde aanbieding.

moraal, laat je nooit onder druk zetten, zij willen je als klant.....

Wil je minder betalen, check (meerdere) energie vergelijkers. Mijn tip, staar je niet blind op een paar tientjes, als je geen elende wilt. switch je wel, Check goed alle kosten, ook de vaste, wat de nieuwe contract duur is, en hoe je voorschot wordt bepaald. Check of de nieuwe aanbieder betrouwbaar is.
Tip 2: wil je geen elende of moeite doen, doe de vergelijking en bel met je huidige aanbieder dat je ergens anders goedkoper kan, en welke aanbieding ze doen als je blijft. Check wel de nieuwe voorwaarden en de contract termijn, vraag het altijd op schrift......en vergelijk het met je huidige contract, soms heeft die betere voorwaarden....
Tip 3: check of je contract vrij bent vantevoren
18-09-2014, 00:51 door Anoniem
Je zou eens opsporing verzocht moeten kijken dan krijg je misschien een beter beeld van de wereld om je heen ....

Of naar Prinsjesdag, niks geen contract, geen kleine lettertjes, wel betalen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.