image

Europees Parlement wil maatregelen tegen spionage NSA

donderdag 13 maart 2014, 11:26 door Redactie, 5 reacties

Het Europees Parlement heeft maatregelen voorgesteld om de grootschalige spionage door de NSA aan te pakken, zoals het opschorten van de Safe Harbour-overeenkomst en andere overeenkomsten met de Verenigde Staten. De maatregelen staan in een rapport dat gisteren werd gepresenteerd.

Zo worden aanbevelingen gedaan voor strenger toezicht op de inlichtingendiensten, databeschermingswetgeving, huidige overeenkomsten met de VS over het uitwisselen van data en wordt er een plan voorgesteld om de fundamentele rechten van mensen in het digitale tijdperk te beschermen en een strategie te ontwikkelen voor een grotere 'IT-onafhankelijkheid' van Europa.

"Nationale ‘veiligheid’ mag niet meer dienen als dekmantel voor onbeperkte uitbreiding van bevoegdheden van geheime diensten, die ondertussen zelfs tot in de slaapkamers van onschuldige burgers reikt", aldus Sophie in't Veld, Europarlementslid van D66. Ze maakte ook nog een opmerking over Edward Snowden. "Hoe kan het dat een klokkenluider in Rusland en China in het Westen als een held wordt onthaald, terwijl een Amerikaanse klokkenluider als crimineel wordt beschouwd?"

Het rapport herhaalt de eerder oproep van het Europees Parlement om de Terrorist Finance Tracking Program (TFTP)-overeenkomst en de Safe Harbour-overeenkomst op te schorten. Ook de steun van het EP aan het TTIP-vrijhandelsverdrag zou in het geding kunnen komen als de Verenigde Staten niet stoppen met massasurveillance en het onderscheppen van Europese communicatie, aldus In't Veld.

Reacties (5)
13-03-2014, 11:36 door Anoniem
't werd tijd, de Amerikanen voelen zich de baas van de wereld. Dat moest eens afgelopen zijn.
13-03-2014, 12:02 door Anoniem
Het zal niet lang meer duren voordat de normale amerikanen beseffen dat hun regering niets te vertellen heeft en dat het de CIA en de familie bush is die werkelijk de lakens uitdelen. Al decennia.
13-03-2014, 12:07 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-03-2014, 12:20 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 13-03-2014, 12:21
[Verwijderd]
14-03-2014, 09:18 door Mysterio
De volgende stap zou zijn om de spionagepraktijken van EU landen in te perken. Duitsland doet nu heel boos op de VS maar is zelf geen haar beter. Frankrijk zit nog steeds elleboogdiep in de schimmige praktijken om de 'veiligheid van de Fransen' te waarborgen. GB (niet EU, maar close enough) is dikke maatjes met de VS en haalt de banden op dit gebied alleen maar aan. Zo kunnen we nog even doorgaan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.