image

Ex-topman NSA: Snowden heeft internet schade berokkend

zondag 27 april 2014, 09:35 door Redactie, 29 reacties

Edward Snowden heeft met zijn acties het internet schade berokkend, zo heeft een ex-topman van de NSA laten weten. Volgens Cedric Leighton, voormalig adjunct-directeur Training bij de Amerikaanse inlichtingendienst, hebben de onthullingen van Snowden de gezondheid van het web 'geen goed' gedaan.

Leighton wees naar de ontwikkeling waarbij landen overwegen om het internet steeds meer af te sluiten en eigen genationaliseerde versies van het wereldwijde web opzetten. "Iedereen gaat opeens in 'stammen-mode' en opeens heb je een Duitse cloud, een Zwitserse cloud of een ander gescheiden internet." Het zou hier om nationalistische pogingen gaan om het internet te nationaliseren, waarbij overheden de onthullingen van Snowden als excuus aangrijpen, ging Leighton verder.

Dit zou zelfs het einde van het internet kunnen betekenen, aldus de voormalige NSA-topman. "Het internet moet globaal blijven", merkte hij op. Leighton deed zijn uitspraken tijdens een conferentie van Bloomberg in New York, waar hij nogmaals herhaalde dat de berichtgeving over de onthullingen van de klokkenluider "sensatiebelust" waren en dat alleen één kant van het verhaal werd verteld.

Reacties (29)
27-04-2014, 09:56 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-04-2014, 10:13 door Anoniem
Het aloude "geef de boodschapper maar de schuld".
27-04-2014, 10:27 door Anoniem
En waarom zou een land niet zijn eigen cloud opzetten? Werkt deze man nu voor MickeySoft?
27-04-2014, 10:29 door Anoniem
De NSA heeft met zijn acties het internet schade berokkend... Snowden is niet meer dan een whistle-blower, had net zo goed ook iedere andere brave burger kunnen zijn.
27-04-2014, 10:46 door Anoniem
We hadden ons allemaal als makke schapen moeten late hoeden door de herders van de NSA. Nu ja, makke schapen zijn er nog genoeg, helaas. Maar op enkele plaatsen in de kudde worden er een paar wakker.
27-04-2014, 10:47 door Anoniem
Eh... NSA-meneer... Volgens mij is de NSA daar de oorzaak van. Snowden heeft niets verteld wat niet al min of meer bekend of ernstig vermoed werd. Hij bracht het alleen onder de aandacht van een breed publiek en kon het wat harder onderbouwen.

U, de NSA, is er de oorzaak van dat 'men' het internet niet meer vertrouwt.
27-04-2014, 11:02 door KakHark
Het internet verkrachten en het grotendeels misbruiken voor politieke spelletjes en bedrijfsspionage en wanneer het ontdekt wordt de schuld af schuiven op Snowden. Hulde!
27-04-2014, 11:27 door Anoniem
Door BertG.: Je moet het maar durven beweren als ex-topman van de NSA.
Volgens mij zijn ze der zelf mee begonnen. Als er ergens wantrouwen door ontstaan is, dan is het wel door de NSA.

Dat klopt, maar dat wantrouwen was er dan ook nog niet voordat Snowden het naar buiten bracht. In dat opzicht heeft de beste man dus gelijk... men kon stiekem door blijven gaan en er was voor hen geen vuiltje aan de lucht.

Er was voor Snowden alleen een 'gezond wantrouwen', een idee van 'wat zullen ze allemaal doen?' en 'wie heeft men op de korrel?', maar feitelijk was veel onbekend, wisten we eigenlijk niets en hadden we altijd nog het idee dat alleen de bad-guys in de gaten werden gehouden; dat bleek een illusie.

Door Snowden is nu in ieder geval duidelijk geworden hoe ver de VS (en GB) zijn gegaan bij hun doel van allesomvattende spionage en wie nu eigenlijk doelwit is. Dat laatste is voor bevriende landen, partners, bedrijven en regeringsleiders een nog al ontnuchterende ervaring geworden. Het is duidelijk geworden dat, wat men ook nog beweert, eigenlijk iedereen doelwit is. Of het nu bevriende partners zijn, bedrijven, banken, technologie, regeringsleiders; alles en iedereen is doelwit. Internet en IT en telecom bedrijven zijn het middel.

Ook is nu duidelijk geworden dat in dat wereldje geen regels zijn. Er is geen ethiek, er zijn geen principes, er is geen moraal en er worden geen wetten nageleefd. Het doel heiligt de middelen en al het overige is nevenschade (de Belgische prof. kan er over meepraten); ook dat is nu weer voor iedereen erg helder geworden.

Het zal voor Internet, in tegenspraak met wat Cedric Leighton beweert, zeer waarschijnlijk juist gunstige effecten hebben. Men is nu wel erg ruw wakker geschud. Veel technologie zal nu opnieuw worden bekeken, Internet verkeer wordt nu al snel anders gerouteerd, beveiliging en versleuteling worden opnieuw onder de loep genomen of verbeterd en men zal veel meer gefocused zijn op privacy en beveilging in het algemeen.

Maar ik ben het met Cedric Leighton eens dat dat voor de NSA inderdaad allemaal erg vervelend is.
27-04-2014, 11:50 door Anoniem
Tja, en een gescheiden netwerk daar zitten ze weer niet op te wachten, dat is weer opnieuw beginnen met infiltreren. Alhoewel, met Opstelten aan het roer in Nederland is ook dat weer geen probleem.
27-04-2014, 13:40 door Anoniem
Technisch gezien klopt de opmerking wel...

Internet is ontstaan uit onder andere darpanet, (Defense) Advanced Research Projects Agency NETwork...
Een netwerk opgezet om andere agencies te helpen met koppelen van databases.
(dat sommige mensen denken dat het was om universiteiten te koppelen is irrelevant en alleen maar handig, zo doen andere mensen het werk voor je)

Nu mensen zien dat het een huisje is van een boze heks ipv lollies, zuurstokken en snoepgoed gaan mensen anders om met het huisje... => hence schade berokkend...
27-04-2014, 14:04 door Anoniem
Een vraag aan Cedric Leighton: heeft de NSA afgewogen wat de gevolgschade zou zijn als hun massaal internetcommunicatie onderscheppen zou uitlekken? Want je weet vooraf dat dat een risico is die je niet onder controle hebt!
27-04-2014, 14:51 door Anoniem
Logisch NSA will graag globale controle houden. Triest volk daar dat in een waan leeft.
27-04-2014, 17:03 door Anoniem
Sja, het lef dit te beweren! En .."dit het einde van internet kan betekenen"?!?
Schuddebuiken van het lachen...
juist door deze opschudding zijn een hoop mensen 'wakker' geworden, en al is het nu nog een - beetje ? - ''het paard achter de wagen spannen"; voor wat betreft ICT/kennis Internet moeten ze bij de overheid eens een cursus " Internet" gaan volgen.
De afgelopen jaren is al aangetoond hoe er miljoenen zijn verknoeid met flutprogramma's die niet bleken te werken mede door het ontbreken van basiskennis bij overheidsfunctionarissen.
27-04-2014, 17:48 door Anoniem
hoezo gescheiden.

als ik er een wachtwoord op een stukje van een server is dat ook gescheiden ?
democratisch ? whahah lol stemmen op mooie worden en de rest zeker onbekent laten.

wat een onzin weer, maar goed dat is politiek toch .
27-04-2014, 17:51 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-04-2014, 18:09 door Anoniem
NSA was het internet schade aan het berokkenen .
Wel knap dat die ex-nsa met een bord voor zijn kop de rollen probeert om te draaien .
27-04-2014, 19:24 door steve sh1t
Het mooiste van die Snowden-gate vind ik, dat al die social media selfie users helemaal los gaan op de NSA.

Veel mensen denken namelijk dat ze een hele unieke superster in hun eigen unieke (social media) film zijn.
Maar de waarheid is: de NSA is echt niet geïnteresseerd in jouw saaie leven.
27-04-2014, 21:13 door Anoniem
Door steve sh1t:
Maar de waarheid is: de NSA is echt niet geïnteresseerd in jouw saaie leven.

Alleen weet je niet wanneer jouw saaie leven wel interessant wordt voor de NSA of andere overheden. In het verleden is al gebleken dat zij zeer geïnteresseerd zijn in netwerkbeheerders en technische mensen van bepaalde bedrijven of overheden. Hebben die mensen volgens jouw definitie een zogenaamde saai leven? Ja, maar toch vind de NSA ze interessant... dus wat zeg dat over jouw bewering?
28-04-2014, 06:49 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
28-04-2014, 07:28 door Anoniem
dus als iemand misdadig gedrag onthult dan is hij de misdadiger?

Haha,
Klinkt allemaal zo bekend
28-04-2014, 08:43 door Anoniem
citaat van hierboven

" Edward Snowden heeft met zijn acties het internet schade berokkend, zo heeft een ex-topman van de NSA laten weten. Volgens Cedric Leighton, voormalig adjunct-directeur Training bij de Amerikaanse inlichtingendienst, hebben de onthullingen van Snowden de gezondheid van het web 'geen goed' gedaan."

tja nu moeten ze meer moeite doen om de boel te bespioneren !!!!!!
28-04-2014, 08:55 door Anoniem
Veel mensen denken namelijk dat ze een hele unieke superster in hun eigen unieke (social media) film zijn.
Ha, mooi verwoord!! Klopt als een bus! :)
28-04-2014, 11:25 door Ramon.C - Bijgewerkt: 28-04-2014, 11:25
Door Anoniem: Logisch NSA will graag globale controle houden. Triest volk daar dat in een waan leeft.

Ook hier in dit land is het al zover.
28-04-2014, 15:07 door Mysterio
Door Ramon.C:
Door Anoniem: Logisch NSA will graag globale controle houden. Triest volk daar dat in een waan leeft.
Ook hier in dit land is het al zover.
Niet dat ik nou een NSA fan ben... Maar stel dat je verantwoordelijk bent voor de (staats)veiligheid en daaronder valt het verzamelen van informatie, hoe zou je dan in deze kwestie staan?

Mijn punt is dat 'wij' makkelijk praten hebben. Naast onze eigen koninkrijkjes draagt het gros van ons geen enkele verantwoordelijkheid op dit gebied. Hoe zou je het doen als je die verantwoordelijkheid wel draagt?
28-04-2014, 18:44 door Anoniem
Waarom zou het mij nu niet verbazen wanneer over 50 jaar mocht blijken dat Snowden een dubbelspel speelde?
28-04-2014, 19:53 door Anoniem
Door Anoniem:
Door BertG.: Je moet het maar durven beweren als ex-topman van de NSA.
Volgens mij zijn ze der zelf mee begonnen. Als er ergens wantrouwen door ontstaan is, dan is het wel door de NSA.

Dat klopt, maar dat wantrouwen was er dan ook nog niet voordat Snowden het naar buiten bracht. In dat opzicht heeft de beste man dus gelijk... men kon stiekem door blijven gaan en er was voor hen geen vuiltje aan de lucht.
Vind je? Ik weet een leuke analogie. Er is een insluiper in je huis geweest en die heeft iets kostbaars gestolen. Dat lag alleen ergens achterin een la, je deed er eigenlijk nooit wat mee, maar desondanks had het wel waarde voor je (ik heb zelf wel een paar van dat soort dingen). Omdat je niets is opgevallen heb je niet door dat het weg is. Maar een paar dagen later kom je een buurman op straat tegen die je vraagt wie eigenlijk die figuur was die met die kostbaarheid in zijn handen je huis uit kwam lopen. Op dat moment weet je dat je het kwijt bent.

Wie heeft de schade veroorzaakt? De insluiper of de buurman die je erop attent maakte? Cedric Leighton is in de positie van de insluiper die vindt dat de buurman de schade heeft veroorzaakt door jou erop opmerkzaam te maken. En jij geeft de beste man nog gelijk ook.
29-04-2014, 09:50 door Anoniem
"Wie heeft de schade veroorzaakt? De insluiper of de buurman die je erop attent maakte? Cedric Leighton is in de positie van de insluiper die vindt dat de buurman de schade heeft veroorzaakt door jou erop opmerkzaam te maken. En jij geeft de beste man nog gelijk ook."

Nee, als je goed leest wat ik schrijf, geef ik de 'beste man' niet gelijk.. ;-)

Ik zeg slechts dat vanuit zijn optiek bekeken, vanuit de NSA bekeken, hebben de onthullingen van Snowden hen en de VS veel schade berokkend. Ik beweer niet dat hun acties legitiem of rechtmatig zijn.
29-04-2014, 20:28 door Anoniem
Ik ben het op drie punten niet met de heer Leighton eens:

1. Veel van de voorstellen gaan er eerder over dat verkeer van laten we zeggen Hamburg naar München in Duitsland blijft, of verkeer van Berlijn naar Parijs in Europa. Daar lijkt me, behalve als je een agenda hebt bedrijfsgeheimen of andere zaken waar je op oneigenlijke wijze je voordeel mee wenst te doen, eigenlijk niets op tegen. Te meer daar als er werkelijk een of andere bedreiging voor de VS ontdekt wordt, de Europese politie of inlichtingendiensten de VS echt wel op de hoogte brengen.

2. Met betrekking tot cloud diensten, inderdaad. Maar is het niet logisch dat als je (als Europa) een hogere standaard van mensenrechten hebt, zeker op het gebied van gegevensbescherming, dat je dan voor de veiligheid van die gegevens zorgt met diensten voor en door Europeanen?

3. We mogen bij bovenstaande ook niet vergeten dat de VS uit de surveillance en andere maatregelen oneerlijk concurrentievoordeel trekt. Het is voor Amerikanen en hun informatie veel vrijer naar Europa reizen dan omgekeerd voor Europeanen naar de VS, en ik ken zelf diverse toch behoorlijk kansrijke personen die daardoor zodanig geïntimideerd zijn dat zij in hun loopbaan alvast 1-0 achter staan. Dit trekt hopelijk de balans een beetje recht.
29-04-2014, 21:21 door sabofx
Goed om te lezen dat ze nog een gevoel voor humor hebben bij de NSA! whahahaha... Wat moet ik toch lachen om dit soort kromme praatjes.

Het verbaasd mij dat de NSA -die jarenlang iedereen op de wereld in de gaten hield- zo weinig mensenkennis ervan heeft opgedaan. Om zich nu nog steeds niet realiseren dat ze de morele strijd al lang van Snowden verloren hebben. Het zijn slechts enkelen ministers en soortgelijk gespuis die hun relatie met de US zwaarder laten wegen dan het gezond verstand. Vaak kan je deze clowns herkennen door dat ze zelf indirect medeplichtig blijken te zijn aan de vuile was die nu buiten gehangen wordt.

Elke keer dat de NSA de aandacht van zichzelf probeert af te leiden -door niet inhoudelijk in te gaan op de onthullingen van hun leugens en bedrog- wordt het weer een stukje duidelijker hoe malafide en gewetenloos deze organisatie wordt geleid.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.