image

Kwaadaardige app op Google Play miljoen keer gedownload

donderdag 29 mei 2014, 16:19 door Redactie, 2 reacties

Een kwaadaardige Android-app op Google Play die sms-berichten kan versturen en aanvullende applicaties kan downloaden en installeren is tussen de 1 en 5 miljoen keer gedownload. Het gaat om de app genaamd 'KK Tune-Up Master', die Android-toestellen kan optimaliseren en versnellen.

Volgens het Russische anti-virusbedrijf Dr. Web kan de app hiernaast ook applicaties downloaden en dure sms-berichten versturen. Hiervoor gebruikt de app verschillende verdachte diensten die nadat de app is gestart worden geactiveerd. Eén van deze diensten communiceert met een remote server en stuurt informatie over het toestel door, zoals IMEI en IMSI.

De server kan daarnaast allerlei opdrachten naar het toestel sturen, zoals onderscheppen van bepaalde sms-berichten, het opstellen van een te downloaden lijst met applicaties en versturen van sms-berichten. Het stilletjes installeren van de apps werkt alleen op toestellen die zijn geroot. Als de vereiste rechten niet aanwezig zijn zal de app de gebruiker om toestemming vragen. De app is op het moment van schrijven nog steeds op Google Play aanwezig.

Reacties (2)
30-05-2014, 12:58 door athrropos
Slacking google???
Of gewoon geen interesse?
30-05-2014, 23:36 door Anoniem
Waarbij wel moet worden aangetekend dat, om de "populariteit" van zo'n kwaadaardige applicatie te verhogen, de ontwikkelaars een heleboel kunstmatige downloads genereren. Het grootste deel van die miljoenen downloads is dus vrijwel zeker "nep", dat wil zeggen: het zijn geen acties geweest van echte gebruikers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.