image

Rusland noemt arrestatie Russische cybercrimineel ontvoering

woensdag 9 juli 2014, 16:16 door Redactie, 16 reacties

De arrestatie van een vermeende Russische cybercrimineel door de Amerikaanse autoriteiten beschouwt Rusland als ontvoering. Eerder deze week meldde het Amerikaanse Ministerie van Homeland Security de arrestatie van Roman Selznyov, zoon van een Russische politicus.

Selznyov wordt verdacht van het inbreken op de kassasystemen van Amerikaanse winkels, waar hij allerlei creditcardgegevens buitmaakte. De gestolen creditcardgegevens verhandelde hij vervolgens op een forum voor cybercriminelen, dat hij tevens zelf beheerde. De Russische man werd door de Secret Service op de Malediven gearresteerd en wordt nu op het Amerikaanse eiland Guam vastgehouden.

"We beschouwen dit incident als de zoveelste onvriendelijke actie van Washington", aldus het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken. "Het is niet de eerste keer dat de VS Russische burgers ontvoert, waarbij het de wederzijdse juridische overeenkomst van 1999 negeert." Er is ook kritiek op het handelen van de Malediven, dat het toestond dat de Amerikaanse Secret Service een Russische staatsburger uit het land meenam. Rusland eist dan ook een verklaring van de eilandengroep.

Volgens de vader van Selznyov, een Russisch parlementslid, is hij in gesprek met het ministerie. "Kidnapping is een misdrijf", zo laat Valery Selznyov tegenover persbureau ITAR-TASS weten. "Het land moet zijn burgers beschermen en Roman moet terug naar Rusland komen."

Reacties (16)
09-07-2014, 16:44 door Anoniem
Amerikanen zijn niet te vertrouwen, dat is al tijden algemeen bekend en wordt keer op keer opnieuw bewezen. Evengoed is Selznyov een bekend crimineel, dus wat is beter? Netjes aan de russen vragen om hem op te pakken en nul op het rekest krijgen of dit? Vragen...
09-07-2014, 18:51 door spatieman
denk je echt de u naait hem states in america's ass zich hier wat van aantrekt.
09-07-2014, 19:09 door Anoniem
Een goede zaak.
Dit soort criminelen moeten overal worden opgejaagd.
09-07-2014, 19:11 door Anoniem
Wat zijn we toch weer allemaal negatief over usa. Lijkt een trend te zijn tegenwoordig. Wie is nou naïef, denk je nou echt dat de wereld en mens een disneywereldtje is? En dat rijk en arm een toevalligheid is? Wees blij dat de usa de initiatief neemt om actie te ondernemen. Ben benieuwd hoe je zou reageren als het uw rekening is die wordt kaal geplukt en zicht verschuild in het corrupte rusland e vadertje lief die iets te zeggen heeft. Of wanneer daadwerkelijk een keer bom valt op westers land. Wees blij dat nsa bestaat, wie doet het anders? Fouten worden altijd gemaakt maar dat naïef en negatief gedrag richting de usa, een trent makende houding, zegt meer over de inzicht van deze mensen hoe men denkt dwt de wereld werkt.

Haal je kop eens uit de zand, en lees wat geschiedenis boeken. Het is geen fictie maar realiteit.
09-07-2014, 20:04 door Anoniem
Nou Poetin, doe je best.

Pluk ook ergens een paar Amerikanen van hun bed en ga een potje kwartetten met Obama of zo ;)
09-07-2014, 20:55 door Anoniem
Door Anoniem: Amerikanen zijn niet te vertrouwen, dat is al tijden algemeen bekend en wordt keer op keer opnieuw bewezen. Evengoed is Selznyov een bekend crimineel, dus wat is beter? Netjes aan de russen vragen om hem op te pakken en nul op het rekest krijgen of dit? Vragen...

Nouja, we willen wel graag dat iemand een eerlijk proces kan krijgen. Dat vertrouwen is er helaas ook niet meer bij de VS. Nederland levert mensen gewoon uit aan de VS (zie die arme Vietnamees laatst, die precies niet zijn examen af mocht maken) ook al is er helemaal geen spoed of goede reden.

Dat Rusland op de Malediven moppert vind ik niet zo vreemd, Vietnam had ook best op ons mogen mopperen. Er zijn internationale verdragen voor uitlevering, zomaar in een ander land mensen op gaan pakken dat rammelt toch wel rechtskundig.
09-07-2014, 23:57 door Anoniem
Door Anoniem:
Haal je kop eens uit de zand, en lees wat geschiedenis boeken. Het is geen fictie maar realiteit.

De geschiedenis wordt altijd geschreven door de overwinnaars dus geschiedenis boeken zo maar te geloven is ook bepaald naïef.
10-07-2014, 09:30 door Anoniem
Door Anoniem: Een goede zaak.
Dit soort criminelen moeten overal worden opgejaagd.

Ja, dat deel klopt. Maar er zijn daarna regels voor de vervolgstappen, je vraagt het land om de betreffende persoon te arresteren, en vraagt om uitlevering. Dat zijn de regels, en als dat niet werkt moet je betere regels maken, en niet je eigen regels aan de kant gooien onder het mom "het doel heiligt de middelen". Als je je eigen regels niet zelf respecteert, hoe kan je dan van een ander verwachten dat die het wel doet.
10-07-2014, 10:54 door Anoniem
Interessant, op nu.nl staat een stukje over een al dan niet ontvoerde helicopterpiloot:
"''Door openlijk inwoners van Oekraïne te ontvoeren op het grondgebied van hun eigen land, schenden de Russische autoriteiten niet alleen alle internationale normen, maar gaan ze ook voorbij aan morele en fatsoensnormen.''"
10-07-2014, 12:11 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Haal je kop eens uit de zand, en lees wat geschiedenis boeken. Het is geen fictie maar realiteit.

De geschiedenis wordt altijd geschreven door de overwinnaars dus geschiedenis boeken zo maar te geloven is ook bepaald naïef.

Iemand zit hier nog met het WK in zijn bol...

De historische werken die geschreven worden tegenwoordig nog, komen van historici. Iemand die dus het verleden bestudeerd. Neem bijvoorbeeld werken over hiërogliefen. Ik zie geen enkele "winnaar" die daar een tekst over geschreven heeft?

De geschiedenis schrijven die jij bedoelt is in de zin van: iemand in het heden heeft een ongekende prestatie geleverd. Nou die hiërogliefen zijn geen ongekende prestatie. Ze worden alleen bestudeerd omdat ze te weten willen komen hoe ze vroeger leefden.
10-07-2014, 12:53 door johanw - Bijgewerkt: 10-07-2014, 12:53
Door Anoniem:De historische werken die geschreven worden tegenwoordig nog, komen van historici. Iemand die dus het verleden bestudeerd. Neem bijvoorbeeld werken over hiërogliefen. Ik zie geen enkele "winnaar" die daar een tekst over geschreven heeft?
Die hierogliefen zelf zijn geschreven door de overwinnende Farao's. Kijk maar eens wat je nog kunt vinden van een Farao die de strijd tusssen de religies daar verlkoren heeft, zoals Achnaton, vader van Toetanchamon. Die wilde de eredienst van de zonnegod als enige instellen, en heeft de machtsstrijd van de priesters van Amon verloren. De overgebleven teksten, voor zover ze hem al vermelden, zijn erg nagatief over hem, afgezien van het beetje dat nog teruggevonden is in zijn verwoeste hoofdstad.

Wat meer recent: de Amerikanen hebben Europa veroverd na WO2 en schreven dus de geschiedenis. Sommige meningen over die periode zijn hier nog steeds verboden (de holocoust als iets onbelangrijks afdoen bv.) Rusland is daar nu ook mee bezig door kritiek op de acties van Stalin uit die tijd zoals de opdeling van Polen te verbieden.
10-07-2014, 13:13 door Anoniem
Door Anoniem: Nou Poetin, doe je best.

Pluk ook ergens een paar Amerikanen van hun bed en ga een potje kwartetten met Obama of zo ;)

Simpele ziel, last van dit misschien? http://www.spiegel.de/international/world/russia-uses-state-television-to-sway-opinion-at-home-and-abroad-a-971971.html
10-07-2014, 18:12 door Anoniem
Door Anoniem: Maar er zijn daarna regels voor de vervolgstappen, je vraagt het land om de betreffende persoon te arresteren, en vraagt om uitlevering. Dat zijn de regels, en als dat niet werkt moet je betere regels maken, en niet je eigen regels aan de kant gooien onder het mom "het doel heiligt de middelen". Als je je eigen regels niet zelf respecteert, hoe kan je dan van een ander verwachten dat die het wel doet.
Regels? Die maken ze ter plekke als het moet. Zowel Rusland als Amerika. Wat je hier ziet is grootmachtentaal, en heeft met inhoudelijke zaken vrij weinig van doen.

Maar volgens mij gaat dit uitleverargument niet op aangezien de beste man in de USA was op het moment van oppakken. Ik heb niet echt doorgezocht dus weet niet of ze 'm onder valse voorwendselen daarheen gelokt hebben (doen ze graag), maar als niet, zegge als hij daar toch al woonde, bijvoorbeeld, dan zie ik het probleem niet zo. Hun land, dus als je daar bent dan kunnen ze je oppakken.
10-07-2014, 20:57 door Anoniem
Door Anoniem: Maar volgens mij gaat dit uitleverargument niet op aangezien de beste man in de USA was op het moment van oppakken.
Kennelijk toch niet. Volgens de Maldiven was er een interpol "red notice" uitgegeven, en dat betekent oppakken en op het vliegtuig zetten, zeggens als per interpolverdrag. Dat de VS expres nodeloos geheimzinnig doet over het hele verhaal --het persbericht leek te zeggen dat'ie in de VS was opgepakt-- helpt natuurlijk niet. Weet je gelijk waar de aantijging "kidnapping" vandaan komt: Rusland wist dat'ie ergens anders had moeten zijn.
11-07-2014, 11:48 door Anoniem
Maakt eigenlijk niet uit waar ze hem oppakken.
Dief steelt in eigen land en het gerecht vervolgd hem daar.
Dief steelt in andere landen en gaan hem terecht vervolgen waar dan ook.
Gewoon een logisch gevolg van globalisering.
Helaas zijn boundaries niet fysiek op het internet aanwezig, maar dat weet betrokken crimineel maar evengoed.
Het wordt tijd dat we het strafhof in Den Haag eens gaan gebruiken voor wat ze bedoeld is: globaal recht...
12-07-2014, 07:54 door Anoniem
Goed nieuws, Poetin schijnt toch wel te weten wat een ontvoering is.
Moet iemand toch nog eens vragen hoe hij het het beschieten, afvoeren en maanden opsluiten van mensen uit allerlei landen noemt omdat ze een spandoek ophangen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.