image

Human Rights Watch eist opheldering over Android-spyware

zaterdag 28 juni 2014, 12:06 door Redactie, 3 reacties

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft opheldering van de Saoedische overheid geëist over het gebruik van Android-spyware. Onderzoekers ontdekten onlangs een kwaadaardige versie van een Arabische app die voorzien was van overheidsspyware, ontwikkeld door het Italiaanse Hacking Team.

Via de spyware is het mogelijk om e-mails, sms-berichten, gespreksgeschiedenis en adresboek te stelen, toetsaanslagen op te slaan en zoekgeschiedenis te achterhalen. Ook kunnen overheden via de spyware screenshots maken, gesprekken afluisteren, audio via de microfoon opnemen en toegang tot bestanden van Facebook, Viber, Skype en WhatsApp krijgen.

De Arabische app in kwestie brengt nieuws over Qatif, een stad in het oosten van Saoedi-Arabië en een plek waar regelmatig protesten tegen overheidsbeleid plaatsvinden. Door nieuwe anti-terrorismewetgeving die dit jaar van kracht werd, worden bijna alle tegengeluiden in het land als terrorisme bestempeld.

Human Rights Watch wil nu van de Saoedische overheid weten of het telefoons met surveillancemalware infecteert en hoe het de rechten van deze personen op privacy en vrijheid van meningsuiting wil beschermen. Het Italiaanse Hacking Team liet tegenover de mensenrechtenorganisatie weten dat het de verkoop van de overheidsspyware in bepaalde gevallen kan weigeren als die mogelijk voor het schenden van de mensenrechten worden gebruikt.

Als daarnaast blijkt dat een klant de technologie misbruikt heeft zegt het Italiaanse bedrijf dat het de support staakt. Iets wat het in het verleden ook zou hebben gedaan. Hacking Team heeft echter nooit informatie over dit soort onderzoeken vrijgegeven, of hoe het met specifieke incidenten is omgegaan.

Reacties (3)
28-06-2014, 13:09 door steve sh1t
Maar de echte vraag is natuurlijk: hoeveel subsidie krijgt deze Human Right Watch?

Want waarom zou Human Right Watch (lol) één of andere aftandse Saudische app analyseren ipv de beruchte EU apps?
28-06-2014, 14:32 door Ramon.C
Door steve sh1t: Maar de echte vraag is natuurlijk: hoeveel subsidie krijgt deze Human Right Watch?

Want waarom zou Human Right Watch (lol) één of andere aftandse Saudische app analyseren ipv de beruchte EU apps?

+
28-06-2014, 20:31 door Anoniem
Human Right Watch bijt in de hand die hen voedt.
In 2009 onderhandelde HRW in hetzelfde Saoedi-Arabië over een subsidie van dat land, onder voorwaarde dat dit
geld alleen zou mogen worden gebruikt om de staat Israel te demoniseren.
http://www.ngo-monitor.org/article.php?viewall=yes&id=2456
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.