image

70 huiszoekingen in België bij gebruikers Blackshades-malware

zondag 18 mei 2014, 12:16 door Redactie, 2 reacties

De Belgische politie heeft de afgelopen dagen 70 huiszoekingen bij Belgische gebruikers van de Blackshades-malware uitgevoerd. De invallen zijn onderdeel van een internationale door de FBI geleidde operatie tegen de gebruikers van deze Remote Access Trojan (RAT).

Ook in andere landen, waaronder Frankrijk, Finland en mogelijk Nederland zouden invallen zijn gedaan. De Blackshades-RAT geeft een aanvaller volledige controle over de computer. Gebruikers kunnen hierdoor allerlei inloggegevens en documenten stelen, maar ook bijvoorbeeld de webcam bedienen. De Blackshades RAT zou onder andere door de Rotterdamse man zijn gebruikt die vorig jaar werd opgepakt omdat hij 2.000 computers had geïnfecteerd. De malware is via internet verkrijgbaar voor een prijs tussen de 40 en 100 dollar.

Details over de operatie hadden volgens de Belgische krant De Tijd tot maandag geheim moeten blijven. De Amerikaanse politiedienst FBI en de Europese justitiedienst Eurojust wilden dan ook geen commentaar geven. Ook het Nederlandse Openbaar Ministerie wilde nog niets zeggen, zo bleek uit navraag van Webwereld. Eerder werd bekend dat de Franse politie op meer dan 70 adressen invallen had gedaan en toonde een vermeende Finse gebruiker van de malware een huiszoekingsbevel.

Reacties (2)
18-05-2014, 22:24 door Anoniem
Mooi.
19-05-2014, 14:35 door blambrey
Ze zijn nu ook opgepakt meldt VRT.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.