image

Nieuw-Zeelandse supercomputer weer online na aanval

maandag 26 mei 2014, 12:13 door Redactie, 1 reacties

Een 8 miljoen euro kostende Nieuw-Zeelandse supercomputer is weer online nadat een aanvaller vorige week had geprobeerd om via internet toegang tot het systeem te krijgen. Uit voorzorg besloot het National Institute of Water and Atmospheric Research (NIWA) de computer uit de lucht te halen.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de aanvaller er niet in was geslaagd om toegang tot de supercomputer te krijgen, die wordt gebruikt voor het berekenen van weermodellen en het maken van weervoorspellingen. Aangezien de computer alleen wetenschappelijke modellen berekent, wordt er geen persoonlijke informatie op het systeem opgeslagen, zo laat het NIWA in een verklaring weten.

De aanval bleek uiteindelijk van een Chinees IP-adres afkomstig te zijn, zo vertelde de Nieuw-Zeelandse premier John Key het Nieuw-Zeelandse Kabinet. Hij merkte echter op dat dit nog niet wil zeggen dat de aanval ook door China is uitgevoerd, zo meldt de National Business Review.

"Ik zou zeer voorzichtig zijn om dit aan een land toe te schrijven", aldus Key. "Het is erg lastig om te weten waar deze aanvallen vandaan komen... ze verbergen vaak hun identiteit via het IP-adres dat ze hebben gebruikt en soms lijkt het alsof de aanval van een bepaald land afkomstig is, maar het kan dat dit land alleen maar de host is."

Reacties (1)
26-05-2014, 17:58 door Guy Fawkes Maskers
super
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.