image

Grootschalige internetcampagne tegen NSA-spionage

donderdag 5 juni 2014, 11:39 door Redactie, 8 reacties

Vandaag wordt er een grootschalige internetcampagne tegen de NSA gevoerd, genaamd 'Reset the Net'. Volgens de initiatiefnemers maakt de Amerikaanse inlichtingendienst misbruik van zwakke schakels in de beveiliging op het web om de gehele wereld te bespioneren.

Daardoor wordt het internet omgevormd tot een groot afluisterapparaat, terwijl het hier nooit voor bedoeld was. "We kunnen gerichte aanvallen niet stoppen, maar we kunnen massasurveillance wel stoppen, door bewezen security aan het internet toe te voegen", aldus de organisatie. Die stelt dat internetgebruikers niet om hun privacy moeten vragen, maar het gewoon moeten terugnemen.

Campagne

Naast een bewustzijnscampagne proberen de initiatiefnemers om meer websites en apps SSL-encryptie, HTTP Strict Transport Security (HSTS) en Perfect Forward Secrecy te laten gebruiken. Allemaal maatregelen die het veel lastiger maken om internetverkeer af te luisteren. Daarnaast krijgen ook internetgebruikers advies hoe ze zichzelf beter kunnen beschermen.

Websites die aan de actie deelnemen kunnen aan hun bezoekers een 'splash screen' laten zien met informatie over de campagne en een link naar een 'privacy pack' waarmee ze hun systeem en communicatie kunnen beschermen. Zo worden verschillende veilige chat- en bell-apps geadviseerd, zoals ChatSecure, TextSecure en RedPhone.

Ook wordt geadviseerd om sterke, unieke wachtwoorden aan te maken en twee-factor authenticatie in te schakelen. Verder kunnen gebruikers van Mac en Windows beveiligde chatprogramma's zoals Adium en Pidgin en het Tor-anonimiseringsnetwerk gebruiken. Meer geavanceerde gebruikers krijgen het advies om versleuteld te e-mailen via Thunderbird en de Enigmail-extensie.

Een groot aantal organisaties en websites doen aan de actie mee, zoals Reddit, Greenpeace, Electronic Frontier Foundation, de Piratenpartij en de Nederlandse privacy-metazoekmachine IXquick.

Reacties (8)
05-06-2014, 11:47 door Anoniem
Cool. Al is dat Redphone wel veilig, maar het werkt voor geen meter.
05-06-2014, 12:06 door Anoniem
Leuke easteregg in de frontpage https://www.resetthenet.org !
05-06-2014, 12:35 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 05-06-2014, 12:38
[Verwijderd]
05-06-2014, 14:38 door Anoniem
LOL Check de html broncode van 'Reset the Net'.
They must 'LOVE' 'SNOWDEN' :)
05-06-2014, 15:05 door Anoniem
.... terwijl het hier nooit voor bedoeld was....

Het is wel afkomstig van van de techno-tak van het Amerikaanse Defensie...
Dus wellicht was dit WEL de bedoeling...
05-06-2014, 16:37 door Anoniem
Door Anoniem: .... terwijl het hier nooit voor bedoeld was....

Het is wel afkomstig van van de techno-tak van het Amerikaanse Defensie...
Dus wellicht was dit WEL de bedoeling...

Idd misschien was het hier wel voor bedoeld en zijn wij er allemaal met open ogen ingetuind.
05-06-2014, 17:50 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: .... terwijl het hier nooit voor bedoeld was....

Het is wel afkomstig van van de techno-tak van het Amerikaanse Defensie...
Dus wellicht was dit WEL de bedoeling...

Idd misschien was het hier wel voor bedoeld en zijn wij er allemaal met open ogen ingetuind.


Tsja ... zou al ff bekend moeten zijn.... https://en.wikipedia.org/wiki/Timeo_Danaos_et_dona_ferentes ;)
08-06-2014, 14:52 door Anoniem
het lijkt in elk geval iets beter in elkaar te zitten dan "the day we fight back". ook daar kon je een petitie invullen(die zou dan aan de overheid worden aangeboden), maar de meest basale veiligheidschecks werden niet gecontroleerd. Zo kon je een willekeurige naam opgeven en werd er geen check gedaan of het e-mailadres klopte. Daarnaast kon je in korte tijd tientallen verschillende namen van hetzelfde IP-adres invoeren.
Die site was een groter gevaar voor je Privacy (eigenlijk voor andermans privacy, want je kon iedereen waar je een hekel aan hebt invoeren) dan de NSA.
Bij deze site wordt in elk geval je E-mailadres gecheckt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.