image

Chinees Windows 8-verbod verrast Microsoft

woensdag 21 mei 2014, 10:50 door Redactie, 14 reacties

De beslissing van de Chinese overheid om Windows 8 op overheidscomputers te verbieden was een verrassing voor Microsoft, zo heeft de softwaregigant laten weten. Gisteren werd bekend dat China het gebruik van Windows 8 op nieuwe overheidscomputers niet toestaat.

Hiermee wil de regering in Beijing een tweede Windows XP voorkomen. De Chinese overheid, die grotendeels nog steeds met Windows XP werkt, was niet blij met de beslissing van Microsoft om de ondersteuning van het besturingssysteem stop te zetten. Daarop werd besloten om Windows 8 niet te zullen gebruiken, zo kondigde de Chinese overheid aan.

"We waren verrast over de verwijzing naar Windows 8 in de aankondiging", zo laat Microsoft in een verklaring weten. De softwaregigant stelt dat het proactief met de Chinese overheid heeft samengewerkt om ervoor te zorgen dat alle producten en diensten aan de eisen van de overheid tegemoet komen. "We zullen Windows 7 aan overheidsklanten blijven aanbieden. Daarnaast werken we met de relevante overheidsinstanties samen aan de evaluatie van Windows 8."

Volgens onderzoeksbureau Canalys heeft de beslissing van de Chinese overheid gevolgen voor Microsofts pogingen om Windows XP in China te vervangen. Canalys stelt dat XP nog op de helft van alle Chinese desktops actief is. Het gaat onder andere om illegale versies van het besturingssysteem. In 2011 zou voormalige Microsoft-topman Steve Ballmer het personeel nog hebben laten weten dat Microsoft meer verdient in Nederland dan in China, ook al is de Chinese vraag net zo groot als die van de VS, zo meldt de BBC.

Reacties (14)
21-05-2014, 10:58 door vertelheteens
Langzaam aan begint Microsoft steeds meer terrein te verliezen, en worden spionage pratijken van de usa bemoeilijkt door dit soort zaken.
21-05-2014, 11:24 door potshot
Door vertelheteens: Langzaam aan begint Microsoft steeds meer terrein te verliezen, en worden spionage pratijken van de usa bemoeilijkt door dit soort zaken.

en die van china zie je maar door de vingers..
21-05-2014, 11:26 door Anoniem
Door vertelheteens: Langzaam aan begint Microsoft steeds meer terrein te verliezen, en worden spionage pratijken van de usa bemoeilijkt door dit soort zaken.

Rare reactie, spionage praktijken van eender welk land worden hierdoor niet echt bemoeilijkt. Ze moeten alleen wat extra ontwikkeltijd steken in hun "oplossingen", maar grote landen (VS, Rusland, China) hebben daar meestal zowel het budget als de mankracht voor.
21-05-2014, 11:28 door Anoniem
Door potshot:
Door vertelheteens: Langzaam aan begint Microsoft steeds meer terrein te verliezen, en worden spionage pratijken van de usa bemoeilijkt door dit soort zaken.

en die van china zie je maar door de vingers..
En vergeet de rest van de wereld niet.
Nederland e.d doen er net zo hard aan mee.
21-05-2014, 11:32 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-05-2014, 11:34 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-05-2014, 11:39 door Anoniem
En 8 is nog wel een geluksgetal in China
21-05-2014, 12:10 door Wim ten Brink
De vraag is alleen welk alternatief China nu gaat gebruiken. Als ze bij XP blijven dan zullen ze enorm veel last krijgen met malware en andere troep die uiteindelijk XP compleet zullen verzieken. Microsoft levert geen updates meer dus nieuwe lekken zullen misbruikt gaan worden. Maar goed, China heeft sowieso veel illegale versies van XP in gebruik en heeft al veel problemen met malware, waar ze zich niet echt druk om maken...
Het alternatief zou Linux kunnen worden. China heeft een aantal eigen varianten ontwikkeld die ze kunnen inzetten. Via Wine en Mono kunnen ze dan nog steeds Windows software blijven gebruiken. Ik vermoed alleen dat een dergelijke stap ook gaat betekenen dat er meer malware voor Linux gaat verschijnen. Immers, het systeem wordt populairder dus meer hackers zullen het aanvallen. En Linux is niet onkwetsbaar.
Overigens kan ook Linux gewoon door de NSA worden bespioneerd. Hangt een beetje af waar je distributie vandaan komt. Plus waar al je extra software vandaan komt. Daarnaast heeft de NSA ook een groot aantal routers "besmet" via de hardware bij het exporteren ervan dus zelfs al is je computer veilig, je router is dat misschien niet. (Mogelijk is zelfs de rest van je hardware niet eens veilig!)
In ieder geval weet ik dat mijn PC vanuit China via Hong Kong naar Nederland werd geleverd dus ik vrees meer voor Chinese hardware-malware dan Amerikaanse malware in de hardware... :-)
21-05-2014, 13:17 door Anoniem
"Chinees Windows 8-verbod verrast Microsoft"

De enige PC in de wereld die de NSA nog niet afluisterde was degene waar het bericht op getypt werd.
21-05-2014, 13:40 door Anoniem
Hiermee wil de regering in Beijing een tweede Windows XP voorkomen. De Chinese overheid, die grotendeels nog steeds met Windows XP werkt, was niet blij met de beslissing van Microsoft om de ondersteuning van het besturingssysteem stop te zetten.
MS blijkt een onbetrouwbare partner te zijn.

Ik verwacht dat China een eigen Overheids Linux gaat krijgen. En wees eerlijk dat kan makkelijk, er zijn genoeg gebruikers. Ze hebben al Red Flag, en nog heel veel andere distros. Als de Chinese overheid overstapt op hun eigen systeem bepalen ze hun eigen software beleid, zijn niet meer afhankelijk van een bedrijf uit de VS.
De reden dat veel overheden nog met XP zitten is omdat de software niet mee kan naar een hogere Windows. Dat probleem is dan ook in een keer op gelost. Ik hoop eigenlijk dat meer bedrijven in zien dat het krampachtig vast houden aan MS uit eindelijk veel migratie problemen heeft. We hebben dat gezien met IE6 en nu met XP. Je wil gewoon een systeem met rolling update en geen grote versie veranderingen waardoor al je oude software (ook hardware) in eens niet meer werkt.

In 2011 zou voormalige Microsoft-topman Steve Ballmer het personeel nog hebben laten weten dat Microsoft meer verdient in Nederland dan in China,
Dus MS moet bij zijn om deze onbetrouwbare klant kwijt te raken.
21-05-2014, 17:57 door vimes
In 2011 zou voormalige Microsoft-topman Steve Ballmer het personeel nog hebben laten weten dat Microsoft meer verdient in Nederland dan in China, ook al is de Chinese vraag net zo groot als die van de VS
Dus we hebben in NL altijd veel te veel betaald??
21-05-2014, 18:47 door Marius
Beetje een onzin reden om vanwege afbreken Windows-XP Windows-8 radicaal af te wijzen. Zouden ze goedkopere licenties willen afdwingen ofzo? In dat geval zou het me niet verbazen als het volgende bericht het tekenen van een nieuwe overeenkomst zal zijn..

De denkwijze dat Apple of Linux (of whatever systeem) veiliger en langer ondersteund wordt dan Windows XP (met de nadruk op XP wat ondertussen een 15 jaar oud systeem is) klopt inderdaad, maar een nieuw systeem is zonder updates of onderhoud net zo kwetsbaar. Apple zal te duur zijn dus blijft een open source Linux met een grote support partner over. Experts vinden in de linux wereld kan een dure aangelegenheid zijn, maar dan heb je alles wel zelf in de hand.

Ik ben stiekem best benieuwd waar de Chinezen voor gaan kiezen
22-05-2014, 11:11 door Anoniem
Door vimes:
In 2011 zou voormalige Microsoft-topman Steve Ballmer het personeel nog hebben laten weten dat Microsoft meer verdient in Nederland dan in China, ook al is de Chinese vraag net zo groot als die van de VS
Dus we hebben in NL altijd veel te veel betaald??
In Nederland heeft MS meer betalende klanten. Dit komt doordat op elke PC tegenwoordig standaard Windows staat. In China kan je letterlijk op elke hoek een licentie loze Windows DVD kopen (soort thuis copy waarbij de activeringscode al is in gevuld). In Chani is het dus makkelijker om aan een niet 100% legale versie te komen dan aan de officiële. Het viel een Chinese collega zelfs op dat je in NL in zoveel winkels Windows kon kopen.

Door Marius: Experts vinden in de linux wereld kan een dure aangelegenheid zijn, maar dan heb je alles wel zelf in de hand.

Ik ben stiekem best benieuwd waar de Chinezen voor gaan kiezen
Mensen vinden die het kunnen lijkt mij geen probleem in China. Het zo ook heel best kunnen dat ze nog een stapje verder gaan en Lunix, BSD en Minix uit elkaar trekken en in elkaar schuiven en een eigen kernel maken. Let wel een kwart van de wereld woont in China dat zijn heel veel mensen en heel veel overheid. In de pre Windows tijdperk was het trouwens helemaal niet gek om je eigen OS te schrijven voor wat grotere bedrijven.
Geld automaten hadden tot voor kort hun eigen OS. etc
23-05-2014, 01:55 door Anoniem
Hopelijk gaat het smanewerkingsverband tussen Canonical en HP, die gezamelijk Ubuntu Kylin willen uitrollen in China als alternatief, slagen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.