image

Cyber Security Raad: laat NCSC netwerken monitoren

maandag 1 oktober 2012, 14:32 door Redactie, 6 reacties

De Cyber Security Raad (CSR) wil dat netwerken van overheid en de vitale sector beter worden gemonitord, zo schrijft het in een brief die naar de formateurs is gestuurd. De CSR is een een onafhankelijke adviesraad voor de Nederlandse regering die vorig jaar werd geïnstalleerd. In totaal zijn er 'zeven investeringsgebieden' aangewezen die voor een veiligere digitale samenleving moeten zorgen.

Volgens de CSR nemen de incidenten in het digitale domein in omvang en complexiteit toe, waarbij de impact op de samenleving steeds groter wordt. Daarom wordt er een "dringend beroep" op de regering gedaan om in de komende regeerperiode de huidige aanpak rondom digitale veiligheid voort te zetten en aanvullende investeringen in de volgende gebieden te doen:

  1. Het vergroten van de bewustwording en de basisvaardigheden van de eindgebruikers
    ten aanzien van veilig gebruik van het digitale domein
  2. Het beschermen van digitale systemen in onze vitale infrastructuur
  3. Het waarborgen van de digitale grondrechten
  4. Opleiding en onderzoek op het terrein van digitale veiligheid
  5. Het monitoren van de veiligheid van onze netwerken (overheid en vitale sector)
  6. Het creëren van een gedeeld en gemeenschappelijk beeld van de dreigingen, mede
    door actiever delen van informatie
  7. De opsporing en vervolging van cybercriminaliteit.

Voor de monitoring van de veiligheid van netwerken bij overheid en vitale sector denk de raad concreet aan de inrichting van een generieke unit bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) die het dataverkeer op die netwerken volgt en bij ongebruikelijke datastromen actie kan nemen.

Deze zou naast de monitoring van de netwerken van de overheid ook voor monitoren van netwerken van bedrijven beschikbaar zijn.

Reacties (6)
01-10-2012, 14:38 door Anoniem
Ja, daar heeft NCSC ook al zoveel tijd voor. Ze zijn nu al permanent overwerkt, en die paar vacatures zullen daar echt geen verbetering in gaan brengen. Goede lobby van Fox IT en IBM ook. Die gaan hier vast weer heel veel geld aan verdienen.
01-10-2012, 16:39 door Anoniem
Het aanpakken van Rogue-providers die malwareverspreiders en spammers onderdak bieden is *****geen***** taak van het Nationaal Cyber Security Center (NCSC). Het NCSC is geen toezichthouder en legt daarmee geen sancties op.

zie ook: http://www.security.nl/artikel/43302/1/Opstelten%3A_Nederland_voorop_in_bestrijding_cybercrime.html

Dat gaan ze dus in ieder geval *niet* doen....wel veel 'monitoren' natuurlijk...dat wel...maar pak vooral de bron niet aan.
01-10-2012, 17:17 door Anoniem
Door Anoniem: Het aanpakken van Rogue-providers die malwareverspreiders en spammers onderdak bieden is *****geen***** taak van het Nationaal Cyber Security Center (NCSC). Het NCSC is geen toezichthouder en legt daarmee geen sancties op.

zie ook: http://www.security.nl/artikel/43302/1/Opstelten%3A_Nederland_voorop_in_bestrijding_cybercrime.html

Dat gaan ze dus in ieder geval *niet* doen....wel veel 'monitoren' natuurlijk...dat wel...maar pak vooral de bron niet aan.

Jij bent blijkbaar een voorstander van (nog?) een overheidsinstantie die veel mogelijkheden heeft om providers sancties op te leggen ?
Die dat wellicht kan zonder al te zeer gehinderd te worden door de noodzaak om overtuigend bewijs te hebben ?

Be careful what you ask for, you might get it ...
(and sure, natuurlijk worden alleen echte rogue provider aangepakt.)
01-10-2012, 19:15 door Mozes.Kriebel
Steek in de rug voor de huidige beheerders van netwerken van de overheid en de vitale sector (wat is dat?): you've fucked up! En daarom moet het NCSC het doen. Zou het niet beter zijn de huidige beheerders beter op te leiden, zodat zij hun taak kunnen (blijven) uitvoeren?
01-10-2012, 22:03 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-10-2012, 11:08 door Anoniem
Hoe monitor je een decentraal netwerk?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.