image

Mozilla: Firefox add-ons lastiger te kapen dan die van Chrome

woensdag 22 januari 2014, 11:50 door Redactie, 1 reacties

Het is lastiger voor kwaadwillenden om Firefox add-ons te kapen en zo advertenties te tonen dan bij Google Chrome het geval is, aldus Mozilla. De browserontwikkelaar reageerde op de recente onthulling dat extensies voor Google Chrome worden opgekocht en aangepast om advertenties te tonen.

Na berichtgeving in de media verwijderde Google twee van de add-ons in de Chrome Web Store die waren overgenomen en gebruikt voor het tonen van advertentie pop-ups op websites. "Voor uitbreidingen op addons.mozilla.org worden alle versie-updates gecontroleerd en getest door leden van ons reviewteam, en moet het aan onze regels voldoen om via auto-update naar gebruikers te worden verstuurd", aldus een woordvoerder tegenover PC World.

"Dit maakt het allemaal lastiger voor dit soort kapingen om effectief te zijn voor add-ons op Mozilla Add-ons",aldus de woordvoerder. Toch ontdekte de website Ghacks onlangs dat een Firefox add-on genaamd Autocopy was overgenomen. De uitbreiding, met 57.000 actieve gebruikers, kreeg in eerste instantie zeer positieve reviews.

Na de overname werd er echter een update uitgebracht die een "phone home" feature introduceerde, waardoor het surfgedrag van gebruikers werd doorgestuurd. Dit zorgde voor allerlei negatieve recensies. Hoe de update toch kon worden goedgekeurd laat Mozilla niet weten, maar de browserontwikkelaar stelt dat het op geen enkele wijze is betrokken bij de overnames van add-ons.

Reacties (1)
23-01-2014, 11:02 door rctgamer3 - Bijgewerkt: 23-01-2014, 11:05
Ik ben zelf add-on / theme reviewer bij Mozilla [1] en dat artikel van Ghacks over AutoCopy klopt van geen kanten. Het klopt wel dat developers (zonder melding naar de administrators) zomaar nieuwe developers toe kunnen voegen aan hun vermelding. Daar wordt overigens aan gewerkt om dat te verhelpen om dit soort gedoe te voorkomen.

Ghacks heeft in dit geval foutieve informatie verspreid. GHacks beweert dat AutoCopy zomaar kon worden overngenomen en tracking code aan kon worden toegevoegd. Dit klopt echter niet aangezien volgens de "No Surprises"[2] policy alle nieuwe features zoals deze altijd volledig opt-in moeten zijn, in plaats van andersom.

Zoals nu ook in het GHacks artikel te lezen is, heeft Ghacks een versie getest die nooit is gereviewed. Dit betekent niet dat de add-on niet is gereviewed, maar ook nog niet gereviewede versies van een add-on zijn gewoon van de Versions pagina van de desbetreffende add-on te downloaden.
(Versie 1.0.8 was getest, 1.0.9 - 11 afgewezen).

Overigens kan ik geen enkele vermelding meer vinden van dat Wips nu nog developer is van de AutoCopy extensie, maar waarschijnlijk zijn ze er zelf maar mee gestopt vanwege alle commotie.

[1]: https://blog.mozilla.org/addons/2014/01/13/2013-in-add-on-reviews/
[2]: https://addons.mozilla.org/developers/docs/policies/reviews#section-defaults
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.