image

Chinese man aangeklaagd wegens inbraak bij Boeing

zaterdag 12 juli 2014, 10:28 door Redactie, 6 reacties

De Amerikaanse autoriteiten hebben een Chinese zakenman aangeklaagd wegens het plan om gegevens van Amerikaanse defensieleveranciers te stelen en een succesvolle inbraak op het netwerk van vliegtuigfabrikant Boeing, waarbij ook een testplan van de Joint Strike Fighter werd gestolen.

Volgens de aanklacht gaat het om Su Bin, eigenaar van een bedrijf dat luchtvaarttechnologie aanbiedt. Samen met twee andere individuen zou hij hebben geprobeerd om op de netwerken van Amerikaanse bedrijven in te breken en informatie over militaire projecten te stelen. Su zou de twee anderen hebben geadviseerd over welke data gestolen moesten worden.

Zijn handlangers zouden bij Boeing 65 gigabyte aan informatie over de C-17 hebben gestolen, een militair transporttoestel. Ook zochten ze informatie over andere vliegtuigen, waaronder de F-22 en F-35 straaljagers. Bij elkaar werd er informatie over 32 projecten van het Amerikaanse leger buitgemaakt, waaronder ook informatie over een onderdeel van de F-22 en een testplan van de JSF (F-35).

De gestolen informatie over de C-17 probeerde Su vervolgens voor veel geld te verkopen. In een onderschepte e-mail laat de zakenman weten dat het lastig is om de gegevens te verkopen. In een andere e-mail schrijft hij dat "ze" te gierig zijn, hoewel onduidelijk is wie hij bedoelt. Su werd eind juni in Canada aangehouden, waar hij ook een bedrijf heeft, zo meldt Bloomberg.

Reacties (6)
12-07-2014, 12:49 door Anoniem
Plannen voor een JSF stelen? brandende vliegende kaarsen hebben ze toch al in China?
Maar alles voor de publieke opinie he bloomberg..
12-07-2014, 18:11 door Anoniem
Door Anoniem: Plannen voor een JSF stelen? brandende vliegende kaarsen hebben ze toch al in China?
Maar alles voor de publieke opinie he bloomberg..

China die onderzoeksresultaten uit de V.S. jat en jij komt aan met een blinde insinuatie? Triest dat jij blijk geeft wel heel sterk bevooroordeeld te zijn.
12-07-2014, 20:47 door Anoniem
Ik zou zeggen succes met het ontwerp van de JSF!
13-07-2014, 00:13 door Anoniem
Je weet in ieder geval hoe het ontwerp niet moet uitzien
13-07-2014, 10:31 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 13-07-2014, 10:32
[Verwijderd]
14-07-2014, 13:56 door Anoniem
Door Krakatau: Wat een populistische JSF-bashing reacties weer...
Alsof jij het zoveel beter weet. Je kan Er PR-praatjes bijslepen maar feit blijft dat het ondertussen vooral politiek gesteggel is zonder enige technische inhoud. En ja, generaals doen daar net zo hard aan mee. Zie bijvoorbeeld het VK dat met tandeloze fregatten en vliegtuigloze vliegdekschepen respectievelijk uitgerust was en zal worden. Uiteindelijk gaat het de generaals om hun eigen carriere en dus is de optie waar de meeste generaalsbaantjes te verdelen zijn de beste.

De boodschap: of je gaat met je tijd mee (F-35 Joint Strike Fighter (JSF) of je bent over een jaar of tien de lul met verouderde straaljagers.
Zolang je je keuze beperkt tot OF wat je hebt houden OF dit ene nieuwe model faaljager aanschaffen, is dat mischien waar. Wat studieus niet opgemerkt wordt is dat er wel meer keuzes zijn, en uit kosten/batenoverwegingen zijn ze eigenlijk allemaal beter. Zeker voor landen anders dan de VS. Vandaar ook dat de maker van dit faaltoestel nogal smerige contractuele- en andere spelletjes heeft gespeeld (en nog steeds speelt, en zal blijven spelen) om z'n klantjes in een zeer stevige vendor lock-in te krijgen. Is ze goed gelukt ook.

Natuurlijk zijn er kinderziektes, zoals in elk complex product.
De kinderziektes hier zijn hoofdzonden: Hebberigheid en hoogmoed. Je kan alleen maar hopen dat het kind snel doodgaat want groot worden gaat het nooit. Vergelijk bijvoorbeeld de Fyra en de ov-faalkaart.

Maar hee, na de alditrein en de aldistrippenkaart nu een aldivliegtuig. Doorsparen! Verzamel ze allemaal!

Je ziet echter dat China niet op achterstand wil geraken en in een paniekactie naar spionage grijpt. Dat geeft aan dat die 'brandende vliegende kaars' zo gek nog niet is.
China jat niet uit paniekreactie. China jat uit gewoonte. Westerse eigenaren van fabrieken in China kunnen daarover meepraten.

Maar even serieus nu, wil je echt beweren omdat een falende-want-gepakte Chinees blijkt te hebben gespioneerd dit evident niet-vliegende vliegtuig toch wel heel erg goed moet zijn? We mochten willen dat we zo de oorlog konden winnen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.