image

'Online drugsdealers lekken gegevens via Exif-data'

woensdag 16 juli 2014, 11:22 door Redactie, 17 reacties

Drugsdealers die op online marktplaatsen actief zijn blijken vaak zonder dat ze het weten informatie over hun locatie openbaar te maken via de foto's die ze van hun handelswaar nemen. De foto's bevatten namelijk Exchangeable image file format (Exif)- data.

Hierbij worden allerlei gegevens van de gemaakte foto aan de afbeelding toegevoegd, zoals datum en tijd van de opname, merk en model van de camera, naam van de eigenaar van de camera, camera-instellingen zoals belichtingstijd, diafragmagetal, diafragma en brandpuntsafstand en gps-gegevens zoals de breedtegraad en lengtegraad.

"Veel leveranciers hadden de Exif-data nog steeds in hun foto's staan. De meeste leveranciers hadden alleen apparaat-informatie, zoals belichtingstijd, etc.. Dat is nog steeds iets dat als bewijs tegen je gebruikt kan worden als het apparaat in beslag wordt genomen. Niet echt waarschijnlijk, maar waarom zou je de informatie openbaar maken", aldus een gebruiker op Reddit.

Deze gebruiker ontdekte op de "darknet markets", marktplaatsen die alleen via het Tor-netwerk toegankelijk zijn, ook een aantal leveranciers waarvan de gps-informatie nog steeds in de foto's aanwezig was. Volgens de gebruiker is het dan ook niet verstandig om foto's te maken met smartphones of andere apparaten die over gps- of internetconnectiviteit beschikken.

Reacties (17)
16-07-2014, 11:25 door Profeet
haha! Er zijn toch echt zat simpele tooltjes die al die info verwijderen :)
16-07-2014, 11:47 door Anoniem
Door Profeet: haha! Er zijn toch echt zat simpele tooltjes die al die info verwijderen :)

Dat weet de leek niet die zich bezig houdt met drugs.
16-07-2014, 11:47 door Anoniem
Dit is een mooi voorbeeldje hoe "gebruiksvriendelijkheid" (die achter je rug om werkt) zich toch mooi tegen je kan keren.
16-07-2014, 11:49 door Anoniem
Toont maar weer eens aan hoeveel scriptkiddies er zijn die niet weten wat ze doen..... Exif data is al zo oud als JPEG. En dat is zeker toch wel 15 jaar. En nog steeds verbaast zijn hierover. Toont de kennis niveau maar weer eens aan.

TheYOSH
16-07-2014, 11:57 door Anoniem
Door Profeet: haha! Er zijn toch echt zat simpele tooltjes die al die info verwijderen :)

Laten we vooral de criminelen wijzer maken... Geen handige actie...
16-07-2014, 12:08 door Anoniem
Deze gebruiker ontdekte ... , ook een aantal leveranciers waarvan de gps-informatie nog steeds in de foto's aanwezig was.

"ook een KLEIN aantal leveranciers"

("BUT.. I FOUND A FEW VENDORS.. WITH GPS.")

Schrijver voegde tevens een link over het verwijderen van exifdata toe die in zijn algemeenheid voor iedere lezer hier van nut kan zijn (mits je windows gebruikt).

http://www.makeuseof.com/tag/3-ways-to-remove-exif-metadata-from-photos-and-why-you-might-want-to/
16-07-2014, 12:11 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-07-2014, 12:30 door Anoniem
volgens mij,kan je ook de exif informatie uitzetten hoor,bij sommige camera's die het wel ondersteunen.
Anders is het er gewoon uit te filteren inderdaad,en zijn er tools alles te verwijderen zoals Profeet al zei.
16-07-2014, 12:36 door Anoniem
Door Peter V.: Laten die drugsdealers nou gewoon hun EXIF data in de foto's meesturen. Des te sneller zitten deze criminelen achter slot en grendel.
Neejoh, dan moeten we weer op straat gaan zoeken, dan liever van iemand met goede recenties! ;) :D
16-07-2014, 12:48 door Anoniem
Drugsdealers zijn mensen die aan een bepaalde vraag voldoen. Net zoals Heineken aan een bepaalde vraag naar harddrugs voldoet. De intens domme reactie van de doorsnee Webwereld-lezer is daarom weer meer dan hilarisch te noemen. "Drugsdealers zijn evil! Keihard aanpakken!" Behalve als ze het café bij jou op de hoek runnen zeker? Kortom, legalisatie van drugs is de enige oplossing. Zijn we ook meteen helemaal van het fenomeen "criminele drugsdealers" af.
16-07-2014, 13:50 door Anoniem
Wat is de relevantie van een dergelijk bericht op deze site?
16-07-2014, 13:54 door mcb
Laten die drugsdealers nou gewoon hun EXIF data in de foto's meesturen. Des te sneller zitten deze criminelen achter slot en grendel.
Nu gaat het om drugsdealers. Er zijn vast genoeg mensen die dit een goede zaak vinden.

Maar wat als je even verder kijkt? En het niet meer om drugsdealers of andere criminelen gaat?
16-07-2014, 15:38 door Anoniem
Door Anoniem: Wat is de relevantie van een dergelijk bericht op deze site?
Ook het voorkomen van het lekken van gegevens die voor een leek verborgen zijn in bestanden maar voor een kenner makkelijk te vinden valt onder gegevensbeveiliging. Dit is vergelijkbaar met hoe de oude binaire Word-formaten in wezen geheugendumps van het werkgeheugen van Word waren, en nog allerlei brokken tekst konden bevatten waarvan je als gebruiker dacht dat je ze verwijderd had. Of met PDF-documenten waarin vertrouwelijke passages zwartgemaakt waren door er een zwart rechthoekje voor te monteren. De tekst stond nog in het bestand en was met de juiste tooltjes eenvoudig zichtbaar te maken. Dat het dit keer criminelen betreft is mooi, maar de massa's die foto's op sociale netwerksites plaatsen geven ongetwijfeld ook vaak meer informatie prijs dan ze doorhebben.

Dit soort zaken illustreren iets belangrijks: zonder inzicht in waar je eigenlijk mee bezig bent gaan dingen mis. Ook een gewone gebruiker moet enig inzicht hebben in wat er eigenlijk gebeurt als hij software gebruikt.

We krijgen al tientallen jaren ingepeperd van de softwarereuzen dat je niet hoeft te begrijpen wat er onder de motorkap gebeurt, met dit soort ongelukken tot gevolg. En om het de digibeet makkelijk te maken worden abstractielagen over abstractielagen gelegd, zodat het uiteindelijk voor niemand meer te overzien is. En naar mijn mening weten veel mensen heel wat minder over de werking van hun computer en software dan ze over hun auto weten. Iemand die autorijdt weet wel degelijk dát er een motor onder de motorkap zit, en ook wat die voor de auto doet (aandrijven). Die weet dat als je aan het stuur draait de voorwielen meedraaien. Die weet dat wat je door de voorruit ziet een echte weg is en geen plaatje. En nee, ik overdrijf niet, er is ooit een onderzoekje geweest waarin 80% van de ondervraagden niet kon aangeven wat het verschil tussen een browser en een zoekmachine is, en ik ken zelf verschillende mensen die niet doorhebben waarin een e-mailclient op je eigen computer verschilt van een webmail-interface. Die mensen kijken naar het beeldscherm en zien het onderscheid tussen dichtbij en ver weg niet. Als we de 'onder de motorkap'-analogie werkelijk goed toepassen dan is de conclusie dat veel computergebruikers nog heel wat te leren hebben voor ze veilig de weg opkunnen.
16-07-2014, 16:25 door Floor
@Vandaag, 12:48 door Anoniem
Tja dit soort reacties geven alleen mensen die niet weten hoeveel drugs kapot maken. Ik heb het helaas van nabij gezien en ik kan je vertellen dat ik met alle plezier harddrugsdealers voor de rest van hun leven achter slot en grendel gooi.
Behalve de gebruiker/verslaagde wordt ook de hele omgeving meegesleurd in de ellende. Wanneer er kinderen in het spel zijn dan worden de problemen meegegeven aan de nieuwe generatie.
Zullen we het eens hebben over de chemicalien die er in zitten? Wanneer je weet wat voor troep en hoe enorm verontreinigend de productie is dan is er een serieus millieu probleem.
Oplossing is nmi een push-pull tactiek. Verstrek verslaafde via de apotheek hun behoefte zodat ze een menswaardig bestaan hebben en gooi iedereen die het daarna nog durft te gaan dealen in de bak vanwege moord met voorbedachte rade. Je vergiftigd moedwillig mensen.

En oja, kijk naar Mexico hoe 'mooi' en 'goed' drugs zijn
Ontopic, niks nieuws onder de zon. Overal zijn er voorbeelden te vinden van mensen die dit niet weten.
16-07-2014, 19:36 door Anoniem
Ok, nou weten die lullo's het ook.
17-07-2014, 11:38 door Anoniem
Door Floor: En oja, kijk naar Mexico hoe 'mooi' en 'goed' drugs zijn
De ellende daar is in grote mate geescaleerd toen de Mexicaanse regering de drugscartels de oorlog verklaarde, op instigatie van de Amerikanen. Dat blijkt dus precies de verkeerde aanpak geweest te zijn. Ook niet heel gek: De doorgesnoven cartelboeven zitten op een goudmijn, hebben dus een sterke drijfveer die te beschermen, hebben een boel geld om wapens en wat er verder nog bijkomt te kopen, bijvoorbeeld van een zekere vriendelijke buur, en hebben helemaal niets meer te verliezen want ze zijn letterlijk de oorlog verklaard.

Volhouden dat dit door "de drugs" komt is je kop in het zand steken voor de willens en wetens gemaakte fouten van verschillende overheden.

Had je er de financiele prikkel onderuitgeslagen, bijvoorbeeld door wat je zelf voorstelt*, dan had het hele probleem de kans gehad als een nachtkaars uit te gaan. Die drugsdoden komen dus mede voor het konto van de instigerende en oorlogvoerende overheden. Saillant detail: Je zou toch zeggen dat ze beter konden weten na de drooglegging.


* Ik zou het wellicht een pietsie anders aanpakken, maar de markt verpesten door hoge qualiteit laaggeprijsde aanvoer is een goed begin.
21-07-2014, 16:27 door Anoniem
Door mcb:
Laten die drugsdealers nou gewoon hun EXIF data in de foto's meesturen. Des te sneller zitten deze criminelen achter slot en grendel.
Nu gaat het om drugsdealers. Er zijn vast genoeg mensen die dit een goede zaak vinden.

Maar wat als je even verder kijkt? En het niet meer om drugsdealers of andere criminelen gaat?

Inderdaad. Het kan bijvoorbeeld ook gaan om ouders die foto's van hun kinderen on line zetten, en die gegevens kunnen dan door pedo's worden misbruikt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.