image

Duo krijgt bij elkaar 14 jaar cel wegens Apple-phishingmail

vrijdag 18 juli 2014, 12:05 door Redactie, 6 reacties

In Groot-Brittannië zijn twee mensen veroordeeld tot een gevangenisstraf van bij elkaar 14 jaar wegens hun rol in een phishingaanval waarbij meer dan 15.000 pond werd gestolen. De 23-jarige Constanta Agrigoroaie werd veroordeeld tot zes jaar, de 28-jarige Radu Savoae kreeg 8 jaar.

Het duo verstuurde naar meer dan 150 slachtoffers phishingmails die zogenaamd van Apple afkomstig waren. In de berichten werden de ontvangers gewaarschuwd dat hun account was gecompromitteerd en ze hun gegevens via een meegestuurde link moesten bijwerken. De link wees naar een phishingpagina waar zeker 150 slachtoffers de gevraagde informatie invulden, waaronder bankgegevens.

Met deze gegevens werden vervolgens grote geldbedragen opgenomen. Het geld werd weer gebruikt voor het kopen van tickets voor buitenlandse criminelen die vervolgens Groot-Brittannië werden ingevlogen om misdrijven te plegen. Tijdens een vlucht vanuit Roemenië naar Groot-Brittannië werden zes passagiers onderschept die beweerden elkaar niet te kennen, maar van wie de tickets allemaal via dezelfde computer waren gekocht.

Onderzoek naar de gekochte vliegtickets wees naar een adres in Groot-Brittannië. Tijdens een huiszoeking troffen agenten Agrigoroaie aan, die achter een computer zat en websites van Oost-Europese luchtvaartmaatschappijen had openstaan. Ook had ze een script openstaan met daarin een grote hoeveelheid persoonlijk informatie, waaronder volledige creditcardgegevens en adresgegevens van slachtoffers. Savoae kon later worden gearresteerd toen hij de woning betrad terwijl de politieagenten er nog waren.

Naast een aantal laptops, iPads en printers werd ook een grote hoeveelheid lege creditcards, een kaartlezer voor het maken van gekloonde creditcards en een machine voor het drukken van gekloonde creditcards aangetroffen, alsmede valse Spaanse en Roemeense paspoorten en een grote hoeveelheid geld. Naast de veroordeling zal er ook een financieel onderzoek tegen de twee verdachten worden uitgevoerd, zo meldt de Britse politie.

Reacties (6)
18-07-2014, 12:12 door Anoniem
Wat... mensen die een moord plegen krijgen nog een kortere celstraf.
18-07-2014, 13:16 door Anoniem
+1 daar heb je zeker een punt.
18-07-2014, 13:45 door Anoniem
Door Anoniem: Wat... mensen die een moord plegen krijgen nog een kortere celstraf.
Absoluut waar! Maar mijn idee zal wss verschillen met die van jouw, de straf van moord moet omhoog en deze mag zo blijven. Straffen moeten omhoog in het generiek!
18-07-2014, 14:51 door Anoniem
Zo aan de namem te lezen waren de veroordeelden Roemenen,mogelijk dat deze heren scimmers ook nog waren.
Phishing en scimmen het zit wel best dicht bij elkaar.
18-07-2014, 15:54 door Anoniem
@Anoniem om 2014.07.18 13:45
Ja, in Amerika hebben ze ook hele zware straffen.
En daar komt criminaliteit helemaal niet meer voor.
Na lang aandringen krijgt men de vrijheid die men verdient.
18-07-2014, 18:02 door Anoniem
Door Anoniem: @Anoniem om 2014.07.18 13:45
Ja, in Amerika hebben ze ook hele zware straffen.
En daar komt criminaliteit helemaal niet meer voor.
Na lang aandringen krijgt men de vrijheid die men verdient.

Idd, sinds een paar jaar meer dan 2 *miljoen mensen* in US gevangenissen.
En vorig jaar nauwelijks meer dan 15.000 moorden.
Dus zwaar straffen werkt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.