image

New York Times lekt naam NSA-agent in NSA-document

dinsdag 28 januari 2014, 13:15 door Redactie, 5 reacties

De New York Times heeft per ongeluk de naam van een NSA-agent en een doelwit gelekt bij het online zetten van één van de documenten die het van klokkenluider Edward Snowden had ontvangen. Het document ging over een NSA-programma om gegevens van smartphone apps te onderscheppen.

In het PDF-document waren de naam van de agent en het doelwit middels een zwarte balk onleesbaar gemaakt. De tekst was echter nog steeds te kopiëren en kon vervolgens in een teksteditor worden geplakt, waarbij de namen zichtbaar werden. Na ontdekking van de blunder werd er een nieuwe versie online gezet waarin de namen wel echt onleesbaar waren, zo meldt klokkenluidersite Cryptome via Twitter.

Image

Reacties (5)
28-01-2014, 14:07 door johanw
Ach ja, namen van agenten, daar mag je in de USA niet over praten. Wat waren die namen trouwens?
28-01-2014, 14:42 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 28-01-2014, 14:42
[Verwijderd]
28-01-2014, 19:14 door Anoniem
What You See Is What You Get, noemen ze dat.

Bizar toch dat juist de grafisch georiënteerde WYSIWYG-software van alles in documenten laat staan wat je NIET ziet. Bij een simpel txt-bestandje of LaTeX overkomt je dit niet.

Met WYSISYG is de verwachting gewekt dat wat je ziet precies is wat er is. En je kan het mensen die op dat niveau computers hebben leren gebruiken niet kwalijk nemen dat ze niet door hebben dat dat beeld niet klopt. Die maken iets zwart en denken dat het dan niet meer leesbaar is, net als op papier, want ze zijn opgevoed om die metafoor voor echt aan te zien.

Ik denk dat het begrip van wat er met computers kan en wat er mis kan gaan aanzienlijk beter ontwikkeld zou zijn als de leveranciers van hard- en software niet zo fanatiek hun best zouden doen om het iets anders te laten lijken dan het is. Dat een computer dan 'moeilijker' lijkt dan wat mensen nu denken is vermoedelijk een tijdelijk probleem, volgende generaties groeien ermee op. Als je ze tenminste niet met een illusie laat opgroeien maar ze in contact laat komen met hoe het eigenlijk zit.
29-01-2014, 10:49 door Anoniem
Ach die naam is toch niet echt
29-01-2014, 12:31 door Anoniem
De agent had graag wat privacy genoten :o)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.