image

Anti-virusbedrijf: Mac biedt meer bescherming dan Windows

zaterdag 18 januari 2014, 12:01 door Redactie, 13 reacties

Volgens het Tsjechische anti-virusbedrijf AVG bieden Macs voorlopig meer bescherming dan computers met Windows, wat vooral met het marktaandeel van Apple te maken heeft. Over het algemeen houden beveiligingsbedrijven zich afzijdig in de discussie over het veiligste besturingssysteem of stellen dat het voornamelijk de gebruiker is die de veiligheid van een systeem bepaalt.

Gene Marks van AVG stelt dat Macs echter meer bescherming tegen malware bieden. Dat komt niet omdat Macs veiliger zijn dan Windows, maar omdat er minder malware in omloop is. De afgelopen jaren waren Mac-gebruikers wel het doelwit van malware, met de Flashback-malware als hoogtepunt. Deze Trojan wist zo'n 700.000 Macs te besmetten. Sindsdien hebben zulke grootschalige uitbraken zich niet meer voorgedaan.

"En het probleem zal niet verdwijnen. Sterker nog, het zal alleen maar groter worden", stelt Marks. Hij is van mening dat Apple niet weet hoe het gebruikers tegen malware moet beschermen. "Appleproducten zijn fantastisch, maar er is niets bijzonders aan OS X of de beveiligingsfeatures ervan."

Toch richt veruit de meeste malware zich op Windows, wat voornamelijk door het marktaandeel komt. Malwaremakers willen namelijk hun investering terugverdienen. "En daarom zijn Windowsgebruikers kwetsbaarder dan Macgebruikers. Dat is de enige reden", laat Marks weten. Afhankelijk van de groei en populariteit van Apple zal dat uiteindelijk bepalen of het platform in het vizier van malwaremakers komt of niet.

Reacties (13)
18-01-2014, 12:48 door Anoniem
OSX heeft toch wel een iets betere interne afscheidingswandjes en een iets beter interactieontwerp. Ook denkt apple radicaal anders over interactie met "de gebruiker". Het maakt allemaal verschil, en is echt niet alleen op marktaandeel af te wentelen.
18-01-2014, 13:11 door Anoniem
Toch gebruik ik voor mijn Macbook pro en Imac een antivirusprogramma.
Het is wel zo dat OSX Unix achtig is,en zo minder interresant is voor aanvallers,dan bij windows.
Maar goed je kan toch ook wel voor OSX maatregelen nemen tegen kwaadwillenden.
Zelfs voor Linux kan je veiligheidsmaatregelen nemen.
Beter iets dan niets zou ik zeggen.
Ook al hebben Linux en OSX een iets kleiner marktaandeel.
Maar ja OSX staat toch op een stevige 2e plek van de meest gebruikte besturingssystemen.
18-01-2014, 13:33 door Anoniem
Scarewarenews, marketing en handig omgaan met cijfer voorbeelden

Dat komt niet omdat Macs veiliger zijn dan Windows, maar omdat er minder malware in omloop is.

- Een open deur die inderdaad best wel eens vaker herhaald mag worden.
Er worden (heel handig) geen aantallen genoemd, waarom niet, niet beschikbaar?

De afgelopen jaren waren Mac-gebruikers wel het doelwit van malware, met de Flashback-malware als hoogtepunt. Deze Trojan wist zo'n 700.000 Macs te besmetten. Sindsdien hebben zulke grootschalige uitbraken zich niet meer voorgedaan.

- Nu weten 'we' getallen ineens wel te noemen, om de ernst te benadrukken natuurlijk (ja, die relatief onschuldige Java malware was goed raak).

En het probleem zal niet verdwijnen. Sterker nog, het zal alleen maar groter worden", stelt Marks.

- En nu kunnen we het probleem weer niet met getallen kwantificeren of zelfs maar met percentages benaderen. Company-databases met een eigen willetje (?!) ; "niet overvragen onderzoekertje nooit genoeg, ik heb je al wat cijfers gegeven".

Voor het (lollige, geruststellende) inzicht een poging 'het probleem' te illustreren met cijfers (deels uit 2010 *)

Voorspelling in 2010 ± 50 miljoen virussen einde 2010 bij een dagelijkse groei van 60.000 per dag.

Mac malware (geen virussen) in 2014 en bij benadering ± 350 (? ongeveer 50 malware families waarvan de meeste dreigingsniveau geen of laag hebben)
Windows (?) virussen/malware eind 2010 : 50.000.000
Percentage in vergelijking voor de Mac en bij benadering geeft een 0,000007 % percentage marktaandeel.

Om het aantal malware exemplaren voor de Mac gelijk te laten komen met Windows, (oppassen hoor er komt steeds meer bij!), is een groei nodig van : 14.285.714 %

Veertien miljoen procent (!) ; over onderstatements en uitdagende targets gesproken.

Niet dat gebruik van een virusscanner op je Mac geen goed idee is verder.
(Alleen al goed om geen ruzie met je Windows vrienden te krijgen bijvoorbeeld).

_____

* het is erg lastig totaal aantallen te vinden van virussen en malware
- voor Windows
- voor de Mac
- voor Linux
Van daar gekozen voor info uit dit artikel.
https://www.security.nl/posting/30283/

Rekenfoutjes voorbehouden, vermoeden is dat met correcties het nog steeds een hoog getal blijft. Absurde getallen die marketeers of trollende criticasters meestal toevallig net even niet uitkomen. Als ze al de moeite hebben genomen om hun huiswerk te doen.
18-01-2014, 15:15 door Anoniem
Men had beter een opsomming gemaakt van de exploit mitigation mechanismes ipv botweg te stellen dat mac veiliger is dan windows. Dan zou het verhaal er helemaal anders uitzien.
Toch blijven de mac fanbois na al die jaren trots geloven dat os x exploiten moeilijker is dan een pc. whatever, niet technische marketing blog posts zijn gemakkelijk te verteren.
18-01-2014, 16:17 door Anoniem
Natuurlijk is het veiliger. Het is immers gebaseerd op UNIX, maar ja maak dat de Microsoft Fanboys maar eens wijs.
18-01-2014, 18:23 door P5ycH0
Door Anoniem: Natuurlijk is het veiliger. Het is immers gebaseerd op UNIX, maar ja maak dat de Microsoft Fanboys maar eens wijs.

OSX is certified UNIX: http://blog.opengroup.org/2012/07/25/apple-registers-mac-os-x-10-8-mountain-lion-to-the-unix-03-standard/
18-01-2014, 18:26 door P5ycH0
Door Anoniem: Men had beter een opsomming gemaakt van de exploit mitigation mechanismes ipv botweg te stellen dat mac veiliger is dan windows. Dan zou het verhaal er helemaal anders uitzien.
Toch blijven de mac fanbois na al die jaren trots geloven dat os x exploiten moeilijker is dan een pc. whatever, niet technische marketing blog posts zijn gemakkelijk te verteren.

"mac fanbois" ...

Triest.
19-01-2014, 09:48 door Anoniem
Door Anoniem: OSX heeft toch wel een iets betere interne afscheidingswandjes en een iets beter interactieontwerp. Ook denkt apple radicaal anders over interactie met "de gebruiker". Het maakt allemaal verschil, en is echt niet alleen op marktaandeel af te wentelen.

Hmmm jij bent dus klaarblijkelijk ook een professional?? Grappig hoe mensen zich ontpoppen als computerexperts als t gaat over apple vs windows. En dan vervolgens onzin gaan uitkramen..... Maar wat erger is, is dat ze dan ook nog denken een bedrijf gespecialiseerd in antivirus software niet weten wat ze publiceren... Beetje domme reactie......

Door Anoniem:Natuurlijk is het veiliger. Het is immers gebaseerd op UNIX, maar ja maak dat de Microsoft Fanboys maar eens wijs.

En Unix is niet te hacken?..... ehhh wat is de rede dat Android meer aanvallen kent als Apple? zou dat misschien komen omdat er veel meer Android gebruikers zijn als Apple gebruikers?... Nee joh! Natuurlijk niet! De programmeurs van Android weten net als die van Windows niks van beveiliging! (mensen... denk eens na!)

90% van de mensen die commentaar leveren op Windows, Apple, Android of andere besturingssystemen WETEN gewoon weg niet waar ze over praten, ze hebben een voorkeur, en vinden ineens dat merk "t beste" Kort gezegd, ze gedragen zich als schapen en nemen alles klakkeloos aan, en menen dan ook nog beweringen van mensen die t ECHT weten in twijfel te trekken.... Als je commentaar levert, geef dan ook de technische motivatie! ik zie hier echt alleen maar onzin en het napraten van geruchten die de wereld in geholpen zijn door niet wetende personen die graag in de belangstelling staan.

Apple, Windows, Linux, UNIX, Android.... t zijn allemaal besturingssystemen met fouten, lekken en kwetsbaarheden, met voor en nadelen. Of je nu van BMW, Mercedes Volkswagen, Ferrari of Audi houdt.... ze hebben allemaal een rem die voldoet!, en je kunt met allemaal op een boom rijden, hoogstwaarschijnlijk zullen er meer ongelukken gebeuren met golfjes dan met Ferrari maar dat heeft niks met de verkoopcijfers te maken..........
19-01-2014, 09:58 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 19-01-2014, 10:45
[Verwijderd]
19-01-2014, 13:39 door Anoniem
Grappig, altijd weer die flame-war. Ik ben bekend met Mac, UNIX en Windows, en voel me op geen één systeem echt veilig...
Sterker nog, ik gebruik liever een XP in VM dan Win8, XP begrijp ik tenminste nog ;]

Het artikel zou ook niet mogen stellen dat Mac meer veiligheid biedt, veiligheid is niet per definitie omgekeerd evenredig aan risico's aan een OS; de >gebruiker< is nog altijd de grootste boosdoener, en de gemiddelde Mac-gebruiker is nou niet bepaald beter onderlegd dan een gemiddelde Windows-gebruiker IMHO.

Maar ja, maak dat alle fanboys en -girls maar eens wijs...
19-01-2014, 16:26 door Anoniem
(deel 2, zat al in mijn achterhoofd bij 'deel 1' (cijfertjes), neem nu een deel van de reacties mee)


'.. Maar wat erger is, is dat ze dan ook nog denken een bedrijf gespecialiseerd in antivirus software niet weten wat ze publiceren..'

AVG weet vast heel goed waarom ze het nieuws zoeken.
Oplettende Mac lezers ook, de koppeling AVG en Mac moet voor Mac lezers nog wat sterker worden, opdat ze op een dag ontdekken dat AVG ook een product in de aanbieding heeft (lees : de Mac gebruiker nu ook ontdekt heeft als doelgroep.)
https://www.security.nl/posting/372622/AVG+lanceert+gratis+virusscanner+voor+Mac+OS+X
'gratis', . . ;-0

- Oogkleppen van Mac gebruikers?
'ze gedragen zich als schapen en nemen alles klakkeloos aan, en menen dan ook nog beweringen van mensen die t ECHT weten in twijfel te trekken….'

Welke redenen zou ik kunnen hebben om aan te nemen dat ze het bij AVG ècht weten als het over de Mac gaat? Het is een relatieve nieuwkomer op de antivirusmarkt voor de Mac.
Laat ze eerst maar eens de eigen beweringen goed onderbouwen met cijfers en andere te fact-checken argumenten.

'Hij is van mening dat Apple niet weet hoe het gebruikers tegen malware moet beschermen. "Apple producten zijn fantastisch, maar er is niets bijzonders aan OS X of de beveiligingsfeatures ervan."'

Op de Mac zijn zeker wel diverse maatregelen te nemen om je te beschermen, hij laat het na de voorbeelden stuk voor stuk te benoemen, door te nemen en dat met tegenargumenten te onderbouwen. Het ventileren van meningen is iets anders dan zinnig zaken aankaarten en onderbouwen.
Ik zie niet in waarom je als Mac gebruiker altijd weer met omgekeerde bewijslast moet komen (wat we dus wel weer doen) en op iedereen maar te reageren die wat roept of vindt (je wordt er flauw van, zeker vanuit de antivirus hoek. Ik ga ook niet àlle ingebouwde maatregelen van OS X hier stuk voor stuk opnoemen, bekijk het maar).

- Voorbeeldjes, .. 'Java, wat is dat?'
Als iets van 91 procent van de malware afgelopen jaar gebaseerd was op Java, dan denk ik dat Apple al reeds lang geleden een heel verstandig besluit heeft genomen door Java niet meer standaard op OS X mee te leveren.
Simpel en doeltreffend, daarnaast biedt ze voor Java 6 nog zelf security support.
Onder OS X zijn een heel aantal maatregelen die je kan nemen en die wellicht nog beter zouden kunnen maar als zodanig al prima werken.

- Exit of bezem door antivirus for Mac (blalarmbla) industrie?
Inderdaad, wanneer Apple bijvoorbeeld zou besluiten alle bekende virus definities (te overzien, dat zijn er niet zoveel) in de eigen XProtect lijst zou toevoegen en de functionaliteit van XProtect zou uitbreiden naar een basis scanner, zou dat waarschijnlijk als gevolg hebben dat er een hoop 'antivirus' praatjes aanbieders hun heil weer ergens anders zouden zoeken.
Van mij mag het, graag zelfs, lekker rustig.

- Firewall opties terug in OS X
De specifiek te configureren firewall opties op poort niveau uit OS X 10.4 zouden van mij weer terug mogen komen in OS X. Haalt het die wind ook uit de zeilen van…

- Publiciteit : Hoe kan ik flamewar controverses gebruiken voor publiciteits doeleinden?
Windows versus Mac is vervelend gezeur, gewoon een handige truc om het nieuws te halen (ik realiseerde me het ook te laat).
De standaard truc van 'nep' nieuwsberichten om de eigen producten direct op indirect onder de aandacht te brengen is dat ook.

- AVG=Windows, groot in ervaring met het windows platform.
AVG is groot in antivirus producten voor het windows platform en heeft daarmee lange ervaring. Voor de Mac bij mijn weten niet.
Of bij AVG mensen zitten die ècht verstand hebben van Mac producten waag ik te betwijfelen, ervaring door gemaakte meters tellen.

- Overwegingen rondom keuze voor antivirus producten
Eerder zou mijn keus dan uitgaan naar een leverancier die aanwijsbaar jarenlange ervaring heeft met het Mac platform, het platform breed ondersteunt (! niet alleen de laatste OS X-en) en op een meer integere manier de eigen producten onder de aandacht probeert te brengen.
Dat wordt onderhand misschien lastig, integere antivirus bedrijven die niet doorzichtig het nieuws proberen te halen?
Voor mij : hoe hoger in de publiciteitsranking, des te lager op de keuzevoorkeurlijst (op basis van aantallen, inhoud is een andere ranking, is een stuk zeldzamer, helaas).

- Privacy
Verstand van zaken, privacy policy, in hoeverre AVG ècht verstand van zaken heeft, van privacy policies bijvoorbeeld, mag je zelf beoordelen.
Kijk er goed naar voordat je iets installeert, dus ook als je kiest voor AVG.

Bèèèèh
(Mac schaapje op het droge)
19-01-2014, 18:58 door Anoniem

- Privacy
Verstand van zaken, privacy policy, in hoeverre AVG ècht verstand van zaken heeft, van privacy policies bijvoorbeeld, mag je zelf beoordelen.
Kijk er goed naar voordat je iets installeert, dus ook als je kiest voor AVG.

Bèèèèh
(Mac schaapje op het droge)[/quote]
Ik ben niet Vóór of tegen Windows,of Apple en dat geld ook voor antivirus software, ik ben TEGEN mensen die zomaar iets roepen wat ze toevallig ergens hebben opgevangen, zonder enige onderbouwing, puur om dat ze een favoriet besturingssysteem hebben, en het "Mode" is om t een of t ander af te vallen. (of wel mee lopen met een groepje andere schapen, of dat nu mac schapen of windows schapen zijn dat doet er niet toe) Privacy is bij allen een GROOT probleem..... Je veilig wanen op internet is sowieso altijd naïef....
20-01-2014, 09:50 door Mysterio
Haha! Ik heb nou niet het gevoel bij AVG dat ze nou zo goed voor de Windows gebruikers hebben gezorgd de laatste jaren, willen ze het nu Mac gebruikers ook moeilijk gaan maken? Mac is al zo lang zo veel veiliger dan Windows op het gebied van malware en dat zal ook nog wel even zo blijven.

Geen systeem is onkwetsbaar (al zijn er wel een aantal kandidaten die een eind komen... maar die zullen we niet snel vinden bij de gemiddelde consument) dus is het altijd verstandig om het gezonde verstand te gebruiken wanneer men de digitale wegen bewandeld.

Of AVG nou daadwerkelijk een verstandige keuze is weet ik niet. De laatste tijd gaat het weer goed, maar er zijn tijden geweest dat AVG vrolijk je Windows installatie de nek om draaide.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.