image

AIVD stopt onderzoek naar elektromagnetische lekken

donderdag 24 april 2014, 10:54 door Redactie, 7 reacties

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is vorig jaar gestopt met het verrichten van onderzoek naar en beveiliging tegen weglekken van informatie uit computersystemen van de rijksoverheid via elektromagnetische straling, zo blijkt uit het jaarrapport van de inlichtingendienst.

Ook adviseerde en ondersteunde de AIVD de nationale Tempust-industrie, die zich bezighoudt met onderzoek naar ongewenste uitstraling van elektromagnetische signalen door elektrische apparaten en systemen. In 2013 heeft de AIVD vanwege de bezuinigingen besloten om met de uitvoering van deze taken te stoppen. Een deel van de taken zal aan andere organisaties worden overgedragen.

Bij de formatie van het kabinet is in het kader van het bezuinigingspakket ook besloten om op de AIVD te bezuinigen. De bezuinigingen zouden zich in de periode van 2015 tot 2018 moeten opbouwen en bedragen 34 miljoen euro per jaar. Volgens minister Plasterk van Binnenlandse Zaken is voor de eerste tranche van de bezuiniging inmiddels dekking gevonden, maar kon een beperkte bezuiniging op het primaire proces van de AIVD niet worden voorkomen.

"Gelukkig is bij het zogenaamde Herfstakkoord 2013 besloten de taakstelling voor de AIVD te halveren. Het zal desondanks het nodige vragen om de bezuiniging door te voeren, juist in een tijd waarin de ontwikkelingen in de wereld vragen om excellent inlichtingenwerk", aldus de minister.

Reacties (7)
24-04-2014, 10:58 door Anoniem
Ze gaan bezuinigen maar toch hebben ze overal vacatures staan? Leuk als je er daar dan na een jaar uitgegooid wordt. Heb je een gat op je CV omdat je ze waarschijnlijk niet mag vermelden.
24-04-2014, 11:25 door Anoniem
Tja, men wist vroeger al: "alle waar naar zijn geld". Dus het toepassen van kaasschaaf methode bij de AIVD zal sowieso invloed hebben op de hoeveelheid EN kwaliteit van de werkzaamheden.
Kunnen we allemaal straks roepen dat de AIVD een ondermaatse prestatie neerzet en de politiek houd zich dan ongetijfeld stil omdat ze dit mede veroorzaakt hebben. Wat is nu 34 miljoen op het totaal van de overheidsbezuinigingen?
24-04-2014, 12:21 door Anoniem
... duss is één van de problemen met stemcomputers ook gelijk 'opgelost' ?! ;)
24-04-2014, 13:00 door Anoniem
Tempust = Tempest
24-04-2014, 14:24 door Anoniem
"Ze gaan bezuinigen maar toch hebben ze overal vacatures staan?"

Niet iedere medewerker heeft dezelfde kennis en vaardigheden. Soms moet je dus van sommige werknemers afscheid nemen, en tegelijkertijd nieuwe medewerkers op andere functies aannemen. Verder bezuinigt men op sommige activiteiten, en investeert men in andere activiteiten, waarbij men netto minder uitgeeft.
24-04-2014, 16:38 door Anoniem
Datalekken zijn al jaren lang een van de grootste beveiligingsrisico's voor elk (computer) netwerk of overheidsnetwerk en zullen dit na alle waarschijnlijkheid ook nog voor vele jaren blijven..

Wel heel toevallig dat ze dan net precies dit onderzoek stoppen..Het is niet eens een periodiek of versie gerelatateerd probleem, maar een gevaar van ongekende grote waarbij de gehele infrastructuur permanent risico loopt voor een oneindige tijd als het ware.

Logisch vind ik de keuze dus absoluut niet, gezien er wellicht meer dan genoeg andere alternatieven zijn om (tijdelijk) stil te leggen, die een veel minder groot en geen permanent risico vormen.

No Such Agency wouldn't need to further examine things like these, simply because they invent, embed, unroll, deploy and distribute these things on mass-scale and mostly in a secret way. and from the point of view true the eyes of an normal citizen (like most of us) can be described as some dark and evil affiliation program owned by Big Brother en het tuig van Flodder!

Het is overduidelijk dat BarbaPapa (nsa) hier een gebruikershandleiding en een installatiegids in de schoot van het 6e oog heeft geworpen waardoor men hier een een beter inzicht is risico en gevaren krijgen en tegelijkertijd een hoop vragen van het netvlies zijn verdwenen. Een helder licht, wat overal brand en ongericht word onze overheid weer tot massa spionage verplicht.

Ik begrijp echt niet, waarom onze overheid keer op keer gebukt en door de knieën gaat en zich onnodig veel blijft uitsloven en al onze duur gespaarde belastingcenten veelal in damp laat opgaan om enig sinds een beetje in de schaduw van de 5 andere ogen te kunnen blijven huppelen.
Nederland heeft altijd al overal bij willen hopen, en vaak ook nog met als doel in het voorste rijtje te lopen, dat is niets vreemds!
Maar dan ook nog op cyber, electronica en computer gebied, dat is spelen met vuur in een land dat grotendeels is opgebouwd onder het spiegel niveau.
Als het nu olievelden waren geweest ipv van deze achterbakse zouteloze geld vretende verboden-fruit gok-machines hier in deze vochtige omgeving, ik voel al iets lekken..

Hoog tijd dat er database verbod, of in elk geval een database limiet word vastgelegd in onze wetgeving.
Energie verspilling, onderhoud en upgrade kosten, toezicht, controle en beveiliging, onnodig risico en gevaar voor iedereen en zijn/haar privacy. en als klap op de vuurpijl: Jezelf onbewust (&ongewild) ontwikkelen tot een interessant target voor de buitenwereld vol met Corrupte bedrijfjes, Criminele Bendes, en alle andere individuele belanghebbende of ander soort data-geile figuren. En verzekeringsinstanties die dit (deels) zullen doorberekenen in al hun premies zodra het ongemerkt kan, daar staan ze tenslotte bekend om. En de ware identiteit van B. Burger zal alleen maar verder uitlekken, verhandeld, verkocht en gestolen worden. En zo weet iedereen wie B. Burger werklijk is, namelijk: Boze/Bedrogen Burger.

Doe dat nou niet, onze orde diensten (ja de politie) hebben al jarenlang een aflopend gezag in dit land. En gehoor word er ook nog altijd steeds minder gegeven en op sommige plekken en verschillende malen hebben burgers al laten blijken dat als je zelf het eigenrecht voor handen neemt, je het voor veel gevallen veel verder shopt en veel minder (kostbare) tijd aan kwijt bent.

Volksopstand, volksoorlog, de race om de database en de server zwerver.
Wat we allemaal wisten is dat we eraan meebetalen, maar wat de meeste nog niet wisten is dat je het straks weer allemaal zelf terug kan halen, en de manier waarop? ja dat mag je zelf bepalen!


aivd, wat moet je ermee? ja....we hebben toch de nsa!?
24-04-2014, 17:12 door Anoniem
Door Anoniem: Ze gaan bezuinigen maar toch hebben ze overal vacatures staan? Leuk als je er daar dan na een jaar uitgegooid wordt. Heb je een gat op je CV omdat je ze waarschijnlijk niet mag vermelden.

Nee hoor, je bent gewoon in dienst bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en dat kun je zonder meer op je cv zetten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.