image

OM eist 4 jaar cel tegen beruchte internetoplichter

vrijdag 7 maart 2014, 17:18 door Redactie, 0 reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen een beruchte internetoplichter in hoger beroep een gevangenisstraf van vier jaar geëist, waarvan één jaar voorwaardelijk. De man opende in februari 2012 een webwinkel waar hij allerlei kaartjes voor concerten en evenementen te koop aanbood.

Die kaartjes werden echter niet geleverd. De naam van de webwinkel leek veel op die van een bestaande website en ook qua uiterlijk zag alles er professioneel uit. De man huurde daarnaast een kantoorpand, maar verscheen hier nooit. Nadat meerdere mensen aangifte hadden gedaan werd de man in juni 2012 aangehouden en een aantal dagen vastgezet.

Wit- en bruingoed

Een maand na zijn vrijlating registreerde hij een domeinnaam voor een webwinkel voor wit- en bruingoed die in september 2012 van start ging. Hij gebruikte zonder toestemming een banner van Scheer & Foppen en volgens het OM zag de webwinkel er wederom professioneel uit. Via de webwinkel bood de man witgoed en de andere elektrische apparatuur aan voor aanmerkelijk lagere bedragen dan de detailhandel. Als vestigings- en afhaaladres werd het eerdere kantooradres gebruikt.

Consumenten konden betalen via iDeal of creditcard, maar als men dat probeerde kreeg men een foutmelding met het verzoek het bedrag op een bepaalde bankrekening te storten. Levering zou altijd de volgende dag plaatsvinden maar vond nooit plaats. Bij klachten of vragen kon men een 0900-telefoonnummer bellen à 0,45 eurocent per minuut, waarbij men een bandje kreeg te horen en minutenlang in de wacht werd gezet, maar nooit iemand te spreken kreeg.

Slachtoffers

De man werd in januari 2013 opnieuw door de politie aangehouden en zit sindsdien vast. In totaal zijn honderden mensen benadeeld, zo laat het Openbaar Ministerie weten. Meer dan honderd mensen hebben ook daadwerkelijk aangifte gedaan. Uiteindelijk hebben 79 mensen een vordering benadeelde partij ingediend. Het gaat om tienduizenden euro's.

De rechtbank veroordeelde de verdachte, conform de eis van de officier van justitie tot 3 jaar cel met ook toewijzing van nagenoeg alle vorderingen van de benadeelde partijen. De verdachte stelde hoger beroep in, net als het OM. Naar verwachting doet de rechter over twee weken uitspraak.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.