image

Europol wil meer politiebevoegdheden op internet

woensdag 19 maart 2014, 16:43 door Redactie, 3 reacties

Europol wil dat politie meer bevoegdheden krijgt om op het internet te opereren, omdat er anders achter de cybercriminelen wordt aangelopen. Daarvoor pleitte Europol-directeur Rob Wainwright vandaag tijdens een debat met Belgische politici en leden van het Europees Parlement in Brussel.

Wainwright wil dat beleidsmakers zowel nationale als internationale politieautoriteiten de "juiste tool" geven om georganiseerde misdaad op het internet te bestrijden. De Europol-baas uitte zijn zorgen dat de politie achter begint te lopen om cybercrime aan te pakken, omdat het niet over dezelfde bevoegdheden beschikt die het wel in de "echte wereld" heeft. Ook riep Wainwright nationale autoriteiten op om meer te investeren in regionale en internationale politiesamenwerking met organen zoals Europol en Interpol.

Reacties (3)
19-03-2014, 17:05 door Anoniem
Volgens mij staan al die serverts op het inturnet ook gewoon ergens in de "echte wereld" en dus als je wat wil vorderen dan kan dat gewoon. Of wat willen jullie nu, europopo?

Als er echt weer met meer bevoegdheden gesmeten moet worden heb ik een beter voorstel: Maak van het internet een eigen land met eigen po-li-tie, en als de europopo (of welke andere popo dan ook) iets wil mogen ze zich per internationale bijstandsverzoek tot "het internet" richten. Lijkt me een beter plan dat er tenminste nog competente mensen tussen zitten.
19-03-2014, 20:16 door Anoniem
De Europol-baas uitte zijn zorgen dat de politie achter begint te lopen om cybercrime aan te pakken, omdat het niet over dezelfde bevoegdheden beschikt die het wel in de "echte wereld"

De morele kracht en creatieve uitdaging van een civilisatie en een democratisch bestel is dat je je niet laat verleiden tot het verlaten van waarden, normen en spelregels binnen het democratische kader. Dus dat je de morele waarden van een rechtsstaat overeind houdt. Best belangrijk.

Wederom een gevalletje 'gevaarlijke misleidende open deur' om vast te stellen dat je niet dezelfde mogelijkheden en tactieken beschikt als je tegenstander 'de boef', anders zou je ook niet meer kunnen uitleggen waarin jij verschilt van 'ome boef'. Wat hopelijk nog wel de bedoeling blijft in plaats van het steeds oprekken van bestaande wetgeving (zelfde 'adviescommisies' geraadpleegd?).

Werk eerst maar eens aan maximale verhoging van de kunde en kennis binnen je organisatie voordat je uberhaubt begint aan het zoeken naar een legitimatie voor het willen uitbreiden van bevoegdheden die meestal op gespannen voet staan met de waarden van een democratisch gezonde maatschappij.
Vermoedelijk valt op dat vlak nog heel wat resultaatwinst te behalen.
Niet de makkelijkste weg, wel een meer elegante.
19-03-2014, 21:48 door Anoniem
... omdat het niet over dezelfde bevoegdheden beschikt die het wel in de "echte wereld" heeft.
Nee, natuurlijk niet. Omdat de echte wereld en het internet twee compleet verschillende dingen zijn. Geen appels met peren vergelijken dus!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.