image

Letland mag vermeende virusschrijver aan VS uitleveren

maandag 28 juli 2014, 13:35 door Redactie, 8 reacties

Een Letse man die verdacht wordt van het ontwikkelen van een Trojaans paard waarmee cybercriminelen miljoenen euro´s van bankrekeningen wisten te stelen mag toch aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd. Zo heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bepaald.

Deniss Calovskis, alias 'Miami', wordt door de VS gezocht vanwege zijn rol bij de ontwikkeling van de Gozi Trojan, een gevaarlijk Trojaans paard. Volgens het Amerikaanse Ministerie van Justitie schreef Calovskis de computercode waardoor het Gozi-virus zo effectief was. De Let zou de code van de malware hebben uitgebreid met de mogelijkheid om 'web-injects' uit te voeren. Hierbij wordt de banksite van de gebruiker aangepast, zodat als hij inlogt er om extra informatie wordt gevraagd.

Calovskis werd in 2012 aangehouden, maar was nog altijd niet aan de Amerikaanse autoriteiten uitgeleverd. Het leek erop dat dit ook niet zou gebeuren, aangezien de Letse minister van Buitenlandse Zaken vorig jaar een verklaring publiceerde waarin hij tegen de uitlevering van Calovskis was. Volgens minister Edgars Rinkevics zou de straf die zijn landgenoot in de VS boven het hoofd hangt disproportioneel zijn.

De Let kan een gevangenisstraf van meer dan 60 jaar krijgen. Daarnaast zouden de misdrijven niet in de VS zijn gepleegd. Hij was dan ook tegen de uitlevering. Tijdens een stemming die vorig jaar tussen Letse ministers plaatsvond werd echter besloten om Calovskis toch uit te leveren. De Letse procureur-generaal had de ministers voor de stemming laten weten dat er voldoende bewijs was waaruit bleek dat Calovskis bij de misdrijven betrokken was.

Europees Hof voor de Rechten van de Mens

Na de stemming stapten Calovskis en zijn advocaat naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De uitlevering zou namelijk in strijd met de mensenrechten zijn. Het Hof heeft nu geoordeeld dat de Let geen risico op een slechte behandeling loopt als hij aan de VS wordt uitgeleverd. Op geen enkele van de misdrijven waarvoor Calovskis wordt gezocht staat een levenslange gevangenisstraf.

Het verzoek van de Let werd dan ook verworpen. Wel stelde het Hof dat de mensenrechten van Calovskis waren geschonden toen zijn zaak door het Letse hooggerechtshof werd behandeld, waarbij hij in een metalen kooi werd opgesloten.

Reacties (8)
28-07-2014, 13:53 door Anoniem
De Letse procureur-generaal had de ministers voor de stemming laten weten dat er voldoende bewijs was waaruit bleek dat Calovskis bij de misdrijven betrokken was.
Maar dat zegt nog niet dat de VS ook jurisdictie hebben. Ze nemen maar gewoon aan dat ze dat wereldwijd hebben, maar ik denk dat we daar maar eens vanaf moeten. Zeker gezien hun gewoonte om maar zoveel mogelijk veroordelingen te "produceren", wat op zichzelf al het streven justitie te spreken ondergraaft.
28-07-2014, 17:16 door Anoniem
Hoe kan iemand die nooit in een land is geweest of daar fysieke actie heeft uitgevoerd (bom opsturen/raket afvuren) uitgeleverd worden aan een land die bekend staat om martelingen en ontvoeringen van verdachten (geen schuldigen dus), fabriceren van bewijsmateriaal, opkloppen van schade, afluisteren van de wereld en het leveren van wapens aan terroristen?
28-07-2014, 19:49 door Anoniem
Het Hof heeft nu geoordeeld dat de Let geen risico op een slechte behandeling loopt als hij aan de VS wordt uitgeleverd.

Je hoeft niet heel lang in een gevangenis te zitten om toch levenslang te krijgen.
Wanneer je een cel moet delen met anderen loop je zeer zeker wel risico op fysieke schade en dat mag best mee in de overweging rondom een goede behandeling.
Want mocht je in die al dan niet korte tijd het onderwerp van specifieke aandacht zijn van je medegevangenen mag je daarna bijvoorbeeld de rest van je leven aan een hiv vaccin. Om maar een mogelijkheid te noemen.
Dan is vrijspraak op punten van weinig waarde meer omdat je alvast gestraft bent.
Soortgelijk fysiek risico met verdachten van zedenmisdrijven, lekt toevallig vaak al van te voren uit met als gevolg dat voordat er een rechterlijke uitspraak is een voorschot op de straf in detentie kan worden gegeven door medegevangenen.
Los van het feit of iemand schuldig is valt er over recht laten gelden en behandeling van gevangenen nog wel wat te discussieren.
28-07-2014, 22:56 door Anoniem
Probeer eens een Amerikaan uitgeleverd te krijgen aan een Europees land. Gebeurt niet.
30-07-2014, 02:08 door Anoniem
Wat is dit nou voor onzin. Er wordt een misdrijf gepleegd door een persoon in Letland, maar deze uitgeleverd aan Amerika, alleen omdat ze hem zoeken voor het ontwikkelen van malware. Nou lekker boeiend zeg. Letland heeft zelf toch ook wetten en straffen neem ik aan ?.Heeft Nederland dan ook het recht om verdachten buiten de EU-staten om uitlevering te vragen ?. Wie denken dat ze wel niet zijn de grootste privacy-schenders? Jammer dat EU een colonie unie is van de Amerikaanse empire en alles moet doen wat de baas zegt.
30-07-2014, 13:33 door Anoniem
Met een straf van 60 jaar verwacht je toch eigenlijk dat de man enkele meervoudige moorden op zijn naam zou moeten hebben staan. Ondertussen komen allerlei CEO's, accountants en andere witteboordencriminelen weg met een boete of enkele jaren in het gevang.
04-08-2014, 09:37 door Anoniem
Door Anoniem: Probeer eens een Amerikaan uitgeleverd te krijgen aan een Europees land. Gebeurt niet.

Het argument tegen uitlevering zou dus ook moeten zijn: het gelijkheidsbeginsel. Wanneer een land haar staatsburgers niet uitlevert, kan dit het omgekeerde ook niet verlangen.
07-08-2014, 20:34 door Anoniem
Het ontwikkelen van malware lijkt me geen misdrijf, evenmin als het ontwikkelen van een vuurwapen. Mogelijk is de redactie van het artikel niet goed, en heeft de Let de malware toch gebruikt tegen personen of instellingen in de VS?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.