image

Est krijgt bijna 5 jaar cel wegens handel in gestolen ID-gegevens

donderdag 17 juli 2014, 10:22 door Redactie, 1 reacties

Een 42-jarige man uit Estland is in Groot-Brittannië veroordeeld tot een gevangenisstraf van bijna 5 jaar wegens de online handel in gestolen identiteitsgegevens. Andrei Sergejev, online bekend als 'tetereff', handelde op internet in gestolen financiële gegevens.

Onderzoekers wisten de nickname die voor de handel verantwoordelijk was aan Sergejev te koppelen en konden de Est vervolgens in zijn huis in Londen aanhouden. Op de computer van Sergejev werden allerlei gecompromitteerde financiële gegevens gevonden, zoals energierekeningen en bankafschriften. Volgens onderzoekers stelde de Est valse ID-pakketjes samen die criminelen in staat stelden om financiële fraude te plegen of hielpen om internationaal te reizen.

In de woning van Sergejev werd ook een groot aantal fysieke financiële en identiteitsdocumenten op verschillende namen aangetroffen. Vorige maand bekende de Est schuld. Sergejev werd ook wegens verboden cannabisbezit veroordeeld tot twee jaar cel, maar mag die straf tegelijkertijd uitzitten. "Wederom heeft een crimineel ontdekt dat het gebruik van een nickname niet voldoende was om de aandacht van de politie te ontlopen", aldus Steve Pye van de Britse National Cyber Crime Unit.

Reacties (1)
17-07-2014, 10:50 door Anoniem
Ze hebben alleen nog niet door dat overal maar "identiteit" voor eisen dit soort handel lucratief maakt. Iets wat banken, reisorganisaties, en ook overheden, op last van overheden doen. Sterker, volgens de huidige trends gaat het alleen nog maar vaker geeist worden, dus de handel lucratiever worden, en dus zullen er meer mensen opduiken die het gaan doen... en met iedere veroordeling beter hun best gaan doen niet gepakt te worden.

Zou best zomaar eens kunnen zijn dat het een beter idee is, en goedkoper voor de "legale" wereld bovendien, om vele dingen (ik zeg niet "alle") waar je nu nog met je paspoort voor moet wapperen gewoon weer zonder meer beschikbaar te maken, en voor die paar rotte appels die anders identiteitsfraude hadden gepleegd, een stukje ouderwets recherchewerk in te zetten om ze te achterhalen. Dataharken heeft ook behoorlijk duistere keerzijden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.