image

Assange: mensen hebben geen idee wat er gebeurt

zondag 9 maart 2014, 09:37 door Redactie, 5 reacties

Overheden houden zoveel informatie geheim dat mensen geen idee hebben wat er allemaal gebeurt, aldus WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Assange, die zelf nog in de ambassade van Ecuador in Londen vastzit, sprak tijdens het SXSW Festival in Texas via een videoverbinding.

Volgens de Australiër zal over een paar jaar iedereen op aarde in de gaten worden gehouden. Daarnaast houden overheden zoveel informatie geheim dat burgers niet het grotere geheel zien. "We leven in een wereld die we niet begrijpen", vertelde Assange het publiek. Hij noemde het een '"fictieve weergave van de wereld", een illusie waar de werkelijke aard van de machtsstructuren van overheden niet zichtbaar is. "We lopen continu in deze mist rond", merkt hij op

Google en Facebook

Assange haalde verder uit naar Google en Facebook vanwege de grote hoeveelheid data die ze over gebruikers verzamelen. "Wat er plaatsvindt is een ongekende diefstal van rijkdom van een groot deel van de populatie door degenen die al veel macht hebben", antwoordde Assange op een vraag over Facebook en privacy.

"Ze doen het deels door informatie over iedereen te stelen. Kennis is macht en ze verzamelen dus een grote hoeveelheid macht." Ook Google moest het ontgelden, nu er volgens Assange meer dan 1 miljard Android-toestellen in omloop zijn. "Dat is een groot probleem, dat een enkele groep zoveel informatie over mensen kan verzamelen. Jullie zijn allemaal het product."

Door zijn verhaal te doen liet de WikiLeaks-oprichter weten dat hij anderen hoopt te inspireren. "Ik hoop dat het mensen moed geeft, dat je in feite met wat hulp van je vrienden, en door helder na te denken en veel toewijding, je in een positie kunt komen waar je je tegen deze verschrikkelijke...grote machten kunt verzetten. Je kunt ze te slim af zijn, het is mogelijk."

Reacties (5)
09-03-2014, 13:49 door Anoniem
Een van de dingen die je minstens kunt doen, is je data zoveel mogelijk versnipperen. Niet alles op en met je telefoontje, maar via verschillende kanalen laten lopen. Niet alles in huis via internet laten lopen, maar bijvoorbeeld tv en internet gescheiden houden, en wat je analoog kunt bekijken ook inderdaad zo bekijken. Muziek luisteren niet via Spotify (een monopolist in opkomst), maar offline met apparatuur die niet het internet op kan. En ga eens kijken bij inzamelaars van afgedankte spullen. Overal kun je uitstekende apparatuur vinden, alleen maar weggedaan omdat de gebruikers zich schaamden voor hun "oude meuk". En vooral: niet als lemmingen achter een paar monopolisten aanlopen (Google, Facebook, Amazon, Apple, Samsung - straks Netflix en Spotify), maar juist de kleine spelers opzoeken. - Zinloos gepraat? Waarschijnlijk wel, want de drang om erbij te horen is voor velen de belangrijkste drijfveer.
09-03-2014, 14:47 door Anoniem
Iemand een idee of deze via Youtube is bekijken? Assange en Eric Smith van Google hebben al gesproken, maar is er ook
videocontent van gemaakt?

thx
09-03-2014, 14:51 door Anoniem
Tja wat wil je met hackers en privacy voorvechters die emmeren over wikileaks en vergeten dat hun rechtsstaat gepasseerd wordt. Bewustzijn? Whahaha, je bedoeld dat een appel de stringtheorie gaat beschrijven?

Kijk, Nederlanders, noem het een geintje, wordt -geloof me- vanzelf wakker in een dictatuur. In feite zijn we al een heel eind op weg.

Onze overheid heeft vlak na de tweede wereld oorlog de Verenigde Staten een soort coup laten plegen in Iran, 1953. Zelfs dat weten de meeste van jullie niet, na alle spekkige uitspraken van Neurenberg. De wetenschap houdt haar mond, wijselijk want ze bemoeien zich zogenaamd niet met politiek. Nu, de wetenschap is wat mij betreft nog meer verantwoordelijk dan de politiek zelf.

Feit is echter wel dat dit gewoon onconstitutioneel was, niet slechts volgens de Nederlandse grondwet, ook de Amerikaanse. En dat vlak na de tweede wereld oorlog!! We zien wat de brave borsten daar hun burgers tot de dag van vandaag bij betrokken hebben. Nee beste burger, je hebt kort dag. En ik hoop, voor jou veelal volkomen bezopen zogenaamde kenniseconomie kop, dat je snel genoeg bent.
09-03-2014, 18:31 door Anoniem
Hier is de video,
https://www.youtube.com/watch?v=lNrLB59-3Vo
11-03-2014, 09:08 door Anoniem
Door Anoniem: Iemand een idee of deze via Youtube is bekijken? Assange en Eric Smith van Google hebben al gesproken, maar is er ook
videocontent van gemaakt?

thx
We zijn kennelijk al zo erg het product geworden dat we dit via YouTube/Google moeten kijken :D
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.