image

Duitse overheid verbreekt contract Verizon wegens NSA

vrijdag 27 juni 2014, 11:42 door Redactie, 3 reacties

De Duitse overheid heeft een contract met de Amerikaanse telecomaanbieder Verizon opgezegd wegens spionage door de NSA, zo heeft het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten. Uit documenten van Edward Snowden zou blijken dat de NSA ook actief is in Duitsland.

Zo werd bekend dat onder andere Bondskanselier Merkel zou zijn afgeluisterd. Tussen Duitsland en de Verenigde Staten vonden vervolgens gesprekken plaats, waarbij de Duitse autoriteiten de garantie wilden dat er niet meer werd gespioneerd. De Amerikaanse autoriteiten zouden deze garantie echter niet hebben willen geven, waarop de gesprekken werden beëindigd.

Communicatie

Ook besloot de Duitse overheid naar de interne communicatie en netwerkbeveiliging te kijken, wat er uiteindelijk toe leidde om het contract met Verizon op te zeggen. "De eisen aan de netwerkinfrastructuur alsmede de risico's van geavanceerde virussen en Trojaanse paarden nemen toe", aldus het ministerie in een verklaring. Daarnaast wordt er gewezen op de band tussen buitenlandse bedrijven en de NSA, "wat aantoont dat de Duitse overheid bijzonder hoge eisen aan de veiligheid van de kritieke netwerken moet stellen", zo laat het ministerie verder weten.

Verizon verzorgde de netwerkinfrastructuur sinds 2010. Het contract tussen de provider en de Duitse overheid verloopt volgend jaar. De plek van Verizon wordt straks ingenomen door Deutsche Telekom, dat al voor de meest gevoelige communicatie tussen de ministeries en inlichtingendiensten verantwoordelijk was.

Reacties (3)
27-06-2014, 13:04 door Anoniem
Goed zo, Duitsland.

Duitsland is, lees ik elders, niet onder de indruk geraakt van de mededeling van Verizon dat hun Duitse dochter veilig zou zijn voor de NSA. Vergelijk dat met hoe bij ons minister Schippers meent dat alles in orde is omdat in het contract met het Amerikaanse bedrijf dat LSP beheert staat dat het in orde is. Dat suggereert dat de Duitse regering probeert te zorgen dat het niet mis gaat, terwijl de Nederlandse regering probeert te zorgen dat er naar een ander gewezen kan worden als het misgaat, of misschien niet doorheeft dat wat je op papier hebt geregeld niet per se echt geregeld is.
27-06-2014, 17:47 door Goeroeboeroe
Prima! De VS (althans: de mensen die daar de macht in handen hebben) verstaan maar één taal: geld. Pak ze in hun portemonnee en mogelijk gaat dat ooit enig effect hebben. Met ethische argumenten en dat soort zaken hoef je bij hun net zo min aan te komen als bij de machthebbers in Iran en Syrië of ISIS.
30-06-2014, 04:24 door Anoniem
Petje af voor deze beslissing , vertrouwen geschonden dan geen zaken meer doen .
Nu Nederland ook nog even in de leer bij Duitsland en dan gaan we misschien weer de goede kant op .
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.