image

URME anti-surveillancemasker groot succes

donderdag 22 mei 2014, 17:25 door Redactie, 4 reacties

Het masker dat een Amerikaanse kunstenaar heeft bedacht om mensen tegen gezichtsherkenning en surveillance op straat en andere plekken te beschermen moet nog verschijnen, maar is nu al een groot succes. Het gaat om het URME-masker van kunstenaar Leo Selvaggio.

Het komt neer op een masker met het gezicht van Selvaggio. "Nu gezichtsherkenningstechnologie overal wordt gebruikt, maken deze apparaten [het masker - red] het mogelijk om een alternatieve identiteit aan de camera's te tonen, zonder dat iemand zich voor de camera's hoeft te verbergen", zo laat de kunstenaar weten. De kwaliteit van het masker is voldoende om beveiligingscamera's en gezichtsscanners te laten denken dat de drager de persoon is van wie hij het masker op heeft.

In totaal ontwikkelde Selvaggio drie 'URME-oplossingen' om surveillance tegen te gaan en alle drie zijn ze getest met bestaande gezichtsherkenningstechnologie. "Als je deze apparaten draagt zullen de camera's mij in plaats van jou volgen en zullen jij en je acties in het openbaar aan mij worden toegeschreven, omdat ik het ben die de camera's zullen zien."

Identiteitsprothese

De eerste oplossing is een 'identiteitsprothese'. Een bijna levensecht masker van Selvaggio dat via thatsmyface.com geprint wordt. Naast de prothese is er ook een papieren versie. Ook deze versie weet gezichtsscanners te misleiden en is een stuk goedkoper. Als laatste ontwikkelde Selvaggio ook nog de "Video Facial Encryptor", die gezichten van iemand in een video met het gezicht van de kunstenaar vervangt. Op deze manier kan een video worden gedeeld zonder dat de privacy van de maker in gevaar komt.

Om het project te financieren startte de kunstenaar een crowdfundingproject op Indiegogo.com. In totaal wilde Selvaggio 1.000 dollar bij elkaar ophalen, een bedrag dat hij ruimschoots gehaald heeft. Met nog 23 dagen te gaan staat de teller inmiddels op meer dan 2.500 dollar. Alle drie de oplossingen zegt de kunstenaar tegen kostprijs te zullen gaan verkopen. Het papieren masker kost 1 dollar, de levensechte versie kost 200 dollar.

Reacties (4)
23-05-2014, 09:19 door PietdeVries
Tja - of het nou een levensecht masker is of niet - het blijft een masker. En daar zomaar mee over straat gaat volgens mij niet zonder negatieve aandacht...

Artikel 2.4.26 Maskers, vermommingen e.d.
1. Onverminderd het bepaalde in artikel 2.3.1.11 is het zonder vergunning van de burgemeester verboden zich op de weg of openbaar water of op een andere voor het publiek toegankelijke plaats te vertonen, gemaskerd, vermomd of op enige andere wijze onherkenbaar gemaakt.
2. Het in het eerste lid gestelde verbod geldt niet van carnavalszondag na 12.00 uur tot de daaropvolgende woensdag te 02.00 uur.
3. Hij, die zich op de in het tweede lid bedoelde dagen gemaskerd of anderszins vermomd, vertoont, is verplicht op eerste vordering van een ambtenaar van politie zich van zijn masker of andere vermomming te ontdoen.
23-05-2014, 09:57 door Anoniem
Ja, daar hebben ze in Nederland al de wet voor dichtgetimmerd... Alleen die Carnaval uitzondering had ik dan weer niet verwacht... Ik had eigenlijk gedacht dat het dan weer zo'n typisch Nederlands gedoogbeleid zou zijn geweest..
23-05-2014, 10:32 door Anoniem
Het is leuk om wat artikelen te citeren, maar geef dan wel aan waaruit je citeert.
Artikel 2.4.26 Maskers, vermommingen e.d. komt uit een APV (zo snel: Maastricht, wellicht ook andere gemeentes) en is dus geen landelijke wet voor zover ik kan nagaan. En de enige sanctie die ik zo snel kon vinden is dat op vordering van een ambtenaar van politie het masker afgezet moet worden.
23-05-2014, 10:57 door Anoniem
Volgens mij heeft gezichtsherkenningstechnologie het ook moeilijk met zwaar opgemaakte dames en die vallen (nog) niet onder het boerkaverbod...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.