image

Onderzoek: driekwart MKB'ers doet niets aan ICT-scholing

donderdag 19 juni 2014, 12:39 door Redactie, 3 reacties

Driekwart van de Nederlandse MKB'ers zou helemaal niets aan ICT-scholing doen omdat ze het niet nodig vinden of omdat ze er geen tijd voor willen vrijmaken. Daardoor blijven ze niet up-to-date over hoe ze ICT het beste kunnen blijven inzetten. Dat blijkt uit onderzoek onder 500 MKB-ondernemingen.

Het onderzoek werd in opdracht van Digivaardig & Digiveilig uitgevoerd. Hoewel driekwart van de MKB'ers niets aan ICT-scholing zegt te doen, vindt 61% scholing wel noodzakelijk om bij te blijven. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 36% van de bedrijven wel eens te maken heeft gehad met cybercrime, hetgeen leidt tot een groter bewustzijn wat betreft de veiligheid van ICT-systemen.

Binnen het MKB zou er daarom ook veel aandacht voor veiligheidsmaatregelen zijn, zoals virusscanners, regelmatige back-ups en firewalls. Ruim 40% van de bedrijven maakt hiervoor gebruik van externe expertise. Hoe groter het bedrijf, hoe meer aandacht er is voor het beveiligingsbeleid. Ruim 80% van de grotere MKB-ondernemingen heeft een dergelijk beleid, ten opzichte van ongeveer de helft van de kleinere ondernemingen.

Reacties (3)
19-06-2014, 12:55 door Anoniem
"Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 36% van de bedrijven wel eens te maken heeft gehad met cybercrime, hetgeen leidt tot een groter bewustzijn wat betreft de veiligheid van ICT-systemen."

Dat soort getallen zeggen helemaal niets indien er niet wordt uitgelegd wat de definitie is van ''te maken hebben met cybercrime''. Is dat een spam mailtje ontvangen ? Een virusbesmetting op een computer ? Aantoonbaar financiele schade ondervinden ?

Was het de bedrijven die deelnamen aan het onderzoek duidelijk welke definitie werd gehanteerd, bij het beantwoorden van de vragen ?
19-06-2014, 15:11 door Anoniem
Volgens mij wil je als midden- of kleinbedrijf niet voortdurend moeten uitvogelen hoe de techniek werkt; er moet ook nog geld verdiend worden. Grootbedrijven werken nauwlijks anders, maar kunnen er wel een stagiair op zetten ofzo.

Overigens gaat het gerefereerde persbericht vooral over "social media", niet zozeer over ICT in het algemeen. Raar eigenlijk dat je voor "social media" ineens een opleiding zou moeten volgen terwijl je dat voor bv. email nooit gehad hebt. En inderdaad, verreweg de meeste emailtjes is dat duidelijk aan te zien. Niet dat er voor email niet slecht gecommuniceerd werd, het is gewoon niet beter geworden. Maar er is wel veel meer van.
19-06-2014, 21:01 door Briolet - Bijgewerkt: 19-06-2014, 21:01
En heeft het MKB tijd voor ICT zaken? Wat moet een tegelzetbedrijf met 4 man nu met ICT? Die hebben niet genoeg werk voor een eigen ICT specialist. Ik denk dat de meerderheid van de bedrijven dit uitbesteed. Op de pagina van de MKB-servicedesk vind ik voor de verdeling van MKB bedrijven:

aantal zelfstandigen: 70 procent
2-10 werknemers: 25 procent
10 - 49 werknemers: 4 procent
49 - 250 werknemers: 0,8 procent
>250 werknemers: 0,2 procent

Een zelfstandige heeft vaak geen tijd voor ICT zaken en besteed dat uit. En met de 1-mans bedrijfjes heb je al bijna driekwart van de mkb bedrijven. 95% heeft 10 of minder werknemers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.