image

Mozilla werkt aan Flash Player-alternatief in Firefox

vrijdag 16 november 2012, 14:40 door Redactie, 9 reacties

Mozilla werkt aan een alternatief voor Flash Player waardoor Firefox-gebruikers zonder extra software toch video's op websites zoals YouTube kunnen bekijken. Shumway, zoals Mozilla het alternatief noemt, is een experimentele implementatie van het SWF-bestandsformaat. SWF is een Adobe Flash bestandsformaat. De SWF-speler wordt als een gratis en open source project ontwikkeld.

Het project heeft volgens Mozilla twee doelen.Ten eerste wil de browserontwikkelaar het open webplatform verder ontwikkelen, zodat het op een veilige manier media zoals Flash-bestanden kan verwerken. Iets wat nu alleen in een gesloten en 'proprietary' omgeving kan. Daarnaast moet het een 'runtime processor' voor SWF- en andere richt mediabestanden worden op platformen die dit soort bestanden nu niet kunnen afspelen.

Missie
"Het is de missie van Mozilla om het open web verder te brengen. We denken dat we een positieve ervaring kunnen bieden als we het SWF-formaat, dat nog steeds op veel websites wordt gebruikt, ondersteunen. Met name op mobiele apparaten waar Adobe Flash Player niet beschikbaar is", zegt Jet Villegas.

Shumway bevindt zich in een zeer vroege versie en is zeer experimenteel. De speler werkt alleen vanaf Firefox 18 en nieuwer.

Reacties (9)
16-11-2012, 14:58 door Anoniem
Goed nieuws!
16-11-2012, 17:19 door Anoniem
leuk voor Linux gebruikers want flash wordt niet meer ondersteund onder Linux.
Althans de flashplayer niet meer.
Ze blijven hangen op de versie 11
16-11-2012, 17:33 door Anoniem
VLC doet het anders ook prima !(?)
16-11-2012, 17:46 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-11-2012, 19:49 door sjonniev
Geweldig! Omdat ik het vertik om ooit nog een flash plugin te installeren en te onderhouden ben ik nu voor sites met flash content die ik wel wil zien op Chrome aangewezen.
16-11-2012, 20:25 door rctgamer3
Door sjonniev: Geweldig! Omdat ik het vertik om ooit nog een flash plugin te installeren en te onderhouden ben ik nu voor sites met flash content die ik wel wil zien op Chrome aangewezen.
Chrome gebruikt ook gewoon Flash, dus ik begrijp niet waar je over klaagt.
17-11-2012, 11:49 door Marti van Lin
Jippie! ik dacht in eerste instantie "wat is er mis met Gnash", maar een klein onderzoekje wijst uit dat de meest recente binaries voor sommige platforms dateren uit 2008.

https://www.gnu.org/software/gnash/

Goed initiatief van de Mozilla Foundation!
17-11-2012, 16:12 door Anoniem
Fijn hoor: Flash is al jaren op zijn retour dankzij de nieuwe functionaliteiten in HTML5, CSS3 en Javascript en nu besluit Mozilla om toch maar een Flash-alternatief in te bouwen in hun toch al ontzettend bloated browser. Dat hadden ze veel eerder moeten doen; nu is het mosterd na de maaltijd en eigenlijk alleen maar extra ballast. En ik heb ook zo mijn twijfels bij de veiligheid van zo'n complex systeem. Laat Flash toch sterven.
17-11-2012, 16:59 door Anoniem

Chrome gebruikt ook gewoon Flash, dus ik begrijp niet waar je over klaagt.

De ingebouwde Flash player in Chrome is niet in het bestuuringssysteem geinstalleerd maar in de browser zelf, en zit in een sandbox. Veiliger dus.

Bovendien gebruik ik dus bijv. op OSX Safari om te browsen, en alleen in het sporadische geval dat ik Flash nodig heb start ik even Chrome op. Dus, geen last van allerlei Flash security lekken als ik in Safari browse...

Als je ziet hoeveel critical security fixes er voor Adobe Flash (en trouwens ook Adobe acrobat reader) zijn dat is gewoon niet te geloven, zo lek als maar wat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.