image

Plasterk: burger speelt belangrijke rol bij aanpak ID-fraude

maandag 14 juli 2014, 11:59 door Redactie, 15 reacties

Naast overheid en bedrijfsleven spelen ook burgers een belangrijk rol bij de aanpak van identiteitsfraude, zo stelt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken, die tevens twee nieuwe in ontwikkeling zijnde online toepassingen heeft aangekondigd om ID-fraude tegen te gaan.

Plasterk stuurde een brief naar de Tweede Kamer over de aanpak van identiteitsfraude vanuit de overheid. Naast maatregelen van uit zowel de publieke als private sector laat Plasterk weten dat burgers een belangrijke rol in de aanpak van identiteitsfraude hebben. Het gaat om zowel het voorkomen van identiteitsfraude met hun eigen gegevens, als het signaleren van identiteitsfraude en het aandragen van mogelijke oplossingen.

Zo werd er in april een antifraude 'hackathon' georganiseerd, waarbij nieuwe ideeën voor de bestrijding van ID-fraude bij de overheid werden aangereikt. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verhogen van transparantie over het gebruik van gegevens, om het benutten van de ‘wisdom of the crowd’ bij het signaleren van fraude en het ontwikkelen van maatregelen, en om het voorzien van digitale kopieën van identiteitsdocumenten van een watermerk met doel en datum van de kopie. Met een aantal van deze concepten zullen pilots worden uitgevoerd, zo laat de minister weten.

Applicaties

Een ander onderdeel van de aanpak bestaat uit het ontwikkelen van verschillende applicaties. Op 12 juni lanceerde de overheid de applicatie DutchID, waarmee de echtheidskenmerken van de nieuwe Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten voor het grote publiek, private instellingen, overheden en eerstelijns controleurs zijn te controleren. Deze app maakt op eenvoudige wijze duidelijk waarop mensen moeten letten bij het controleren van de echtheid van identiteitsbewijzen.

In aanvulling hierop wordt 'CheckID' ontwikkeld: een online voorziening waarmee iedereen overal ter wereld kan verifiëren of Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten als vermist of gestolen staan geregistreerd. Tegelijkertijd wordt StopID ontwikkeld: een online voorziening waarmee vermiste of gestolen paspoorten en identiteitskaarten direct kunnen worden geblokkeerd.

Telefoonnummer

Voor mensen die geen gebruik maken van internet voor dit soort zaken wordt er op verzoek van de Kamer onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om via één telefoonnummer alle gestolen of vermiste bankpassen, creditcards en identiteitsdocumenten te blokkeren. Volgens Plasterk is voor de preventie van identiteitsfraude van belang dat mensen zelf goed weten hoe zij geregistreerd zijn en wanneer en voor welke doelen hun gegevens worden gebruikt.

"Daarom wordt voortdurend gewerkt aan de ontwikkeling van mijnoverheid.nl, de persoonlijke website voor overheidszaken, waar mensen inzage hebben in bepaalde gegevens die over hen in de BRP zijn vastgelegd. In het kader van het tegengaan van identiteitsfraude wordt kritisch gekeken naar welke persoonsgegevens zichtbaar zijn in MijnOverheid", zo laat de minister weten.

Aanpak

Wat betreft de aanpak van ID-fraude door de overheid richt die zich volgens Plasterk, gezien de snelheid van de ontwikkelingen op dit gebied, zowel aan de kant van de bedreiging als de kant van de bestrijding, op dit moment vooral op het verder bevorderen van de kwaliteit van de Basisregistratie Personen en op het veilig gebruiken van ID-documenten en DigiD als centrale voorzieningen.

Daarnaast staan er voor dit jaar nog drie samenwerkingsprojecten gepland die zich ook op de bestrijding van ID-fraude richten en inzetten op het monitoren van identiteitsfraude, het ontwikkelen van barrièremodellen tegen deze vorm van fraude en het bundelen van communicatie-initiatieven, zoals bewustwordingscampagnes en fraude-alerts. Later dit jaar zal Plasterk wederom een voortgangsrapportage over de stand van zaken uitbrengen.

Reacties (15)
14-07-2014, 13:32 door Anoniem
Nog steeds complete afwezigheid van het besef dat identiteitsdata ophopen zelf belangrijk deel van het probleem is.

Neem bijvoorbeeld de WOB, waarin letterlijk staat dat je een kopietje paspoort bij je aanvraag moet voegen. Laat ons nu even bedenken of dat een redelijk artikel in de wet is. Want ziehier, deze wet is er om de burger een hefboom te geven informatie die eigenlijk al openbaar had moeten zijn, want niet geheim en dus openbaar alleen nog niet vrijgegeven, de openbaarheid in te wrikken. Zeg maar als toevlucht voor de burger tegen een achterstallige overheid. Dus als burger help je daarmee feitelijk de overheid een stukje van haar eigen achterstand in te lopen.

Gezien deze bedoeling is het verwarrend, onbegrijpelijk zelfs, volstrekt onverdedigbaar, dat de burger daar dan een kopietje paspoort bij moet voegen. Waarom deze wet ooit zo bedacht is, of liever wie er dus kennelijk niet in staat was te snappen dat dit een rare constructie is, is dan ook een zeer interessante vraag.

Lijkt me dan ook een simpele zaak om dat artikel te schrappen en daarmee één van de vele wetten van de overheid een stukje privacyvriendelijker te maken. Maar dat gebeurt niet. In plaats daarvan wordt er van de burger verwacht "ideen aan te reiken" om het zooitje bij de overheid een beetje op te lappen. Kunnen ze nou echt niets zelf? Waar betalen we ze nou voor dan?
14-07-2014, 13:40 door Preddie - Bijgewerkt: 14-07-2014, 13:40
in de DutchID app, komen daar ook de echtheidskenmerken van identificatie passen van ambtenare in zoals bijv. de politie? Weinig mensen dat ze hier terecht om kunnen vragen maar hebben dan vaak geen idee waar ze op moeten letten om te controleren of de getoonde pas wel een "echte" is .....
14-07-2014, 14:01 door Anoniem
Het is een inkoppertje, ik weet het. Maar is het niet een heel klein beetje logisch dat de burger een belangrijke rol speelt bij de aanpak van id-fraude? Het gaat immers om de id (fraude) bij burgers...
14-07-2014, 14:03 door Anoniem
Dus diezelfde overheid die er voor zorgt dat je gegevens op straat liggen (waarmee het dus relatief makkelijk is om 'veel' over iemand te weten te komen) gaat nu zeggen dat je het zelf op moet lossen.
Zorg eerst maar eens dat de OV-shit kaart verdwijnt, het EPD (of hoe het vandaag ook mag heten) wel onder regie van de burger valt en dat DigiD een keer gaat werken. Verwijder vervolgens die RFID chips uit ID kaart en paspoort. Praten we daarna een keer verder. Lijkt dat je wat, Ronald?
14-07-2014, 14:50 door Anoniem
Juist, door het koppelen van allerlei databases bij de overheid zijn de gevolgen van een fraude een stuk groter en ook ingrijpender voor het slachtoffer.
14-07-2014, 14:50 door Eric-Jan H te D
Door Anoniem:Maar dat gebeurt niet. In plaats daarvan wordt er van de burger verwacht "ideen aan te reiken" om het zooitje bij de overheid een beetje op te lappen. Kunnen ze nou echt niets zelf? Waar betalen we ze nou voor dan?

Je hebt toch vast wel van de "participatie maatschappij" gehoord. Je kunt niet en tegen duurbetaalde adviseurs zijn en tegen een eigen bijdrage.

Het beroerde is alleen dat om die stortvloed aan zinnige en onzinnige suggesties te kunnen beoordelen de overheid ........ een dubbele portie duurbetaalde adviseurs in dienst moet nemen.
14-07-2014, 14:53 door john west
Voorbeeld zoals het niet moet gaan,creditcard doe ik nooit meer,dit is de eerste de 3V visa,gewoon bestolen.

Geachte ........,

vriendelijk bedankt voor uw aanvraag.

Onder verwijzing naar de geldende algemene voorwaarden van my paysafecard zien wij ons gedwongen om het contract dat bij de registratie werd aangegaan voor het gebruik van my paysafecard met onmiddellijke ingang op te zeggen.

Wij verzoeken u de waarde van de nog beschikbare pincodes (EUR ***,**, EUR) in het betreffende my paysafecard account binnen de komende twee weken te laten terugstorten. Daarvoor hebben we de volgende informatie nodig:

- een kopie van een identiteitsbewijs (voor- en achterkant)
- uw bankgegevens inclusief IBAN, BIC, rekeninghouder (de gegevens van de rekeninghouder moeten gelijk zijn met die in my paysafecard)

Na ontvangst van de informatie wordt het betreffende bedrag onmiddellijk overgemaakt naar de vermelde bankrekening.


Met vriendelijke groeten,

uw paysafecard team

Hallo,


Wat een onvriendelijke reactie,en waarom deze beëindiging.?
Ik ben me van geen kwaad bewust.
Ook weiger ik me identiteit gegevens op te sturen,wegens het risico van identiteits- fraude.
Volgens mij is dit ook in strijd met wettelijke regels die dit verbieden,zo niet dan moet dit strafbaar zijn.
Ik verzoek u dit ongedaan te maken.
banknummer vermeld,maar ik wordt weer door verwezen in de ambtelijke bureaucratie.


vriendelijk bedankt voor uw email. Als u wilt u kunt de gegevens voor de terugbetaling per post aan het onderstaande adres opsturen:

paysafecard.com Wertkarten AG
Am Euro Platz 2
A- 1120 Wien
Austria
14-07-2014, 15:28 door Anoniem
Welke ID fraude dan? Die paar honderd gevallen op 17 miljoen inwoners? Moeten onze politici zich daar zo druk over maken? Daar hebben we toch gewoon wetten voor?
14-07-2014, 15:56 door Anoniem
Door Eric-Jan H te A:
Door Anoniem:Maar dat gebeurt niet. In plaats daarvan wordt er van de burger verwacht "ideen aan te reiken" om het zooitje bij de overheid een beetje op te lappen. Kunnen ze nou echt niets zelf? Waar betalen we ze nou voor dan?
Je hebt toch vast wel van de "participatie maatschappij" gehoord.
"Waar u ons al die belasting ook al voor betaalde zodat wij het zouden doen, doet u dat ook maar fijn zelf, burger."

Je kunt niet en tegen duurbetaalde adviseurs zijn en tegen een eigen bijdrage.

Het beroerde is alleen dat om die stortvloed aan zinnige en onzinnige suggesties te kunnen beoordelen de overheid ........ een dubbele portie duurbetaalde adviseurs in dienst moet nemen.
Ik had het over ambtenaren die we betalen om iets te kunnen, niet "adviseurs", "consultants", "burgers", willekeurige voorbijgangers, of wie dan ook. Precies die mensen die aangesteld zijn en die betaald worden om iets te kunnen.

Jij zegt dat ik niet mag verwachten dat ambtenaren doen waar ze voor aangesteld zijn? Lijkt me een argument om alle ambtenaren, tot de laatste man, zonder uitkering te ontheffen van hun aanstelling en dan maar alleen nog maar die dure adviseurs in te huren. Die kunnen we namelijk wel op prestaties beoordelen.
14-07-2014, 17:14 door Anoniem
Door john west: Voorbeeld zoals het niet moet gaan,creditcard doe ik nooit meer,dit is de eerste de 3V visa,gewoon bestolen.
Dank voor de tip. Ik was inderdaad van plan ernaar te kijken, dat hoeft nu dus niet meer.

Ze zullen wel naar "antiterrorisme"regels en meer van die onzin wijzen, en wellicht dat ze daar zelfs nog gelijk in hebben ook. Wat dan betekent dat geen enkele visa- of andere prepaidkaart nog bruikbaar is. Waarmee contant als het enige breed geaccepteerde anonieme geldmiddel overblijft, en de collectieve overheden onze financiële privé dus collectief vernaggelen.

Of je moet bitcoin kunnen gebruiken. Daar is redelijke anonymiteit nog enigszins te bewerkstelligen, al is het bewerkelijk.
15-07-2014, 04:34 door Anoniem
Door Anoniem: Welke ID fraude dan? Die paar honderd gevallen op 17 miljoen inwoners? Moeten onze politici zich daar zo druk over maken? Daar hebben we toch gewoon wetten voor?

Hoop maar dat jij er nooit mee te maken krijgt, want dan piep je wel anders.
Kijk maar eens wat ene Ron Kowsoleea heeft meegemaakt.

Maar zolang het andere betreft is het altijd minder erg toch?

De overheid dringt ons al deze dingen op, die naderhand niet veilig genoeg zijn, te denken aan EPD, OV-kaart, DigiD
en noem het maar allemaal op.

Tja 100% veiligheid bestaat niet zeggen ze dan, ik zou zeggen begin er dan ook niet aan.
In de jaren 80 had je die fauwkul allemaal niet.

We gaan er kwa techniek veel te snel op vooruit, maar dat wil niet zeggen dat er je dan ook gebruik van moet maken.
Het is toch zo simpel, maar overheden schijnen het nog steeds niet te snappen, en staren zich blind aan nieuwe ontwikkelingen en technieken. Digitaal is het het moto, en veiligheid .................?

En die paar procent waar het mis gaat, ja daar kunnen we ook niks aan doen.
En wat hebben we dan later nodig? Juist cybercrime teams, en cybercobs, en noem het maar allemaal op.
En wat kost dat dan wel weer allemaal? Juist een hele hele hele hele hele hele hele hele hoop euro's.

En wat is er veilig? Niet zo heel veel, want energiecentrales, t.v,'s, computers, ov-kaarten, epd, en ga nog maar even door
want alles is te kraken.
15-07-2014, 11:37 door EKTB
En hop, de verantwoordelijkheid van de overheid is wederom afgeschoven naar de burger.

Zij moeten hun zaakjes maar op orde hebben, dat de politiek geen verstand heeft van ICT, wil niet zeggen dat de burger verstand heeft van ICT.

Kijk maar naar dit artikel; https://www.security.nl/posting/395314/Chrome-gebruikers+negeren+malware-waarschuwing+browser

Zelfs al wordt er gewaarschuwd voor gevaar, negeren een hoop mensen die waarschuwing. Wat verwacht Plasterk dan?

En dat register voor gestolen ID bewijzen, biedt dan gelijk de optie al je pasjes te registreren. Veelal zit je ID kaart in je portemonnee, daar zitten wel meer pasjes in, waarvoor je weer apart actie moet ondernemen.

Zo veel faal, woorden schieten tekort.
15-07-2014, 20:11 door Eric-Jan H te D
Door Anoniem:Ik had het over ambtenaren die we betalen om iets te kunnen,

Je begrijpt niet hoe de overheid bezuinigt. Je moet structureel bezuinigen dus je gooit de ambtenaar op straat of privatiseert een dienst. Daarna heb je wel werk wat niet meer gedaan wordt dus huur je, - voor 3x de structurele kosten - , incidentele adviseurs en bedrijven in.
15-07-2014, 21:38 door Anoniem
Door Eric-Jan H te A:
Door Anoniem:Ik had het over ambtenaren die we betalen om iets te kunnen,
Je begrijpt niet hoe de overheid bezuinigt. Je moet structureel bezuinigen dus je gooit de ambtenaar op straat of privatiseert een dienst. Daarna heb je wel werk wat niet meer gedaan wordt dus huur je, - voor 3x de structurele kosten - , incidentele adviseurs en bedrijven in.
Laat ze dan nog even doorgaan, tot er echt geen ambtenaren meer over zijn. En dan huur je structureel in. Te beginnen met een onderhandelaar die geen gigagrote gaten in je contracten laat zitten.

Oh wacht, dan dus ook geen politici meer. Dus gaat het niet door. Dus blijven we halfbakken bezig.

Het is dat halfbakken waar het probleem zit. Het kan namelijk ook best met ambtenaren, zolang je ze maar strak in de hand houdt -- wat best kan ook al is er geen "vrije markt" om het "geheel vanzelf" voor je te doen. Maar dat vereist alweer dat je toch wel een paar competente mensen hebt rondlopen. Die zijn al tijden niet meer gezien, lokaal uitgestorven, zelfs in de incidentele externe variant. Overbetaald hoeft al lang niet meer apart genoemd, want wegens incompetentie zijn ze dat daar allemaal.
17-07-2014, 20:46 door Anoniem
Hmmm, dat er laaghangend fruit is waar de burger zichzelf een beetje beter kan beschermen tegen ID fraude is een open deur. Men denke alleen maar aan het wel heel volgzaam een kopietje paspoort zonder enige afscherming of audit trail.

En crowdsourcing van ideeën kan nooit kwaad, al twijfel ik er aan of ook ideeën die op zich een goede gedachte zijn maar het betrokken ministerie minder goed uitkomen ook met hetzelfde respect worden behandeld.

Ik ben het er ook wel mee eens dat niet per se voor alle autorisaties ook identificatie nodig is. Dat alleen al zou het risico kunnen verminderen doordat er minder identiteit is om fraude mee te plegen en de beveiliging daarop geconcentreerd kan worden waar je echt niet buiten kan.

Maar wat ik zoals gewoonlijk het meest van alles mis is het principe van herstel. Ron Kowsolea wordt wederom genoemd. Wat hier in meespeelt is dat de hele naspleep van deze kwestie, het jarenlang ronduit treiteren van deze man niet nodig was geweest als zodra duidelijk was geweest er een ook maar enigszins bruikbaar proces was geweest om om diens identiteit per onmiddellijk te zuiveren. En dat is een vast patroon in alle situaties waarin mensen buiten hun schuld aan de verkeerde kant van de identiteitskloof terecht komen, of het nu aan identiteitsdiefstal ligt of aan het opnemen van foutieve informatie of wat dan ook. Sterker nog, er is eerder een actieve tegenwerking van officiële instanties om de reputatie te herstellen dan een medewerking. Topprioriteit moet een brug over de identiteitskloof zijn waarover onschuldige slachtoffers snel weer terug kunnen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.