image

Haags cybercrimecentrum moet open internet beschermen

vrijdag 11 januari 2013, 12:15 door Redactie, 4 reacties

Vandaag is het nieuwe Europese cybercrimecentrum (EC3) in Den Haag van start gegaan. "Het Europees Centrum voor de bestrijding van cybercriminaliteit is een belangrijke versterking van de capaciteit van de EU om cybercriminaliteit te bestrijden en een vrij, open en veilig internet te verdedigen", aldus EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström.

Volgens Malmström komt er met de opening van het cybercrimcentrum een ommezwaai in de manier waarop de EU cybercriminaliteit tot dusver heeft aangepakt. "Bovenal zal de aanpak van het EC3 meer vooruitziend en inclusief zijn. Het EC3 zal deskundigheid en informatie verzamelen, ondersteuning bieden in strafonderzoeken en mee helpen zoeken naar oplossingen voor de hele EU."

Helpdesk
Het EC3 zal zich concentreren op illegale activiteiten die georganiseerde criminele groepen via het internet uitvoeren, in het bijzonder aanvallen op internetbankieren en andere financiële activiteiten via het internet, exploitatie van kindermisbruik via het internet en misdrijven die gericht zijn tegen de kritieke infrastructuur en informatiesystemen in de EU.

Het Centrum zal ook onderzoek en ontwikkeling stimuleren en ervoor zorgen dat er bij rechtshandhavingsinstanties, rechters en openbare aanklagers capaciteit wordt opgebouwd. Ook komt er een helpdesk voor de rechtshandhavingsinstanties van de EU-landen.

"Het Europees Centrum voor de bestrijding van cybercriminaliteit is opgezet als een centrum waar deskundigheid kan worden bijeengebracht. Het kan operationele ondersteuning van onderzoeken bieden, alsook forensische ondersteuning", stelt Malmström. Het EC3 is ondergebracht bij Europol, dat zich al in Den Haag bevindt.

Reacties (4)
11-01-2013, 12:39 door Anoniem
Taskforce, cybercrimecentrum, NSCS (Govcert), NCTV, etc. etc.. Maar wordt er ook daadwerkelijk iets gedaan?
Weer een stel mensen die hele dagen hard werken maar er komt niks uit hun handen.
11-01-2013, 13:32 door Anoniem
Haagse bluf. Kan ook niet anders, het is namelijk allemaal niet écht, het is cyber.
12-01-2013, 16:50 door repelsteeltje
Wat ik niet begrijp is dat al deze instanties in het westen gaan zitten. ICT personeel is daar sowiezo al schaars, laat staan de ICTers met de kennis om cybercrime te begrijpen en de daders op te sporen!
13-01-2013, 17:22 door Anoniem
Alsof Europol ooit iets anders dan persberichten heeft gegeneerd.
Politieke agenda in laten vullen door europees ambtenaren. Formule voor falen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.