image

Amerikaanse rechter noemt telefoonsurveillance NSA legaal

vrijdag 27 december 2013, 18:58 door Redactie, 2 reacties

Een federale rechter in New York heeft vandaag bepaald dat de grootschalige telefoonsurveillance van de Amerikaanse inlichtingendienst, waarbij gegevens van bijna elk in de VS gemaakt telefoongesprek worden verzameld, legaal is. De uitspraak komt voor de NSA als geroepen, zo meldt CNN.

Vorige week noemde een federale rechter in Washington nog hetzelfde surveillanceprogramma van de inlichtingendienst "bijna Orwelliaans" en zeer waarschijnlijk in strijd met de grondwet. Ook hekelde deze rechter het feit dat de overheid geen enkel geval kon noemen waarbij de grootschalige verzameling van metadata had geholpen bij het voorkomen van een aanval.

Legaal

Vandaag had districtsrechter William Pauley een andere visie. Hij stelde dat het NSA-programma onder sectie 215 van de Amerikaanse Patriot Act het middelpunt van controverse is sinds het door klokkenluider Edward Snowden werd onthuld, maar dat het legaal is. "De vraag of het programma moet worden uitgevoerd is iets wat andere afdelingen van de overheid moeten beslissen", aldus Pauley.

Hij liet verder weten dat mensen elke dag vrijwillig persoonlijke en privacygevoelige gegevens aan bedrijven verstrekken die wereldwijd opereren. "Slechts een enkeling denkt daarover na, ook al is het veel indringender dan de grootschalige verzameling van metadata van telefoongesprekken. Er is geen bewijs dat de overheid de verzamelde metadata van telefoongesprekken voor andere doeleinden heeft gebruikt dan het onderzoeken en verstoren van terroristische aanvallen."

Reacties (2)
27-12-2013, 19:59 door Anoniem
Zo, heeft die vent even fijn de redenering omgedraaid. "Jullie hebben toch niets te verbergen? Nou dan!"

Dit gaat redelijk hard tegen de geest van de amerikaanse grondwet in.
28-12-2013, 07:45 door Anoniem
Door Anoniem: Zo, heeft die vent even fijn de redenering omgedraaid. "Jullie hebben toch niets te verbergen? Nou dan!"

Dit gaat redelijk hard tegen de geest van de amerikaanse grondwet in.


het gaat niet er om dat ze wat te verbergen hebben
ze doen het ook niet voor niks
en die reden is een hele serieuze
ze zullen alles er voor doen om america veilig te houden
tegen aanslagen bevoorbeeld

van de enekant ben ik ook on eens
maar als het op veiligheid van het land neer komt
dan is er toch geen keuze wat mensen nu willen
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.