image

Rechtbank: Nederland mag data met NSA blijven uitwisselen

woensdag 23 juli 2014, 12:01 door Redactie, 21 reacties

De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD mogen telecomgegevens met de Amerikaanse National Security Agency (NSA) uitwisselen, zo heeft de rechtbank in Den Haag geoordeeld in een civiele zaak tussen een aantal individuen en de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten (NVS), de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), de vereniging Internet Society Nederland en de stichting Privacy First was aangespannen.

Volgens de rechtbank bestaat de mogelijkheid dat de Nederlandse diensten bij de uitwisseling van telecomgegevens met buitenlandse diensten, zoals de NSA, gegevens ontvangen die door de buitenlandse diensten in het buitenland zijn verzameld met de inzet van bevoegdheden waarover de Nederlandse diensten niet beschikken. "De enkele mogelijkheid dat dit het geval is, betekent niet dat Nederland met de ontvangst en het eventuele gebruik van die gegevens internationale verdragen en nationale regelgeving overtreedt", aldus de rechtbank.

Privacy versus nationale veiligheid

De rechtbank laat verder weten dat het in deze zaak om de verhouding tussen de zwaarwegende belangen van individuen en van "eenieder" gaat, waarvoor de eisende partijen opkomen, waaronder het belang bij respect voor het privéleven van het individu, en het eveneens zwaarwegende, algemeen belang van internationale samenwerking ten behoeve van nationale veiligheid.

Vanwege de manier waarop inlichtingendiensten gegevens verzamelen en uitwisselen, kan volgens de rechtbank niet worden uitgesloten dat die gegevens door de buitenlandse diensten zijn verzameld in strijd met op Nederland rustende internationale verdragsverplichtingen, zoals die op grond van het Europees Verdrag van de Rechten voor de Mens (EVRM).

Noodzakelijke samenwerking

De rechtbank oordeelde dat de Staat echter terecht stelt dat van hem niet kan worden gevraagd dat de "dringend noodzakelijke" samenwerking met buitenlandse diensten, zoals die van de VS, op het spel worden gezet louter op grond van de onbekendheid met hun werkwijze en de kans dat Nederland informatie ontvangt op een manier die in ons land niet is toegestaan. Het zwaarwegende belang van de nationale veiligheid geeft hier de doorslag, zo stelt de rechtbank.

De zwaarwegende belangen van de eisers moeten volgens de rechtbank dan ook op individuele basis worden geregeld, zoals via de bescherming die op basis van nationale regelgeving geboden zou worden. Zo is het mogelijk om een beroep op de Commissie van toezicht betreffende de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (CTIVD) of de Nationale ombudsman of de nationale civiele of bestuursrechter te doen.

Reacties (21)
23-07-2014, 13:40 door Anoniem
Dat betekend dus dat alle nederlanders in het visnet van de NSA zitten.

hzlz
23-07-2014, 14:11 door Anoniem
Is het ondertussen niet "Nederland MOET data met NSA blijven uitwisselen" ?
23-07-2014, 14:13 door Anoniem
Ook van onze eigen overheid moet je het dus niet hebben. Duidelijk.
23-07-2014, 14:16 door Anoniem
Ideale uitspraak voor de Nederlandse overheid. De overheid kan haar handen volledig in onschuld wassen over de ontvangen telecomgegevens. Vervolgens kan alles met wat creatief pas- en meetwerk door de medewerkers van Justitie verdedigd worden onder de noemer "algemeen belang van internationale samenwerking ten behoeve van nationale veiligheid." Gegevens verkregen door het EVRM te schenden? Antwoord van Justitie: "Wij begrijpen volledig uw standpunt en leven met uw inbreuk op uw privacy en het schenden van het EVRM mee. Helaas kunnen we u niet tegemoet komen. Immers, we zijn gebonden aan het algemeen belang van internationale samenwerking ten behoeve van UW nationale veiligheid en zo. Indien u het hier niet mee eens bent, is het mogelijk om een beroep op de Commissie van toezicht betreffende de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (CTIVD) of de Nationale ombudsman of de nationale civiele of bestuursrechter te doen. We zien u daar graag terug."
23-07-2014, 14:26 door Anoniem
Jammer dat de rechter geen ballen heeft.
Hij moet er voor de burgers zijn.
Nederlanders hebben rechten in Nederland, bij een Nederlandse rechter in een Nederlands rechtensysteem.

Als de AIVD en de MIVD via de NSA aan informatie kunnen komen waar zij geen recht toe hebben dient dat gewoon verboten te worden.
Sterker nog, elke overtreding zou bestraft moeten worden.
Het excuus dat het veel data is en wellicht niet gebruikt is natuurlijk tang-op-varken.
Als ik dus maar elke dag 300km/h over de A4 rij mag het ineens wel?
Of mag het als 100 andere Hummer-rijders het ook doen?

Nee, het mag niet. De AIVD en de MIVD mogen gewoon NOOIT gebruik maken van informatie welke niet op Nederlandse wetgeving gestoeld is. Het toestaan is het in stand houden van de stasi praktijken van de NSA en het handje klappen van de nationale inlichtingen diensten.
Ik luister mijn burgers niet af, maar mijn buurland wel, en dan gebruik ik die informatie die in bulk aangeleverd wordt.
Der zijn wetten en regels en wanneer de AIVD en MIVD zich hier niet aan hoeven te houden met wel slap excuus dan ook is onacceptabel in een schijn-democratie als het Nederlandse.
23-07-2014, 16:29 door Anoniem
A mag iets niet, maar mag daar toch niet op gecontroleerd worden. B mag iets misschien, maar dat kan niet gecontroleerd worden vanwege de manier waarop B werkt. A vraag B iets te doen. Probleem voor A opgelost.

Bent u al geschokt door de rechtsorde? Democratisch tot stand gekomen regels zijn voor de overheid minder "dringend noodzakelijk"..
Weet je wat? Laten we dat stemmen voortaan ook maar zitten. Nationale veiligheid, kinderporno en terrorisme kunnen we ook maar beter tegengaan met geheime diensten...
23-07-2014, 16:54 door Anoniem
Volslagen idioot. Weer een stap waarbij vrijheid wordt ingeleverd voor veiligheid - en daar heeft een wijs man eens iets over gezegd. Wat let de veiligheidsdiensten om die onrechtmatig verkregen informatie gewoon te gebruiken en dat te verzwijgen "uit landsbelang"? Dit is bijna de definitie van een "maas in de wet."
23-07-2014, 17:11 door Anoniem
Dus de rechter heeft beslist dat de nederlandse wetgeving ondergeschikt is aan de amerikaanse. Ben benieuwd wat voor amerikaans pensioentje die rechter beloofd is.
23-07-2014, 17:44 door Anoniem
Uitwisselen? Uitwisselen? Wij geven alle (ook onrechtmatig verkregen en onrechtmatig bewaarde) gegevens over alle Nederlandse burgers aan de NSA en krijgen daar in feite niets voor terug. Ja een SMS'je als daar een Amerika niet gevallig persoon tussen zit. Bijvoorbeeld iemand die ooit eens de Pirate Bay bezocht heeft. Dat is namelijk een potentiële terrorist, zoals we dankzij Snowden weten.
23-07-2014, 17:53 door Anoniem
Waar heb ik eerder gezien dat de overheid van een zich als rechtstaat presenterend land, hierbij ruimhartig ondersteund door de eigen werknemers (lees: rechters), zich als het even niet uitkomt in het geheel niets aantrekt van de lokale wetten en/of bindende uitspraken van personen en/of organen die zich buiten de mogelijkheid tot manipulatie bevinden en dit aanvoert als reden om de rechten van natuurlijke en rechtspersonen te vertrappen?

O ja, ik weet het weer: dat is de Modus Operandi in Nederland.
23-07-2014, 20:21 door Anoniem
Daar gaat het kleine beetje vrijheid dat we hier nog hadden. Lang leven de N.W.O !
Zou de rechter lid zijn van de Bilderberg groep, of wordt hij gechanteerd met de gegevens die de N.S.A. van hém heeft ?
23-07-2014, 21:07 door Anoniem
Kortom:
Voor jullie gelden regels, onze regels, waar wij ons niet aan houden. Want... dat komt ons beter uit.
Waarom? Wij hoeven ons niet te verantwoorden.
Jullie daarentegen wel. Steeds meer, steeds vaker, steeds intiemer.
(want zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten?)

All animals are equal, but some animals are more equal then others.

Gaat vast helemaal goed komen met de rechtstaat, rechtsgelijkheid, democratie, principes, normen, waarden en zo nog wat mooie Scrabble woorden.

Punt is. Goed voorbeeld doet volgen. Slecht voorbeeld ook.
En, hoogmoed komt voor de val.
23-07-2014, 21:21 door Anoniem
Nederland geeft dus niks om de privacy van hun burgers ?
23-07-2014, 21:48 door Anoniem
Door Anoniem: Nederland geeft dus niks om de privacy van hun burgers ?
Vergelijk EPD (en EJD en EKD en weet ik veel welk ExD nog meer), ov-chipkaart, chips en vingerafdrukken in paspoorten, identificatieplicht in vele gedaanten, verscheidene databankkoppelingen, tot BSN opgerekt SoFi, eenrichtings"datadelen" van passasiergegevens en financieele gegevens, en nog vele, vele voorbeelden meer. Trek je conclusies.
23-07-2014, 22:46 door Eric-Jan H te D
Door Anoniem: ....Weet je wat? Laten we dat stemmen voortaan ook maar zitten....
De rest van je verhaal kan ik wat mee. Bovenstaande dus niet.

Er zijn wel degelijk partijen die dit zouden willen stoppen, Je moet dan vooral denken aan een SP of GL Maar ook een D66 laat duidelijk geluiden horen die een "1984" willen tegengaan. Bij de VVD, PvdA en kleine confessionele partijen moet je duidelijk niet zijn.

Hopelijk hebben de AIVD en MIVD niet reeds een schier onaantastbare positie.
23-07-2014, 23:23 door Anoniem
Door Anoniem: Daar gaat het kleine beetje vrijheid dat we hier nog hadden. Lang leven de N.W.O !
Zou de rechter lid zijn van de Bilderberg groep, of wordt hij gechanteerd met de gegevens die de N.S.A. van hém heeft ?

Ik ben echt blij met de onthullingen van Snowden, want totdat dat gebeurde werd algemeen aangenomen dat iedereen die een beetje security-bewust was dan waarschijnlijk ook in allerlei maffe conspiracy theories geloofde. Je snapt wel dat je nu gewoon de ideale straw man aan het neerzetten bent, he? En daardoor er voor zorgt dat we allemaal als mafkezen worden afgeschilderd?
23-07-2014, 23:24 door Anoniem
Het is wel interessant te zien wat zekere buitenlandse diensten verstaan onder "dringend noodzakelijke" informatie:

http://s3.documentcloud.org/documents/1227228/2013-watchlist-guidance.pdf
(via https://firstlook.org/theintercept/article/2014/07/23/blacklisted/)

Ik persoonlijk denk dat de overheid zichzelf dingen van het kaliber "massavernietigingswapens in Irak" aanpraten. Wiens belangen worden er hier nu werkelijk gediend, overheid?
24-07-2014, 01:42 door sabofx
Met afgrijzen en ongeloof heb ik dit overlijdensbericht waargenomen. Hoewel het al een tijdje niet zo goed meer met haar ging heeft het verlies mij toch overvallen. Ze had immers nog een veelbelovende toekomst in het verschiet. Maar helaas is ze ons ontvallen. Ik wil graag mijn medeleven betuigen aan de plusminus 17 miljoen nabestaanden.

Moeten we niet landelijk een minuut stilte houden voor het herdenken van onze Nederlandse rechtstaat?

R.I.P.
24-07-2014, 10:52 door Anoniem
"Ook van onze eigen overheid moet je het dus niet hebben. Duidelijk."

Want je zou graag willen dat Nederland het enige land is dat niet doet aan inlichtingenvergaring, en het uitwisselen van inlichtingen met buitenlandse diensten ? Welk belang hebben we daarbij ?
24-07-2014, 13:15 door Anoniem
Door Anoniem: "Ook van onze eigen overheid moet je het dus niet hebben. Duidelijk."

Want je zou graag willen dat Nederland het enige land is dat niet doet aan inlichtingenvergaring, en het uitwisselen van inlichtingen met buitenlandse diensten ? Welk belang hebben we daarbij ?
Ik zou graag willen dat de overheid handelt in het belang van de eigen burger. En dat doet ze nu niet. In navolging van de overheid van dat grote licht der democratie en vrijheid die dat nog veel erger niet doet, dat is waar. Dus zeg jij --net als al die ongekozen eurocraten die maar poepen op de kiezer, trouwens-- "zij doen het dus wij ook", en eigenlijk ben ik van die houding wel een beetje zat.
27-07-2014, 20:40 door Anoniem
Het punt was sowieso al binnen op het moment dat de ambtenarij gegevens die zelfs op vraag van de Tweede Kamer onder het mom van staatsgeheim waren geweigerd vrijgaf om op nogal hautaine wijze puntjes te scoren in de rechtszaal en als stok om mee te slaan te gebruiken... Zoals ik het zie was het verlies van de rechtszaak een pionoffer, maar is er op die manier een loper mee teruggewonnen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.