image

Microsoft stopt met bepaalde waarschuwingen via e-mail

zaterdag 28 juni 2014, 11:00 door Redactie, 6 reacties

Microsoft zal vanaf 1 juli stoppen met het versturen van bepaalde waarschuwingen via e-mail. Het gaat om aankondigingen over beveiligingsupdates en advisories over nieuwe lekken. Als reden geeft Microsoft veranderd overheidsbeleid voor geautomatiseerde elektronische berichten.

Om welke wetgeving in welk land of landen het precies gaat laat Microsoft niet in de aankondiging weten, maar er gaan geruchten dat de stopzetting samenhangt met de Canadese anti-spamwetgeving die op 1 juli ingaat. Daardoor moeten Canadese Microsoftgebruikers zich nu specifiek aanmeldingen om berichten van Microsoft blijven ontvangen, iets waar de softwaregigant op de eigen website voor waarschuwt.

De aankondiging betreffende de security bulletins en advisories van Microsoft, die per e-mail werd verstuurd, was echter ook aan niet-Canadezen gericht. IT-professionals die op de hoogte van beveiligingsbulletins en beveiligingslekken willen blijven krijgen nu het advies om zich op de betreffende RSS-feeds van Microsoft te abonneren.

Reacties (6)
28-06-2014, 11:17 door Anoniem
Was toch al niet meer zo nodig want tegenwoordig bellen ze de mensen gewoon op als er een probleem is :-)
28-06-2014, 12:08 door Anoniem
Heb nog nooit mail van Microsoft gehad!!!
28-06-2014, 17:52 door Anoniem
Door Anoniem: Heb nog nooit mail van Microsoft gehad!!!

Bofkont !!
29-06-2014, 01:32 door Anoniem
Zoveel landen zoveel regels, van cookies waarschuwing tot aangeven of je een email wil ontvangen... volkomen doorgeslagen en niet te doen voor een internationaal bedrijf, gezien het overal weer anders gaat.
29-06-2014, 15:58 door Anoniem
Door Anoniem: Zoveel landen zoveel regels, van cookies waarschuwing tot aangeven of je een email wil ontvangen... volkomen doorgeslagen en niet te doen voor een internationaal bedrijf, gezien het overal weer anders gaat.

Nee hoor. Dit is gewoon een aanleiding, niet de oorzaak. Microsoft heeft al decennia een slecht mailing list beleid.
Ze hebben nog steeds niet ontdekt dat je gewoon een link in je bericht kan zetten waarmee je je direct unsubscribed. Ze vereisen dat je eerst inlogt (dat is niet ok volgens voorgeschreven regels in sommige landen), maar zelfs als het inloggen lukt kom je nog niet bij een plek waar je kan instellen dat je bepaalde berichten niet wilt ontvangen. Ze maken er een rommeltje van.

Iedereen binnen dit bedrijf gaat daar zijn eigen gang en van een bedrijfsbrede goed werkende aanpak is geen sprake. Zo moeilijk is het nochtans toch niet om een mailing list manager te bouwen.

Microsoft kan eenvoudig SPF, DKIM, DMARC gebruiken voor domeinauthenticatie en PGP signeren voor verzender authenticatie.

Het is redelijk eenvoudig te voldoen aan alle regels door best practices te gebruiken. Dat houdt in:
1. Subscribe met een link (of naar keuze van ontvanger, een reply) laten bevestigen. Dat is Confirmed Opt In.
2. Unsubscribe met 1 link (of reply) zonder inloggen.
3. Algehele unsubscribe aanbieden voor een bepaald email adres.
4. Unsubscribe per mailing list. Met select all knop.
5. Ontvanger email adres wijzigbaar maken.
6. Echte afzenders gebruiken, geen "noreply".
7. Volledige contactinformatie vermelden in elk bericht. Sommige landen hebben speciale eisen, zoals vermelden registratienummers of details van de CEO.

Subscribes moeten geinformeerd plaatsvinden. Je kunt dus niet de beschikbaarheid van een adres misbruiken voor het toezenden van ongevraagde marketing of enquetes. Appending en dergelijke praktijken zijn uiteraard uit den boze. Een subscribe is altijd een expliciete keuze, niet ergens verstopt in de algemene voorwaarden. Je mag subscribe niet afhankelijk maken van iets anders, bijvoorbeeld deelname aan een wedstrijd.

Over het hebben van een werkend afzender adres: dat is kennelijk moeilijk te bevatten voor veel bedrijven. Ja, het kan inderdaad nogal druk worden op zo'n adres, maar dat hoort bij het versturen van een mailing. Als je communiceert via email, mag dat nooit eenrichtingsverkeer zijn.

Het voordeel van het volgen van deze regels dat je precies die mensen contacteert die ook je bericht willen ontvangen.
30-06-2014, 09:49 door Anoniem
Anoniem 15:58 je vergeet dat dit allemaal standaarden uit de wereld buiten Microsoft zijn. Microsoft heeft eigen standaarden
en voldoet niet volautomatisch aan de standaarden en normen van de rest van de wereld. Soms kruipen ze daar wel een
stukje naar toe, maar vroeg of laat blijkt toch weer dat het ze helemaal niks kan schelen.

Op zich is dat wel voorstelbaar voor een bedrijf met een dergelijke marktmacht. Als je de macht hebt dan bepaal je hoe het
gaat, dan ga je niet naar de standaarden opgesteld door de pubers van de antispambeweging luisteren. Zeker niet nadat je
een paar keer te maken hebt gehad met het uitgesproken gedrag wat deze figuren vertonen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.