image

'XPocalypse kost energiebedrijven VS 100 miljoen dollar'

maandag 10 maart 2014, 11:40 door Redactie, 6 reacties

Het naderende einde van Windows XP kan Amerikaanse energiebedrijven meer dan 100 miljoen dollar kosten, zo waarschuwt de oprichter van een Security Consortium voor de Amerikaanse energiesector. XP wordt niet alleen gebruikt voor werkstations, maar ook voor allerlei andere systemen.

Het gaat onder andere om de systemen waarmee de energieinstallaties worden bediend en gemonitord. In het verleden werden verouderde besturingssysteem bij elektriciteits- en gasbedrijven niet als een groot probleem beschouwd, omdat de systemen niet op het internet waren aangesloten. Tegenwoordig is dat vaak wel het geval, waardoor ook energiebedrijven gedwongen zijn om naar een nieuwer besturingssysteem te upgraden, zoals Windows 7 of Windows 8.

Op 8 april brengt Microsoft geen beveiligingsupdates voor XP meer uit, waardoor installaties extra kwetsbaar voor aanvallen zijn. Een aanval op een energiecentrale zou grote gevolgen kunnen hebben en stroomstoringen of industriële ongelukken kunnen veroorzaken.

Upgraden

Het upgradeproces is voor energiebedrijven echter complexer en kostbaarder dan bij de meeste zakelijke netwerken. Veel energiebedrijven kopen energiemanagementsystemen van een handvol leveranciers, aldus Patrick Miller, oprichter van het Energy Sector Security Consortium tegenover de Wall Street Journal. Het upgraden kan jaren duren en meer dan 100 miljoen dollar kosten. Dit komt voornamelijk door alle benodigde aanpassingen en interoperabiliteitstests, die ervoor moeten zorgen dat de nieuwe software met oudere systemen werkt.

Veel softwareleveranciers hanteren daarnaast speciale clausules in hun contracten waarin staat dat energiebedrijven geen garantie krijgen als ze zelf de besturingssysteem upgraden. Het gevolg is dat veel energiebedrijven traag zijn met upgraden. "Eind 2013 kreeg één van onze klanten een gloednieuw energiemanagementsysteem voor een grote centrale dat op Windows XP draaide", aldus Miller.

Reacties (6)
10-03-2014, 12:16 door ThePope - Bijgewerkt: 10-03-2014, 13:02
Niet om het een of ander, maar je kunt nu niet zielig gaan doen dat het op stel en sprong moet gebeuren imho als het al tijden bekend is dat de support gaat stoppen. Zij laten het op aankomen op het laatste moment.

Nadeel is wel dat die 100 miljoen sowieso doorbelast gaat worden in de energieprijs.
10-03-2014, 15:13 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-03-2014, 15:19 door lbrand
https://www.security.nl/posting/379331/Chinese+IT-giganten+gaan+Windows+XP+ondersteunen
10-03-2014, 16:50 door Anoniem
Wanneer worden de verantwoordelijke bestuurders ontslagen ? Immers had iedere organisatie die XP gebruikt voor kritieke infrastructuur dit al lang kunnen aanpakken. De einddatum van XP is immers al tijden bekend.
10-03-2014, 16:51 door Anoniem
"Het upgraden kan jaren duren en meer dan 100 miljoen dollar kosten. Dit komt voornamelijk door alle benodigde aanpassingen en interoperabiliteitstests, die ervoor moeten zorgen dat de nieuwe software met oudere systemen werkt. "

Die jaren hadden al achter ons moeten liggen.
10-03-2014, 21:25 door Anoniem
XP is helemaal het probleem niet hier volgens mij:
"In het verleden werden verouderde besturingssysteem bij elektriciteits- en gasbedrijven niet als een groot probleem beschouwd, omdat de systemen niet op het internet waren aangesloten. Tegenwoordig is dat vaak wel het geval, waardoor ook energiebedrijven gedwongen zijn om naar een nieuwer besturingssysteem te upgraden, zoals Windows 7 of Windows 8."

Internet of Things lijkt mij het probleem hier.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.