image

Firefox-gebruikers kiezen voor Google Chrome

dinsdag 1 juli 2014, 10:35 door Redactie, 18 reacties
Laatst bijgewerkt: 01-07-2014, 14:40

Het marktaandeel van Mozilla Firefox verkeert nog altijd in zwaar weer, waar de browser in juni het laagste punt in meer dan een jaar tijd bereikte. Firefox-gebruikers lijken vooral op Google Chrome over te stappen, dat vorige maand juist een sterke groei beleefde en op het hoogste punt in een jaar tijd uitkwam.

Dat beweert onderzoeksbureau Net Applications. Het aandeel van Firefox daalde in juni met 1,3%, van 16,8% naar 15,5%. Chrome zag het aandeel juist stijgen met 1,6%, van 17,7% in mei naar 19,3% in juni. Internet Explorer is volgens Net Applications nog altijd de onbetwiste nummer één en zou door 58,4% van de internetgebruikers worden gebruikt. De browser kreeg er in juni 0,2% bij.

De cijfers van Net Applications verschillen vaak met die van StatCounter, maar de statistieken van dit onderzoeksbureau waren op het moment van schrijven niet beschikbaar. Zodra ze beschikbaar komen zal het artikel worden geüpdatet.

Update

De daling van Firefox wordt ook door StatCounter bevestigd. Volgens de statistieken van dit bedrijf zou Firefox in juni 0,7% hebben ingeleverd en kwam daardoor uit op 19,6%. De cijfers van IE en Google Chrome zijn in het geval van StatCounter bijna omgedraaid. IE is de nummer twee maar kende wel een stijging van 0,4% en tikte daardoor de 23% aan, terwijl Chrome met 48,7% nagenoeg gelijk bleef, maar wel de onbetwiste nummer één is.

In Nederland is het verlies van Firefox nog veel sterker, waarbij er een daling van 1,6% zichtbaar was en op 16,7% uitkwam. Het aandeel van Chrome steeg in Nederland met 2% naar 46,3%, terwijl IE er 1% bij kreeg en de 28,8% haalde.

Reacties (18)
01-07-2014, 11:00 door Anoniem
Als ze firefox op chrome laten lijken is het ook logisch dat mensen het verschil niet zien.
Het uiterlijk moet gewoon functioneel zijn en niet mooi. Als dat toch gebeurt zijn er gewoon verkeerde prioriteiten.
01-07-2014, 11:20 door johanw - Bijgewerkt: 01-07-2014, 11:21
Door Anoniem: Als ze firefox op chrome laten lijken is het ook logisch dat mensen het verschil niet zien.
Ze doen er inderdaad alles aan om de bestaande gebruikers weg te jagen door heet inbouwen van steeds meer bloat en GUI dumb-downs waar niemand op zit te wachten. Gelukkig is Firefox open source en bestaan er al forks van. Ik ben van Firefox 28 naar Palemoon overgegaan.
01-07-2014, 11:23 door grizzler
Google een arrorante bende die zijn gebruikers in de kou laat staan (zie het gedoe met de NPAPI). Bovendien is Chrome een prul. Wel eens geprobeerd je bladwijzers op een vergelijkbare manier in te richten als in Firefox? Lukt niet. Walgelijk produkt.
01-07-2014, 12:35 door Anoniem
Agressieve markt strategie werkt dus gewoon. Bij een computer krijg je Windows en bij Windows krijg je IE En als je een free ware programma installeert moet je erg goed opletten dat Chome niet mee komt. Als je het maar de strot drukt slikken de mensen het vanzelf.
01-07-2014, 13:35 door RizzoRat
Wel eens aan Duck Duck Go gedacht??
01-07-2014, 13:43 door Anoniem
De performance is gewoon nog steeds om te janken..20 tabs in chrome open is 70 MB en met firefox met 2 apps open ben ik 400 MB kwijt aan geheugen :/
01-07-2014, 13:59 door Anoniem
De performance is gewoon nog steeds om te janken..20 tabs in chrome open is 70 MB en met firefox met 2 apps open ben ik 400 MB kwijt aan geheugen :/

Firefox 28 is veel sneller in het opstarten. Na de update duurde het opstarten van firefox wel 4 minuten wat anders 30 seconden duurt. Ook was er veel meer geheugen gebruik.
Een downgrade was de enige optie om ook de interface weer goed te krijgen, het is nu voor mij zelfs compacter geworden.
En de add-on om het oude thema terug te krijgen werkte helemaal niet goed.
01-07-2014, 14:37 door Anoniem
Door Rizzorat: Wel eens aan Duck Duck Go gedacht??


Wat heeft een zoekmachine te maken met het onderwerp browser ?
01-07-2014, 15:19 door [Account Verwijderd]
Door johanw:
Door Anoniem: Als ze firefox op chrome laten lijken is het ook logisch dat mensen het verschil niet zien.
Ze doen er inderdaad alles aan om de bestaande gebruikers weg te jagen door heet inbouwen van steeds meer bloat en GUI dumb-downs waar niemand op zit te wachten. Gelukkig is Firefox open source en bestaan er al forks van. Ik ben van Firefox 28 naar Palemoon overgegaan.

Met die laatste versie 30 moet ik toegeven dat ik FF ook spuugzat aan het worden ben. Het mooie was dat je FF volledig kon aanpassen aan je wensen, maar sinds 30 heb ik gvd addons nodig die de boel aardig vertragen. Waardeloos...
01-07-2014, 15:28 door sloepie
Je bent toch hartstikke gek als je vrijwillig op Chrome of welk ander Google product dan ook overstapt. Dan weet je zeker dat je complete hebben en houden op straat ligt.
En als je soms denkt dat dat dan niet ook bij de NSA terecht komt ben je ook nog eens heel naïef.
Heb je niets te verbergen vind je? Vraag je dan maar eens af waarom de NSA werkelijk alle informatie van ieder mens op deze aardkloot probeert te vergaren
01-07-2014, 17:01 door Anoniem
Door Anoniem: De performance is gewoon nog steeds om te janken..20 tabs in chrome open is 70 MB en met firefox met 2 apps open ben ik 400 MB kwijt aan geheugen :/

Beetje dom om appels met peren te vergelijken. De "kale" Firefox gebruikt van alle browsers het MINSTE geheugen !! Maar als u Adblock in Firefox gebruikt plus diverse add-ons en plug-ins en in niet in Chrome dan krijg je dit verschil waaraan op deze site uitgebreid aandacht is besteed.
01-07-2014, 17:42 door Anoniem
Benieuwd wat de cijfers laten zien als vanaf het najaar het Australis wandesign ook in de long time support (ESR versie) is gedevelopvirust en wat het uiteindelijk betekent voor de vele forks die zijn gebaseerd op de ESR versies.

Alle forks aan de Australis?
Tor browser bundle aan de Australis?
Het zal me de mozilla wanbeleid epidemie wezen.

Firefox meer links laten liggen wordt vaker een optie.
Chrome zal er als vervangende extra browser nooit bijkomen.
Deze browser heeft niets te maken met waar Firefox voor leek te staan en is dus als keuze volstrekt onlogisch.

Classic Theme Restorer (Customize Australis) addon dan?
Ondanks de populariteit van de addon met 366.522 users en de op zich bewonderenswaardige poging van de maker is het geen echte optie. De browser wordt er niet geheel de oude van en lijkt wat minder goed te werken.

Opera ging ook achteruit trouwens en ook dat is vokomen terecht, ongeveer beetje het zelfde verhaal; uitverkoop van je unique selling points.

Werkelijk raadselachtig waarom een goede desktop browser koste wat het kost functioneel moet worden gestripped om te kunnen lijken op een achterlijke mobile browser of meer op de browser van de concurrent.
01-07-2014, 21:35 door Anoniem
Sinds de bladwijzers in FF alleen hersteld kunnen worden via een webaccount heb ik de classic add-on geïnstalleerd.
FF moet natuurlijk niet denken dat ik m'n bladwijzers toevertrouw aan het WWW, ik vind dat een foute beslissing. Maar om nou over te stappen op Google? Nee ik blijf een Google-mijder.

Logisch... want wie ongevraagd mijn bezittingen fotografeert en op het WWW (Google Streetview) zet heeft het bij mij voor altijd verknalt.
02-07-2014, 02:52 door Anoniem
zowel firefox alsook thunderbird blijft regelmatig hangen, en laad van bijvoorbeeld 120mb de eerste 30mb maar. *(om maar even de verhouding aan te geven). Zelfs met taakbeheer kan ik het proces niet afsluiten, soms moet de computer opnieuw opgestart worden.
Echter ik ben super tevreden als het de volgende keer wel werkt en dan zie ik toch echt wel de voordelen van deze twee mozilla producten.
Nee geen google spullen voor me.
02-07-2014, 07:56 door Anoniem
Tsja... Australis zou wel eens het Waterloo van FireFox kunnen worden. Erg jammer. Maar zonder add-ons is FireFox inmiddels onbruikbaar.
02-07-2014, 09:24 door Anoniem
Vreemde titel? Firefox-gebruikers kiezen toch voor Firefox?
Daar gaat het artikel echter niet over, nieuw voorstel "Firefox-gebruikers stappen over op Google Chrome"
02-07-2014, 10:49 door Anoniem
Door grizzler: Google een arrorante bende die zijn gebruikers in de kou laat staan (zie het gedoe met de NPAPI). Bovendien is Chrome een prul. Wel eens geprobeerd je bladwijzers op een vergelijkbare manier in te richten als in Firefox? Lukt niet. Walgelijk produkt.
Wat bedoel je precies? Dat Chrome je bladwijzers niet over het net knalt maar lokaal bewaart?


Door Anoniem: De performance is gewoon nog steeds om te janken..20 tabs in chrome open is 70 MB en met firefox met 2 apps open ben ik 400 MB kwijt aan geheugen :/
? Chrome is juist de zwaarste browser vanwege de sandbox en het feit dat allerlei onderdelen in een eigen proces draaien. Misschien dat de GUI 70 MB kost, de rest vreet een klap meer! En dan hebben we het nog niet eens over de add-ons e.d.


Door Anoniem: zowel firefox alsook thunderbird blijft regelmatig hangen, en laad van bijvoorbeeld 120mb de eerste 30mb maar. *(om maar even de verhouding aan te geven). Zelfs met taakbeheer kan ik het proces niet afsluiten, soms moet de computer opnieuw opgestart worden.
Echter ik ben super tevreden als het de volgende keer wel werkt en dan zie ik toch echt wel de voordelen van deze twee mozilla producten.
Nee geen google spullen voor me.
Ik zou eens kijken of je drivers (vooral chipset & GPU) wel up-to-date zijn! Andsers het zooitje opnieuw er op knallen, in mijn ervaring is Mozilla juist behoorlijk stabiel. Of draai je béta's?
02-07-2014, 20:37 door Anoniem
Voor mensen die grote bezwaren hebben tegen het nieuwe uiterlijk van Firefox, download de Extended Support Release :)
Deze bied al het goede van vroeger, maar wordt ook actief onderhouden.
Deze pagina legt het hele verhaal duidelijk uit: https://www.mozilla.org/en-US/firefox/organizations/faq/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.