image

'GroenLinks, Piratenpartij en PvdD beste keus voor privacy'

maandag 28 april 2014, 09:54 door Redactie, 22 reacties

Wie privacy belangrijk vindt kan tijdens de komende Europese verkiezingen het best op GroenLinks, Partij voor de Dieren of de Piratenpartij stemmen. Dat blijkt uit een analyse van Privacy Barometer, een particulier initiatief dat zich inzet voor de privacybescherming in Nederland.

De VVD, PVV, 50PLUS en het CDA hebben het minste aandacht voor privacy in hun programma's. Volgens Privacy Barometer heeft Europa veel invloed op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van burgers. Zo wordt in Europa op dit moment onderhandeld over nieuwe wetgeving om de privacy te beschermen.

De regels worden straks voor een groot deel in alle Europese lidstaten hetzelfde. Maatregelen die eerder uit Europa kwamen, zijn de verplichting om minstens een half jaar telecomgegevens op te slaan, de verplichte vingerafdruk in het paspoort en het opslaan en doorgeven van bank- en passagiersgegevens.

Snowden

In veel programma's is de invloed van de onthullingen van Snowden over het Amerikaanse afluisterschandaal terug te vinden. Op de VVD en PVV na, vinden alle partijen dat er kritischer naar de relatie met de VS gekeken moet worden. Zo stellen GroenLinks, D66 en de Piratenpartij voor de onderhandelingen over nieuwe vrijhandelsverdragen te parkeren of om het doorgeven van bank- en passagiersgegevens te stoppen.

Een meerderheid van de partijen vindt dat de anti-terreurmaatregelen nog eens tegen het licht gehouden moeten worden. Dit om de effectiviteit van de maatregelen te bekijken en te beoordelen of de inbreuk op de privacy wel proportioneel is.

Bewaarplicht afschaffen

Vijf partijen (PvdA, GroenLinks, ChristenUnie-SGP, Piratenpartij en Partij voor de Dieren) vinden dat burgers meer inzage moeten krijgen in het gebruik van de gegevens die over hen verzameld worden. Dat is een eerste stap naar betere privacybescherming om te weten wie wat met je gegevens doet. Dezelfde partijen en D66 vinden dat de bewaarplicht voor telecomgegevens moet worden afgeschaft.

Van GroenLinks, Partij voor de Dieren, Piratenpartij en de SP mogen inlichtingen- en opsporingsdiensten alleen nog bij concrete verdenking gegevens van burgers inzien. VVD, CDA, CU-SGP en 50PLUS vinden juist dat in Europees verband meer gegevens uitgewisseld mogen worden.

Aandacht voor privacy

Privacy Barometer stelt dat de meeste partijen niet met hun programma's verrassen. De PVV lijkt zelfs het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamer verkiezingen in een Europees kaftje te hebben gedaan. De VVD noemt het woord privacy niet eens in het verkiezingsprogramma. "Waar in het verleden deze partij nog wel eens een lans brak voor bescherming van de persoonlijke levenssfeer, is daar nu vrijwel niets van terug te vinden", aldus het initiatief.

Aan de andere kant profileren GroenLinks en de Piratenpartij zich duidelijk op privacygebied. Er is in hun programma's veel aandacht voor dit thema, er wordt gedetailleerd op maatregelen ingegaan en er worden creatieve maatregelen voorgesteld om de privacy van burgers te verbeteren.

De Partij voor de Dieren gaat wat minder op de details in, maar is principieel zeer overtuigd dat de persoonlijke levenssfeer een betere bescherming verdient. Dit komt ook overeen met de situatie in de Tweede Kamer, waar de Partij voor de Dieren het meest consequent vóór de bescherming van de privacy stemt. Een volledig overzicht van alle Europese standpunten is in dit overzicht van Privacy Barometer terug te vinden.

Reacties (22)
28-04-2014, 11:05 door Anoniem
Niemand noemt nog de VVD bij haar volledige naam. Ik denk dat we dat toch maar weer moeten gaan doen:
Volkspartij voor Vervolging en Detentie

Peter
28-04-2014, 12:51 door ben987 - Bijgewerkt: 28-04-2014, 12:53
pffft, je kan wel merken uit welke (linkse) hoek de wind waait hier.

als je nou echt iets in het voordeel van nederland wil stemmen, stem dan pvv.

ondanks het chronische gebash op de pvv, laat u niks wijs maken, lees hun programma maar eens goed, geen woord spaans aan.

en privacy ? als de eu nog meer macht krijgt zijn we het zeker kwijt, dus uit de eu !
28-04-2014, 13:18 door Anoniem
Ja hoor. Stem PVV voor privacy...... Ze kunnen hun interne zaken niet eens prive houden
28-04-2014, 13:20 door Anoniem
Ik ga Partij voor de Dieren stemmen! Privacy is ons hoogste goed! En ze hebben een planeetbrede visie, wat wil je nog meer.
28-04-2014, 13:22 door Anoniem
@ben987

De PVV heeft een partijprogramma dat een A4tje betreft Hoe serieus neem je Nederland dan ?!
De Piratenpartij is niet links, en heeft het dikste partijprogramma van alle partijen die mee doen.
Oftewel: Je weet voor de verkiezingen waar je op stemt i.p.v /na/ de verkiezingen.

Als je de PVV Europa in stemt, krijg je zakkenvullers zoals Stassen die zowel in provinciale staten als in het EP gaat
zitten om zich vervolgens *nergens* bij aan te sluiten met 0 invloed als gevolg, en enorm veel belastinggeld wat over de balk word gejaagd als resultaat.
28-04-2014, 14:03 door Anoniem
Raar dat D'66 er niet bij staat, terwijl met name Marietje Schaake zich op dit gebied zeer goed profileert. Kijkt men enkel naar verkiezingsprogramma's, of ook naar wat partijen al op dit gebied hebben bereikt ?
28-04-2014, 14:14 door Anoniem
D8 dat we regels gelijk zouden trekken in de EU.
Dus bijvoorbeeld de APK, hebben ze die ook in Roemenie?
Procentueel de belastingen gelijk trekken.
Invoerrechten (BPM??) ook eens onder de loep nemen.
Verbieden dat er in europa op publieke wegen tol wordt geheven.

Eerst eens dat gelijk trekken daarna pas verder met nieuwe regeltjes maken.
Of dan toch zoals de PVV, uit de EU en terug naar een EEG.
28-04-2014, 14:54 door Anoniem
"pffft, je kan wel merken uit welke (linkse) hoek de wind waait hier. als je nou echt iets in het voordeel van nederland wil stemmen, stem dan pvv."

Het gaat hier over privacy, de PVV heeft op dat gebied geen goed track record.

"ondanks het chronische gebash op de pvv, laat u niks wijs maken, lees hun programma maar eens goed, geen woord spaans aan."

Ten eerste komen ze in hun programma op dit gebied niet goed uit de bus, en ten tweede laten ze in de praktijk ook niet zien dat zij nou bij uitstek opkomen voor de privacy van de burger.

Als jij op de PVV wilt stemmen is dat je goed recht, maar begin hier niet te zeuren over bashen van de PVV, want daar is helemaal geen sprake van, niemand had het in de reacties over de PVV totdat jij hierover begon.

Ook hoor ik je niet zeuren over zogenaamd bashen van 50plus, CDA, CU, PvdA, SGP, VVD, of andere partijen die zich ook niet erg profileren op het terrein van privacy.

Zo heeft iedere partij sterkere en zwakkere punten, en jij bepaalt welke punten voor jou van belang zijn....
28-04-2014, 15:01 door Anoniem
@ben987 :

"ondanks het chronische gebash op de pvv, laat u niks wijs maken, lees hun programma maar eens goed, geen woord spaans aan."

Ik heb het nog even nagezocht, om na te gaan of de PVV inderdaad een voorvechter is van privacy, zodat ik kan overwegen om vanwege die standpunten op de PVV te gaan stemmen, voor het programma zie onder.

Verkiezingsprogramma Europees Parlement 2014
http://static0.volkskrant.nl/static/asset/2014/PVV_verkiezingsprogramma_EP_2014_4605.pdf

Mijn conclusie is dat er helemaal niets in terug komt over privacy. Kan je ons nog even laten weten wat jij in dit programma hebt teruggevonden m.b.t. privacy issues, misschien dat ik er overheen heb gelezen (het is dan ook wel een boekwerk van 1 A4-tje) ?
28-04-2014, 20:31 door ben987
mijn reactie op allen die op mij gereageerd hebben,

maken jullie je maar lekker druk over privacy wetgeving terwijl die gestoorde utopisten in brussel ons nederland tot een provincie willen degraderen, wij totaal geen hol meer te vertellen hebben in ons eigen land, de immigratie ongehinderd toeneemt en onze sociale voorzieningen daardoor volledig wordt afgebroken, sinds de intrede van de euro de staatsschuld is verdubbeld, de spanningen in vele lidstaten (griekenland, spanje, portugal, hongarije etc) oplopen (goh, ik dacht dat de eu vrede zou brengen ???).
en zo kan ik ook nog wel even doorgaan, maar maken jullie je maar druk omdat de pvv de privacy niet (goed) benoemd !
velen willen niet eens de moeite nemen in wat voor een context de pvv de privacy benoemd, het gaat de pvv er namelijk alleen om om CRIMINELEN aan te kunnen pakken met deze privacy wetgeving waar zij voor staan.

een ieder die geen criminele handelingen uit voert hoeft niet bang te wezen voor een huiszoeking/preventieve fouillering e.d, u bent echt niet interessant als u een normale burger bent.
dus allen die zo lekker hard gillen tegen die privacy wetgeving, die zijn of crimineel, of hebben niet in de gaten dat ze de criminelen fijn helpen zo.

stemmen jullie maar lekker pro eu hoor, slaap gerust verder.

ik stem pvv en hoop dat alle alle eurokritische partijen een grote overwinning behalen, front national, Nigel Farage e.a. groeien niet voor niets zo gestaag door, DAT zijn de enige partijen die realistisch zijn, NIET die dromers in brussel.
28-04-2014, 22:27 door Anoniem
Het 'huilie huilie' niveau van ben987 is zowel lachwekkend als intens triest. Volledig offtopic frustraties tonen over zaken waar de PVV niets aan kan & WIL veranderen. Niet wíllen inderdaad! Oneliners scoren om zgn. 'de stem van het volk' te verkondigen. Om dat te beseffen hoef je, uiteindelijk, alleen maar hetgeen ter sprake wordt gebracht door (nu) ex-PVV te beluisteren en naast elkaar te leggen i.c.m. hetgeen door de eenmanspartij PVV naar buiten wordt gebracht. Uiteraard gepaard met enig ratio, voor zover nog aanwezig bij een paar Nederlanders.

Ben987 je zou er m.i. goed aan doen om minder in een aangepraat reflex op het *niet bestaande* gebash op de PVV te schieten. Er is bij de PVV(-stemmers) veelal geen sprake van enig realiteit/ realisme meer. Enkel verblindheid door frustratie. En dan ook nog bazelen over "context". (LOL)

De PVV, zoals hierboven ook al meermalen aangegeven, heeft *niets* met de privacy van de (al dan niet criminele) burger incl. de PVV-stemmers. Mocht je daar anders over denken, Ben987, dan laat het gerust weten. Ik kán meerdere voorbeelden verstrekken, zonder naar opgedrongen angstbeelden te wijzen.

_
Verbazingwekkend inderdaad dat D66 (overigens niet mijn partij) zo laag scoort. Met name op Europees niveau timmert die partij m.i. goed aan de overdrachtelijke weg.
28-04-2014, 23:33 door Ignitem - Bijgewerkt: 28-04-2014, 23:34
Door ben987:
stemmen jullie maar lekker pro eu hoor, slaap gerust verder

Jouw gedachtegang lijkt me gebaseerd op abductie.

Overigens is de PVV niet de enige EU-kritische partij. De SP is dit namelijk ook. Tevens is de SP wel begaan met privacy. Dit geeft je meteen een niet-racistisch alternatief.
28-04-2014, 23:52 door Anoniem
Door ben987: ... alleen om om CRIMINELEN aan te kunnen pakken met deze privacy wetgeving waar zij voor staan.
Tot daar was het louter medelijden, maar nu wordt het ineens snel eng. Wie zijn de criminelen dan? En wie bepaalt dat? En .. Waar heb ik dat toch eerder gezien?

Ik vind die piratenpartij wel sympha eigenlijk, in de vorm van een mogelijk nuttige proteststem.
29-04-2014, 10:18 door Anoniem
D66 houd zich op de vlakte, doet dus geen uitspraken en daardoor kun je niet beoordelen of ze voor of tegen zijn.

De aangehaalde bewaarplicht is al afgeschoten door de EU en zou dus geen onderwerp meer moeten zijn.

Oja spoed maken met de EU uitspraak van het download verbod (gelijk ingegaan) en de bewaarplicht daar moeten ze eerst nog naar kijken en de uitspraak bestuderen. Meten met 2 maten heet zoiets ookwel discriminatie genaamd maar ja een wet kan niet klagen.
29-04-2014, 11:26 door Mysterio
Door ben987: mijn reactie op allen die op mij gereageerd hebben,

maken jullie je maar lekker druk over privacy wetgeving (etc)
Laat dit topic nou net gaan over het standpunt van de partij ten opzichte van privacy. Dan lijkt het me vrij logisch dat er ingezoomd wordt op dat onderdeel. De PVV laat zich daar niet over uit en komt dus niet goed uit de verf op dit gebied.

Daarnaast denk ik niet dat de EU verlaten goed is voor de privacy van de Nederlandse Staatsburgers. Als onze inlichtingendiensten aangeven niet uit te kunnen halen tegen de NSA omdat ze simpelweg de capaciteit niet hebben. Ik zie alleen toekomst in een gezamenlijke EU vuist om ook maar iets te kunnen betekenen richting onze VS vrienden.
29-04-2014, 13:55 door ben987 - Bijgewerkt: 29-04-2014, 14:15
haha, grappig, hoe jullie allemaal in de standaard linkse politiek correcte kramp schieten zodra iemand de pvv ter berde brengt :-)

ik ben voor immigratiestop, tegen islam, tegen dubbel paspoort, tegen de eu (voor eeg), tegen ontwikkelingshulp, maw, de pvv sluit exact aan op mijn wensen.

ben ik een racist ? volgens jullie vast wel, maar ik zie het woordje racist tegenwoordig als een geuzennaam gezien het feit dat de betekenis van racisme in nederland aan een hoger tempo onderhevig is aan inflatie dan de Zimbabwe dollars :-).

oh, en voor de eu-believers; http://www.nu.nl/tech/3728438/nederlandse-netneutraliteit-losse-schroeven.html
leuk stukje over verkapte internet censuur.
en welke partijen zijn ook alweer pro eu ? precies...... slaapt u maar lekker verder, ik stem tegen eu, dus pvv.

btw, dit is maar 1 voorbeeldje waarom je tegen de eu zou moeten stemmen, maar zo zijn er honderden.
je moet je er wel in willen verdiepen, en nee, niet via de msm, die gaan jou het eerlijke/volledige verhaal niet vertellen, je zal op zoek moeten naar eu-kritische websites e.d. om een totaal (eerlijk) beeld te krijgen van de (verborgen) bedoelingen van brussel.

succes daarmee !
29-04-2014, 16:50 door Mysterio
Door ben987:oh, en voor de eu-believers; http://www.nu.nl/tech/3728438/nederlandse-netneutraliteit-losse-schroeven.html
leuk stukje over verkapte internet censuur.!
Gast, je loopt hopeloos achter met je informatie: https://www.bof.nl/2014/04/03/persbericht-netneutraliteit/ Verder zou Nederland niets zijn geworden zonder immigranten, ontwikkelingshulp en meer van dat soort dingen. Vergeet niet dat in de loop der eeuwen Nederland een veilige haven is geweest voor anders denkenden in Europa, waaronder ook mijn voorvaderen. Vergeet niet dat Nederland is opgebouwd met ontwikkelingshulp uit de VS na de oorlog. Vergeet niet dat vrijheid van godsdienst één van de peilers van dit land is waardoor we ons hebben kunnen ontwikkelen tot een prachtig land. Voor een partij die vrijheid in de naam heeft is het droevig gesteld met de invulling van die vrijheid.
29-04-2014, 20:17 door Anoniem
Door ben987:dus allen die zo lekker hard gillen tegen die privacy wetgeving, die zijn of crimineel, of hebben niet in de gaten dat ze de criminelen fijn helpen zo.

Ik kan mij onmogelijk voorstellen dat mijn kwaliteit van leven (waarvoor privacy een onmisbaar onderdeel is) in veilige handen is van mensen zie zo over hun politieke tegenstanders spreken. Te meer daar die ook wel bekend staan om hun 'eerst schieten en je dan heel misschien afvragen of je het wel juist hebt' mentaliteit. Van mijn leven blijven ze mijlenver uit de buurt, fijn dank je wel. Een ongeluk zit daarvoor in een te klein hoekje. Vraag het Ron Kowsolea maar, met een dergelijke houding komen er nog veel meer.
29-04-2014, 21:41 door ben987 - Bijgewerkt: 29-04-2014, 22:20
"Verder zou Nederland niets zijn geworden zonder immigranten, ontwikkelingshulp en meer van dat soort dingen"
keep on dreaming !

"Vergeet niet dat vrijheid van godsdienst"
islam is geen godsdienst, is een perverse ideologie.


en gast, wat betreft die netneutraliteit, mooi dat het niet door gaat, maar moet ik nu gaan staan juichen dat het snode plannetje van kroes uiteindelijk niet is door gegaan ?

jullie zijn werkelijk ziende blind...nederland is verloren...


btw, hier een filmpje van nigel farage, verdiep je eens in wat die man heeft te zeggen, of is dat ook een racist :-)
http://www.youtube.com/watch?v=Crayt-yznQA

kijk op youtube voor meer farage en wat die zegt over de eu.
kijk dan ook eens wat marine le pen heeft te zeggen over de eu ( en nee, ik heb het niet over die vader le pen, daar heeft zij al tig keer duidelijk afstand van genomen).

dit zijn 2 nette mensen met hun kijk op de eu, verdiep je er maar eens in ipv te kijken naar het staatsjournaal van 20.00 uur.
29-04-2014, 22:39 door ben987
als ze maar bang zijn daar in brussel :-).

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2784/Verkiezingen/article/detail/3644339/2014/04/29/Brussel-verbiedt-Nederland-verkiezingsuitslag-snel-te-melden.dhtml
30-04-2014, 20:41 door steve sh1t
Statistisch gezien heeft het helemaal geen zin om te gaan stemmen. Je kunt beter wat nuttigs gaan doen.

Vaak hoor je dat 'als je niet stemt, niet moet zeuren', maar dat is natuurlijk onzin, want je betaalt immers belasting.

Het maakt ook niet uit welke partij of stroming er wint of verliest, want na iedere verkiezing, verdwijnen altijd de verkiezingsbeloften als sneeuw voor de zon.

Eigenlijk kun je gerust stellen: diegene die stemt, heeft echt geen idee hoe de wereld in elkaar zit.
30-04-2014, 23:22 door ben987
als je niet stemt, stem je in met de gevestigde orde, als je tegen de gevestigde orde bent zal je moeten stemmen, op de pvv dus, de enige partij die tegen de stroom in durft te zwemmen !
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.