image

'Datagraaiers misbruiken maas in privacywetgeving'

dinsdag 11 december 2012, 12:17 door Redactie, 3 reacties

Google, Facebook en andere grote bedrijven kunnen dankzij een maas in de privacywetgeving veel te makkelijk gegevens van internetgebruikers verzamelen. Dat concludeert digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom na een onderzoek naar de toepassing van de Nederlandse privacyregels door een aantal grote bedrijven. Het probleem is een bepaling van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Die geeft datagraaiers teveel ruimte. Op grond van deze bepaling, de ‘gerechtvaardigd belang’-uitzondering, mogen bedrijven namelijk gegevens van gebruikers verzamelen en verwerken. Daarbij moeten ze echter wel een eerlijke afweging maken tussen de rechten van gebruikers en hun eigen belangen. Volgens Bits of Freedom blijkt in de praktijk dat bedrijven hun eigen belangen vaak ten onrechte laten voorgaan.

Vertrouwen
Daarnaast zou er nauwelijks controle op dit proces zijn en gebruikers kunnen de gemaakte afweging moeilijk terugdraaien. "Daardoor staat het bedrijven in de praktijk vrij om veel gegevens van gebruikers te verzamelen zonder dat de gebruiker daarvoor toestemming heeft gegeven", aldus de burgerrechtenbeweging.

Volgens Janneke Slöetjes van Bits of Freedom blijkt uit de voorbeelden in het onderzoek dat bedrijven dit vertrouwen niet verdienen. Zo noemt het onderzoek het voorbeeld van een app van LinkedIn die zonder toestemming allerlei gegevens uit de agenda van gebruikers haalde, inclusief contactinformatie, aantekeningen en wachtwoorden.

Reacties (3)
11-12-2012, 13:14 door schele
Het feit dat Google en Facebook het gerechtvaardigd belang aanhalen als reden voor hun verzameling persoonsgegevens betekent niet dat het volgens de wet is. Het feit dat ik geen boete kreeg toen mijn auto fout geparkeerd stond omdat er geen stadstoezicht langskwam betekent niet dat ik een maas in de wet heb gevonden. Nee, het betekent dat stadstoezicht niet actief genoeg patrouilleert.

Uitspraken genoeg van Europese instanties dat Google de privacywet niet respecteert. Maar ja, zolang daar dan niks mee gedaan wordt...
11-12-2012, 13:24 door Anoniem
"Kat op het spek binden" is dan ook geen werkbaar privacymodel.
12-12-2012, 09:44 door Loserenzo
Volgens mij is HET grote probleem dat een uiterst subjectief begrip als 'privacy' niet s.m.a.r.t. in een wet te beschrijven is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.