image

Microsoft: alternatieve browser geen oplossing voor XP

dinsdag 25 maart 2014, 12:03 door Redactie, 5 reacties

Voor wie na 8 april Windows XP blijft gebruiken heeft het weinig zin om een alternatieve browser zoals Mozilla Firefox of Google Chrome te gebruiken, zo stelt Microsoft. De softwaregigant ziet vooral dat Midden- en Kleinbedrijven en consumenten lastig van Windows XP zijn af te krijgen.

Daarom heeft Microsofts Tim Rains, directeur van de Trustworthy Computing Group, vijf risico's in kaart gebracht waarmee XP-gebruikers na 8 april, als er geen beveiligingsupdates meer voor het besturingssysteem verschijnen, te maken kunnen krijgen. Het eerste risico is dat XP-gebruikers op het web browsen. Criminelen kunnen nieuwe kwetsbaarheden in XP ontdekken om gebruikers daarmee aan te vallen.

Als oplossing adviseert Rains om alleen nog een beperkt aantal websites te bezoeken of helemaal niet met de XP-computer het web op te gaan, en zo het risico op een infectie te verkleinen. Rains waarschuwt dat het overstappen op een alternatieve browser het risico niet verkleint, omdat de meeste exploits die bij webaanvallen worden gebruikt niet browsergerelateerd zijn.

E-mail, USB-sticks en wormen

Een ander risico is het openen van e-mails en chatberichten op Windows XP. Wederom is het overstappen op alternatieve software geen oplossing laat Rains weten, aangezien de aanvallen zich in de content van de berichten bevinden en geen misbruik van lekken in een specifiek programma maken. Een ander risico waar XP-gebruikers mee te maken kunnen krijgen zijn USB-sticks die van nieuwe XP-lekken gebruik maken om computers te compromitteren.

Het vierde risico waar Rains voor waarschuwt zijn wormen die nieuw ontdekte XP-lekken zullen gebruiken om computers aan te vallen. Als laatste verwacht de Microsoft-topman dat er na april meer ransomware zal verschijnen die XP-computers via ongepatchte lekken aanvalt. De beste oplossing om deze risico' s te voorkomen is volgens Rains dan ook het upgraden naar een nieuwer besturingssysteem.

Reacties (5)
25-03-2014, 13:27 door Anoniem
En daarmee erkent ie dus gelijk dat Windows een klote systeem is; alle kwetsbaarheden worden dus veroorzaakt door Windows/Microsoft zelf en applicaties, hoe goed (of slecht;-) dan ook, kunnen er niets aan doen.
25-03-2014, 15:39 door golem
Door Anoniem: En daarmee erkent ie dus gelijk dat Windows een klote systeem is; alle kwetsbaarheden worden dus veroorzaakt door Windows/Microsoft zelf en applicaties, hoe goed (of slecht;-) dan ook, kunnen er niets aan doen.

Nee, Microsoft geeft aan dat het gebruiken van een andere browser niet helpt tegen
andere aanvallen op XP.
25-03-2014, 16:36 door Anoniem
Door golem:
Door Anoniem: En daarmee erkent ie dus gelijk dat Windows een klote systeem is; alle kwetsbaarheden worden dus veroorzaakt door Windows/Microsoft zelf en applicaties, hoe goed (of slecht;-) dan ook, kunnen er niets aan doen.

Nee, Microsoft geeft aan dat het gebruiken van een andere browser niet helpt tegen
andere aanvallen op XP.

Wel! Lees maar mee "...aangezien de aanvallen zich in de content van de berichten bevinden en geen misbruik van lekken in een specifiek programma maken..."

Hij zegt dus dat er geen misbruik wordt gemaakt van lekken in specifieke programma's. Wat blijft er dan over ..... Juist ! Windows en dus Microsoft zelf...
25-03-2014, 16:57 door schele
Weer open deur waar de gebruikers van XP met z'n allen tegelijk doorheen kunnen: als de motor van een auto kapot is helpen nieuwe banden ook niet.
25-03-2014, 22:39 door Anoniem
Vergeet niet dat de meeste van die lekken OOK in de nieuwere WIndows versies zitten!
Kijk maar naar de beschrijvingen van updates van de laatste tijd. Het komt wel vaak voor dat lekken alleen in nieuwere
versies zitten, maar lekken die wel in XP zitten maar niet in nieuwere versies die zie je nauwelijks.

Je kunt dus wel updaten, maar je houdt dezelfde lekken. Alleen mag je dan hopen dat ze op een gegeven moment ontdekt
worden en gepatched, voordat je er het slachtoffer van geworden bent.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.