image

Rusland wil Amerikaanse chips door eigen processor vervangen

zondag 22 juni 2014, 10:53 door Redactie, 7 reacties

Het Russische Ministerie van Industrie en Handel is van plan om Amerikaanse chips en processoren van Intel en AMD door een eigen gefabriceerde processor te vervangen, zo laat de Russische krant Kommersant weten. Het gaat om de Baikal microprocessor, die zal worden ontworpen door T-Platforms.

Deze producent van supercomputers krijgt bij de ontwikkeling en productie steun van de Russische staatsbedrijven Rostec en Rosnano. De eerste twee producten zullen de Baikal M en M/S chips zijn, waarvan het ontwerp gebaseerd is op het model van de Cortex A-57 processor van het Britse ARM.

De processoren zullen een snelheid van 2 gigahertz krijgen en zijn bedoeld voor pc's en microservers. Het is de bedoeling dat de chips straks zullen draaien in de computers van overheidsinstanties en staatsbedrijven, die jaarlijks zo'n 700.000 computers en 300.000 servers aanschaffen, met een totale waarde van 1,3 miljard dollar.

Reacties (7)
22-06-2014, 11:35 door Anoniem
Als je ARM-chips produceert, heb je hoegenaamd niets met Intel, AMD of welke andere amerikaanse processorfabrikant ook te maken. De kop van dit artikel slaat dus nergens op.
22-06-2014, 13:49 door Anoniem
Door Anoniem: Als je ARM-chips produceert, heb je hoegenaamd niets met Intel, AMD of welke andere amerikaanse processorfabrikant ook te maken. De kop van dit artikel slaat dus nergens op.

Het gaat dus om PC's en Microservers, waar normaal WEL chips van koekenbakker en AMD inzitten.
Dat ze nu overstappen op een andere architectuur wil niet zeggen dat deze machines niet een AMD-x64 compatible CPU zouden hebben.
Het betekent wel dat de systemen van Rusland dus waarschijnlijk migreren van Windows AMD x64 naar Linux ARM.
22-06-2014, 13:57 door Anoniem
@Anoniem 11:35, de kop is prima en dekt gewoon de lading, tenzij je het artikel niet gelezen of begrepen hebt. Even de volgende vergelijking: Als de Chinezen een straaljager op basis van het Amerikaanse jsf model maken (laten we even in het midden waar ze die vandaan hebben) is het nog steeds een Chinese straaljager

Als de Russen een processor bouwen op basis van een Brits model, is het mijns inziens een Russische processor. Er staat niet dat ze hem nabouwen, alleen dat de ARM als basis dient.
22-06-2014, 15:19 door Anoniem
Door Anoniem: Als je ARM-chips produceert, heb je hoegenaamd niets met Intel, AMD of welke andere amerikaanse processorfabrikant ook te maken. De kop van dit artikel slaat dus nergens op.
Waar zie jij dan dat ze nu al ARM-processors gebruiken ?
22-06-2014, 17:25 door Eric-Jan H te D
Door Anoniem:Waar zie jij dan dat ze nu al ARM-processors gebruiken ?

De eerste twee producten zullen de Baikal M en M/S chips zijn, waarvan het ontwerp gebaseerd is op het model van de Cortex A-57 processor van het Britse ARM.
22-06-2014, 18:05 door Anoniem
Door Eric-Jan H te A:
Door Anoniem:Waar zie jij dan dat ze nu al ARM-processors gebruiken ?

De eerste twee producten zullen de Baikal M en M/S chips zijn, waarvan het ontwerp gebaseerd is op het model van de Cortex A-57 processor van het Britse ARM.

Dat is wat ze GAAN gebruiken, niet wat ze NU gebruiken.
23-06-2014, 10:59 door sloepie
Een uitstekende ontwikkeling.

Amerika heeft zichzelf enorm in de vingers gesneden met haar volledig doorgeslagen en wanstaltige spionage en afluister praktijken met als gevolg dat, als het even kan, niemand meer gebruik wil maken van de hardware en/of closed source software van Amerikaanse bedrijven.

Dat zal, zeker op termijn, veel Amerikaanse bedrijven fors in de omzet en de Amerikaanse overheid aan belasting
opbrengsten gaan schelen.

Een aantal bedrijven zoals bijvoorbeeld Microsoft huilen inmiddels al krokodillentranen dat hun business door de NSA wordt beschadigd, terwijl het al minstens 10 jaar een publiek geheim is dat bijvoorbeeld Microsoft het bed met de NSA deelde.

Dus hoe eerder er goede alternatieven zijn voor Microsoft, IBM, Cisco, Intel, AMD, Apple, Android (zit ook closed source Google troep in) hoe beter en dat zal waarschijnlijk ook nog eens een forse boost zijn voor alle open source software en (ingebedde) Linux producten.

Ik ben al jaren Linux gebruiker en was al druk bezig zo veel als mogelijk is te Ontgooglen en zal eveneens zo veel als mogelijk overstappen op hard- en software die niet onder VS controle valt.

Uiteraard is e.e.a. geen garantie dat men niet meer zal worden bespioneerd, maar hoe gedifferentieerder de hard- en software, hoe lastiger het zal zijn om te spioneren. Bovendien vindt ik het vooralsnog veel minder kwalijk door Russen of Chinezen te worden bespionneerd omdat deze veel minder invloed op onze samenleving hebben dan de VS met zijn (geheime) handelsverdragen en/of deals met Europese geheime diensten en overheden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.